Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?
  • Sizce YZ, yazılımcılar için bir dost mu yoksa düşman mı?
  • YZ'nin yazılım geliştirme sektörünü nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
  • Yapay Zeka yazılım geliştirmede nasıl kullanılmalı?
  • Siz nasıl kullanıyorsunuz?

dsmndhm Bu konuyu açacaktım bugün uyuduğum için açamadım bari buraya yazayım.
    Şunu da paylaşacaktım:
    Yapay zekanın yaptığı en tuhaf hatalar:

1. Türkiye'de bir kargo firmasının destek robotu bir müşteriye küfretti.

2. Pasaport kontrol eden robot, Asyalı bir kişiyi, gözlerinin kapalı olduğunu düşündüğü için kabul etmedi.

3. Amazon'un işe alım botu cinsiyet ayrımcılığı yaptı ve yalnızca erkekleri işe almaya başladı.

4. Güzellik yarışmasındaki güzellik seçme robotu, siyahi insanları güzel olarak algılamıyordu.

5. Bir süre sonra Microsoft'un "Tay" adlı botu, Twitter'da tüm feministlerin ölmesini istediğini ve Hitler'in haklı olduğunu paylaşmaya başladı. (bu hacklenme)

Öncelikle sorulara cevaplarım:
    Sizce YZ, yazılımcılar için bir dost mu yoksa düşman mı?
    Daha çok düşman.

Niye:
    Öncelikle dost veya iyi tarafı sayılabilecek yönü işlerimizi kolaylaştırması ve bize kod üretmesi. Ama sorun bir çok yazılımcı körü körüne kullandığı için bir şey de öğrenemiyor. Ayrıca bir çok zaman yanlış ve hatalı kod veriyor. Hatta bir meme vardır chatgptden önce kod yazma 4 saat, debuging 1 saat. Chatgpten sonra kod yazma 1 saat, debuging 4 saat diye.

YZ'nin yazılım geliştirme sektörünü nasıl etkileyeceğini düşünüyorsunuz?
    Kötü.

Niye:
    Çünkü chatgpt rekabeti, boş insanı çoğalttı. Artık bir çok insan chatgptye kod yazdırarak ilerleye biliyor, böylece hem kötü kodlar ortaya çıkmış oluyor hem de ilk soruya verdiğim cevap. Ayrıca gelelim bir çok insanın düşündüğü bizi işsiz bırakır mı sorusuna. Cevap: EVET. Çünkü bunu düşünüyorsanız zaten yazılımcı değilsinizdir ve büyük ihtimalle kendinizi bildiğiniz için endişeye kapılmışsınızdır. Ayrıca merak etmeyin bir tek sizi değil milyon veya milyarlarla insanı işsız bırakacak (kısa ve uzun vadede). Fakat burada gözden kaçırılan bir nokta var düşünebilirsiniz ki o zaman işimi iyi bilirde iyi yaparsam işi sağlam kazığa bağlarım ama öyle değil çünkü yapay zeka insanlardan daha hızlı öğreniyor ve daha hızlı. Yani siz çok bilebilirsiniz ama yapay zeka sizden daha çok bilecektir ve tüm varyasyonları hesaplayıp en iyisini bulabilir. Ayrıca sizin 1 saate yapacağınız işi dakikalar içinde yapabilir. Hatta 2 gün önce haber okudum Hindistanda bir şirket çalışanların 98% yapay zeka ile değiştirmiş ve insanların 2 saat gördüğü işi 2 dakikaya görüyormuş. Tabi burada zaman ve kalite konusu da var. Şu an böyle bir şey olamaz çünkü yapay zeka henüz iyi değil ama gelecekte ne olur bilinmez. Dikkat ettiyseniz her şey hızla gelişiyor. Fakat bana göre çoğu insanları işsiz bırakması reddedilmeyecek bir gerçek. Bazıları yapay zeka da bir sürec buna adaptasyon olmak lazım diyorlar. Fakat bence bu çokta doğru değil. Çünkü yapay zeka zaten bir araç e zaten yazılımcılar farklı araçları sıklıkla kullanırlar yani adaptasyon konusu bana saçma geliyor yazılımcı zaten her araça her teknolojiye uyum sağlamalı bu bir tek yapay zekaya ait bir şey değil ki.

Yapay Zeka yazılım geliştirmede nasıl kullanılmalı?
    Yapay zeka henüz toy o yüzden soracağınız şeyleri dikkatlice seçmeniz lazım. Ayrıca internette bakın ChatGPT Prompt Engineering diye.

