Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

Vuetify'ın mevcut sürümü Vue 3'ü desteklemiyor .
Yeni bir proje oluştururken lütfen Vue 2'yi seçtiğinizden emin olun.

Yukardaki iki cümlede Vuetify -> installation sayfasına girdiğinizde sizi karşılayan ilk uyarı , Jetstream ise Vue3 ile birlikte geliyor , kısa bir araştırma yapınca en son Jetstream v2.1.4 sürümünün Vue 2 ile birlikte geldiğini öğrendim
ve

v2.2.0
Added
Vue v3.0 support (#666)

bu yukardaki sürüm ile Vue 3 desteği eklenmiş Sorum şöyle ;

https://github.com/laravel/jetstream/releases

v2.2.1 - v2.2.2 - v2.2.3 - v2.2.4 - v2.2.5 - v2.3.0 - v2.3.1 - v2.3.2 - v2.3.3 - v2.3.4 - v2.3.5 - v2.3.6 - v2.3.7 - v2.3.8

bu versiyonlarda ölümcül bir hata mevcutmudur Jetstream v2.1.4 sürümünü kullanmak kritik bir hataya neden olabilirmi ?

yalcin Jetstream Vue 3 özelliklerini kullanmıyor ki, options API kullanıyor. Jetstream kurduktan sonra Inertia'yı kaldırıp Vue 2 sürümünü kurup, resources/js/app.js dosyasını da Vue 2 için düzenleyerek Jetsream'in son sürümünü Vue 2 ile kullanabilirsiniz.

Şunu da söyleyeyim, Jetstream = Laravel + Inertia + Sanctum + Fortify + Tailwind CSS. Size özel bir şey vermiyor aslında, içinde sizin de yapabileceğiniz bir profil sayfası, büyük ihtimalle kullanmayacağınız bir takım yönetimi ve birkaç tane basit Vue componenti var. Ben Jetstream ile proje geliştirdim, şu an yayında, Jetstream kullanmasaydım bana verdiklerini 2 günde kendim de yapardım...

Inertia'yı ise kesinlikle Livewire + AlpineJs ikilisine tercih ederim. Bir daha da Livewire + AlpineJS ikilisine elimi kolay kolay sürmem.

mgsmus Livewire + AlpineJs ikilisi, özellikle Alpine JS bana çok cazip gelmeye başlamıştı.
      Bu şekilde düşünmenize sebep olan nedir?

BoraN7 PHP ile Javascript arasındaki bu tarz etkileşim sıkıntılı ve çok karmaşık, basit şeylerde bile kolayca kaosa dönüşebiliyor. Yapmanın daha basit yollarını bildiğim için benim hoşuma gitmedi. Javascript içinde event fırlatıp Livewire içinde PHP ile yakalayıp event ile gelen veriyi değişkene aktarıp değişkenin değiştiğini anlayınca componenti tekrar render etmek... bu düşünce şekli bence yanlış. Basit işlerde sadece Livewire ya da sadece AlpineJS kullanıp bir iki güzel atraksiyon yapınca hoşunuza gidiyor ama ciddi bir projede bu tarz bir etkileşim, hele ki 3. parti javascript paketleri devreye girdi (Google Maps JS API, Socket...) mi can yakıyor. Yani bilmiyorum, yaklaşık 15 senedir kod yazarak para kazanan bir adam olarak alnımdan iyi ter akıttı, sonuç olarak 2 aylık emeği 2 haftada Vue'ye taşımak zorunda kaldım ama oh be de dedim yani taşıdıktan sonra.

Yaptığınız gerçekten basit bir şey ise kullanabilirsiniz bence ama böyle CRM, eticaret, otomasyon, real-time uygulamalar vs uzun soluklu ve bol etkileşimli işlerde konunun uzmanı adamlarla çalışmıyorsanız üzülürsünüz gibime geliyor. Bazı şeylerin çözümünü buldum ama yani resmen bir div'in özelliği içinde mini bir uygulama yazdım neredeyse, bu ne dedim sildim.

