dsmndhm Bu konuyu açacaktım bugün uyuduğum için açamadım bari buraya yazayım.
Şunu da paylaşacaktım:
Yapay zekanın yaptığı en tuhaf hatalar:
Türkiye'de bir kargo firmasının destek robotu bir müşteriye küfretti.
Pasaport kontrol eden robot, Asyalı bir kişiyi, gözlerinin kapalı olduğunu düşündüğü için kabul etmedi.
Amazon'un işe alım botu cinsiyet ayrımcılığı yaptı ve yalnızca erkekleri işe almaya başladı.
Güzellik yarışmasındaki güzellik seçme robotu, siyahi insanları güzel olarak algılamıyordu.
Bir süre sonra Microsoft'un "Tay" adlı botu, Twitter'da tüm feministlerin ölmesini istediğini ve Hitler'in haklı olduğunu paylaşmaya başladı. (bu hacklenme)
Öncelikle sorulara cevaplarım:
Sizce YZ, yazılımcılar için bir dost mu yoksa düşman mı?
Daha çok düşman.
Niye:
Öncelikle dost veya iyi tarafı sayılabilecek yönü işlerimizi kolaylaştırması ve bize kod üretmesi. Ama sorun bir çok yazılımcı körü körüne kullandığı için bir şey de öğrenemiyor. Ayrıca bir çok zaman yanlış ve hatalı kod veriyor. Hatta bir meme vardır chatgptden önce kod yazma 4 saat, debuging 1 saat. Chatgpten sonra kod yazma 1 saat, debuging 4 saat diye.
YZ'nin yazılım geliştirme sektörünü nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
Kötü.
Niye:
Çünkü chatgpt rekabeti, boş insanı çoğalttı. Artık bir çok insan chatgptye kod yazdırarak ilerleye biliyor, böylece hem kötü kodlar ortaya çıkmış oluyor hem de ilk soruya verdiğim cevap. Ayrıca gelelim bir çok insanın düşündüğü bizi işsiz bırakır mı sorusuna. Cevap: EVET. Çünkü bunu düşünüyorsanız zaten yazılımcı değilsinizdir ve büyük ihtimalle kendinizi bildiğiniz için endişeye kapılmışsınızdır. Ayrıca merak etmeyin bir tek sizi değil milyon veya milyarlarla insanı işsız bırakacak (kısa ve uzun vadede). Fakat burada gözden kaçırılan bir nokta var düşünebilirsiniz ki o zaman işimi iyi bilirde iyi yaparsam işi sağlam kazığa bağlarım ama öyle değil çünkü yapay zeka insanlardan daha hızlı öğreniyor ve daha hızlı. Yani siz çok bilebilirsiniz ama yapay zeka sizden daha çok bilecektir ve tüm varyasyonları hesaplayıp en iyisini bulabilir. Ayrıca sizin 1 saate yapacağınız işi dakikalar içinde yapabilir. Hatta 2 gün önce haber okudum Hindistanda bir şirket çalışanların 98% yapay zeka ile değiştirmiş ve insanların 2 saat gördüğü işi 2 dakikaya görüyormuş. Tabi burada zaman ve kalite konusu da var. Şu an böyle bir şey olamaz çünkü yapay zeka henüz iyi değil ama gelecekte ne olur bilinmez. Dikkat ettiyseniz her şey hızla gelişiyor. Fakat bana göre çoğu insanları işsiz bırakması reddedilmeyecek bir gerçek. Bazıları yapay zeka da bir sürec buna adaptasyon olmak lazım diyorlar. Fakat bence bu çokta doğru değil. Çünkü yapay zeka zaten bir araç e zaten yazılımcılar farklı araçları sıklıkla kullanırlar yani adaptasyon konusu bana saçma geliyor yazılımcı zaten her araça her teknolojiye uyum sağlamalı bu bir tek yapay zekaya ait bir şey değil ki.
Yapay Zeka yazılım geliştirmede nasıl kullanılmalı?
Yapay zeka henüz toy o yüzden soracağınız şeyleri dikkatlice seçmeniz lazım. Ayrıca internette bakın ChatGPT Prompt Engineering diye.
Buna bakın:
https://laravel.gen.tr/d/8085-chatgpt-kullanmak-chatgpt-nasil-kullanilmali
Şimdi düçüncelerime gelirsek:
Bazı insanlar işsiz bırakma konusunda eskiden at arabası vardı arabalar çıktığında işsizlik olucak diyorlardı fakat olmadı gibi saçma şeyler diyorlar fakat burada sıkıntı arabalar yeni iş yerlerinin açılması konusunda zaten iyi bir örnek çünkü zaten at arabasının da şoförü var, lastiği var ve zaten ayrıca araba modelleri çok, farklı parçaları var. Yani yapay zekanı neredeyse bir çok işlere adaptasyon yapabilirsin diger işlere benzemiyor. Ayrıca işte yapay zeka içinde yazılımcılar gerek, hacklemek isteyenler olucak güvenliğini sağlamak gerekecek falan diyorlar da burada sıkıntı herkes yazılımcı, siber güvenlikci olamaz ki.
Böyle kısaca.