Buna bakın:
    https://laravel.gen.tr/d/8085-chatgpt-kullanmak-chatgpt-nasil-kullanilmali

Şimdi düçüncelerime gelirsek:
    Bazı insanlar işsiz bırakma konusunda eskiden at arabası vardı arabalar çıktığında işsizlik olucak diyorlardı fakat olmadı gibi saçma şeyler diyorlar fakat burada sıkıntı arabalar yeni iş yerlerinin açılması konusunda zaten iyi bir örnek çünkü zaten at arabasının da şoförü var, lastiği var ve zaten ayrıca araba modelleri çok, farklı parçaları var. Yani yapay zekanı neredeyse bir çok işlere adaptasyon yapabilirsin diger işlere benzemiyor. Ayrıca işte yapay zeka içinde yazılımcılar gerek, hacklemek isteyenler olucak güvenliğini sağlamak gerekecek falan diyorlar da burada sıkıntı herkes yazılımcı, siber güvenlikci olamaz ki.

Böyle kısaca.

aghabalaguluzade Dostum sana katılmadığım bir kaç nokta var. Öğretmen yada yol gösteren ne kadar iyi olursa olsun gideceğin yeri bilmiyorsan bi faydası olmaz.
      Yapay zekanın şu anda ücretsiz olanları inan yanlış sorularla insanları işlerinden soğutur. Ancak doğru sorularla veya verdiği yanıtların anlamsız olduğunu bilecek bilgi ve tecrübeye sahip değilsen buda piyasanın kaliteli işini bilen yazılımcılara daha çok ihtiyaç duyacağı anlamına gelir.
      Aslında benim fikrim kişi yada kişiler sadece crud sistemlerler bir web geliştirme yada program yazıyorlarsa bırak yapsınlar. Piyasadaki her fiyatı iş yaparım abiciler biraz azalır.
      Ayrıca açıkcası çok ücra biryerde etrafımda kimse olmadan günlerce geçiriyorum bu sebepten yapay zekların kendimce ücretli ve ücretsizlerini test etme fırsatım oluyor. Ücretli ile ücretsizler arasında dağlar kadar fark var. yani ChatGpt 3.5 daha laravel 8 de ayrıca konu sürekliliğini devam ettiremiyor aynı konu eğer soruyu yazılımcı gibi baştan alarak sormazsan bi bakıyorsun 3 mesajda başka yerlerdesin. Aynı ilk youtube zamanları İzafiyet hakkında bilgiler ararken kendimizi memelerde buluyorduk 😃
      Bence harika ötesi bir yol üzgünüm ama ben destekliyorum keşke ülke ekonomisi bu halde olmasada ciddi YZ'lerden faydalanabilsem.
      Sonuçta bilmem yanlış mı düşünüyorum ama talebi kafamızda projeye döndürüp işlem algoritmasını oluşturmak ciddi bir zaman alıyor. Ve hevesliler bu eğitimleri almadan YZ'de çamura saplanır.
      Son olarak günümüzde özellikle internet bilgi paylaşımında bilginin cevaptan değil doğru sorudan geçmektedir. Burda önemli bilgi istediğimiz konuda her ne olursa olsun soruyu doğru soracak skaladamıyız.

dsmndhm şimdi katılmadığınız noktayı anlamadım. Eğer

Yapay zeka henüz toy
        yapay zeka henüz iyi değil

dediğim için dediyseniz ki

Yapay zekanın şu anda ücretsiz olanları inan yanlış sorularla insanları işlerinden soğutur.
        Ücretli ile ücretsizler arasında dağlar kadar fark var. yani ChatGpt 3.5 daha laravel 8 de ayrıca konu sürekliliğini devam ettiremiyor aynı konu eğer soruyu yazılımcı gibi baştan alarak sormazsan bi bakıyorsun 3 mesajda başka yerlerdesin
        Son olarak günümüzde özellikle internet bilgi paylaşımında bilginin cevaptan değil doğru sorudan geçmektedir. Burda önemli bilgi istediğimiz konuda her ne olursa olsun soruyu doğru soracak skaladamıyız.

demişsiniz. Fakat bu bilinen bir şey ki yapay zeka henüz toy ve iyi değil. Ki

https://laravel.gen.tr/d/9223-where-has-sorgusunda-yardim/2

burada mesela sağlıklı bir sonuç vermiyor ve istenilen şekilde çalışmıyormuş.