3-4 ay bunlara ciddi ciddi emek veren biri olarak tavrım net, eğer Livewire + AlpineJS girecekseniz bence hiç kod yazmayın, 2-3 hafta en az proje gereksinimlerini bunlarla sağlayabiliyor musunuz araştırın deneyin test edin, yapan nasıl yapıyor demeyin, yapan sizin projeyi yapmıyor çünkü. Kesinlikle kullanmayın demem ama ben basitlikten yana bir adamım, basit olmadığını gördüm, o yüzden ben sevmedim.

mgsmus Anlıyorum. Bende bu konuda yabancı bir Youtube kanalında görüş dinlemiştim. Livewire'ın 3.parti JS kullanılacak yerlerde sıkıntılar yaşattığını o da belirtmişti.

Sayfada basit interaktif işlemler; search, dropdown vs.. gibi şeylerde kullanılması daha mantıklı o halde. Sizin yorumunuzla da örtüşüyor.

Bende basit bir Ajax işleminde kullanmıştım, JavaScript'te acemiyim, Jquery falan nedense bana çok karmaşık geliyor syntax yapısı, Alpine çok daha net ve anlaşılabilir gibi geldi.

Gerçi bu şekilde yapmaktansa, ufak interaktif şeyler içinde Vue JS kullanabilirim zannediyorum. Çünkü şu anda api yazmıyorum klasik web projeleri ile ilerliyorum. Sayfanın belirli yerini Vue componentine çevirip yine halledebilirim herhalde.

Laravel 8'de Jetsream +inertia + Vue.js seviyorum desem yeridir . Jetstream+inertia+Vue.js üçlüsünden vazgeçmeden Vuetify UI kullanmanın yolunu arıyorum . Jetstream ile gelen birkaç basit Vue componenti ile ilgilenmiyorum . Jetstream benim için mükemmel bir konfigirasyon sağladığını düşünüyorum , bunu fortify ile yapmak isterseniz

composer require laravel/ui
          php artisan ui vue
          composer require laravel/fortify
          php artisan vendor:publish --provider="Laravel\Fortify\FortifyServiceProvider"
          composer require laravel/sanctum
          php artisan vendor:publish --provider="Laravel\Sanctum\SanctumServiceProvider"
          composer require inertiajs/inertia-laravel
          php artisan inertia:middleware
          İnertia Root Template (Manuel ayarlanmalı)
          npm install @inertiajs/inertia @inertiajs/inertia-vue
          Next, update your main JavaScript file to boot your Inertia app. (manuel ayarlanmalı)
          composer require tightenco/ziggy

tüm bunları yükleyerek yukarda yazmadığım ince ayarlarını doğru bir şekilde yapmalısınızki tam olarak Jetstream'in iki dakikada kurduğu mükemmel configirasyona ulaşabilesiniz ve herşey doğru şekilde yapıldı ise artık
          npm install vuetify kısmına geçebilirsiniz . Tabi bu arada hemen belirtmeliyimki mesaisi yazılım olan bu sektörden para kazanan siz değerli genç arkadaşlar için eminim bu ayarlar çocuk oyuncağı geliyordur .
          Tüm bu ayarlarla uğraşmamak adına bir yol araştırırken Jetstream 2.1 versiyonunun Vue2 ile geldiğini öğrenince jetstream eski bi versiyonu kullanmak hakkında fikir öğrenmek istedim .
          seviyorum desem yeridir demiştim ya , tekrar vurgulasam yeridir.

@mgsmus Bende büyük bir projede vue3 ve composition api kullanıcı denetimi için ise spatie role permission gidecek şekilde bir projeye başladım yorumunu merak ediyorum?

Ayrıca role ve permission vue3 ilişkisi için https://www.npmjs.com/package/@casl/vue/v/2.1.0 paketi kullanmayı düşünüyorum.

trueWD Npm paketini bilmiyorum ama klasik rol-yetki sistemi için Spatie'nin paketi iyi. Composition API konusunda bir şey diyemiyorum ben hiç Options API ile Vue yazmadım, direkt Composition ile başladım, bir sıkıntı çekmedim ama birini diğerine seçmek için ne gibi sebepler var, onu söyleyecek kadar bilgi sahibi değilim.

@mgsmus Artık başladım bakalım bizi neler bekliyor 🙂

@trueWD seni forumda aktif görünce çok mutlu oluyorum.
            Her zaman gel 🙂

sineld Seni sevmeyen ölsün 🙂 Artık aktif olacağım! emin ol