https://laravel.gen.tr/d/9225-laravel-10da-paginate-fonksiyonu-js-kodlarim-resetleniyor

burada sizi 5 gün uğraşdırmış ve

Bard ve ChatGPT bazı yollar sundu, Fakat pratikte çalıştıramadım demişsiniz

https://laravel.gen.tr/d/9224-her-seferinde-yasadigim-composer-hatasi/2
        https://laravel.gen.tr/d/9180-fantezi-bir-script-istek/5

bunlarda çok basmakalıp cevaplar vermiş. Demek ki o kadar da iyi değilmiş dimi ?

Ancak doğru sorularla veya verdiği yanıtların anlamsız olduğunu bilecek bilgi ve tecrübeye sahip değilsen buda piyasanın kaliteli işini bilen yazılımcılara daha çok ihtiyaç duyacağı anlamına gelir.

böyle demişsiniz fakat bende aksini dememiştim ki.

Bence harika ötesi bir yol üzgünüm ama ben destekliyorum keşke ülke ekonomisi bu halde olmasada ciddi YZ'lerden faydalanabilsem.

faydalanıp ne/neler yapacaksınız mesela.

Ben yapay zekaya karşı değilim ki veya bunun yazılımda kullanılmasına sadece yapay zekanı iyi şeyler için kullananda var ünlülerin ifşasını yapmak için kullananda. Ben yazılımda yapay zekanın getirilerini/getireceklerini ve yapay zeka ile kimlerin neler yapacağını düşünerek diyorum. Yoksa köle gibi kod yazdırmak güzel yani.

aghabalaguluzade benim laraveltürkiye geçmişimi ve yazılım evrim sürecimi bir araya topladığın için teşekkür ediyor. Aynı fikirde olduğumuza sevindim.

aeneas Kesinlikle haklısın Laravel Türkiyenin YZ si @mgsmus 😃 Benim kod serüvenimde dönüm noktasıdır kendisi. vazgeçtiğim bir anda laraveltürkiye ve cevapları ile üstat. Tekrar teşekkürler kendisine

6 gün sonra
          13 gün sonra

Yapay Zeka: Yazılımcının Dostu mu Düşmanı mı? sorusuna cevabım ,benim kendi bakış açım ;

“Gural işler el magtanar.”
          “El övünür alet işler, iki ekmeği vuran işler.”
          “Är övner, gural işler, iki nanı uran işler

Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi / Journal of Turkish World Studies,
          Cilt: V, Sayı 2, Sayfa: 257-266, İZMİR 2005.

Youtube ,tiktok , yada türevi tüm video paylaşım sitelerinde yayınlanan videolarda hiç o videonun çekildiği kameraya atıfta bulunulduğunu gördünüzmü ?
          Görsel İletişim Tasarımı, Grafik Tasarımı gibi bölümlerden mezun olan kişilerin paylaştığı resimlerde kullandıkları programa yada versiyonuna dair bir övgüde bulunan NFT sanatçısı ben görmedim .
          Örnekler uzaaar gider , tabiki istisnalar hariç aynı işi yapan insan grubu birbirine bu işi neyle yaptığına dair sorular sorar ama genel algı "Alet işler El övünürdür"
          Ben bitirdiğim dandik mini projelerimi lokalde bakar kendi kendime övünürken 1995 yılında Rasmus Lerdorf tarafından oluşturulan PHP ye en ufak bir minnet duymuyorum .

Yapay Zeka kullanana göre Kimi Yazılımcının Dostu kiminin Düşmanı ... (bana göre)

öyle bir zaman gelecekki şu anda PUBG Mobile oynayan 5-10 yaşındaki yeğenleriniz yada çocuklarınız "Yapay Zeka yokken bu yazılımcılar napıyormuş " diyecekler.
          Winamp'ın , Altavista'nın , ICQ'nun değiştiği gibi değişecek yapay zeka adı bile kalmıyacak , Şu anda bile bir anahtar kelimeyi google'lamak zor gelen bir nesil var , kısaca Alet işliyecek el övünecek .
          Exel çıktı diye muhasebeciler bitmedi Photoshop çıkıncada grafikerler bitmedi .
          Aleti en iyi kullanan en çok övünme hakkına sahiptir.
          Naçizane bakış açım, kendi fikirlerim bu yönde .Saygılarımla