mgsmus şimdi böyle düşününce benimde gözüme yeni macbooklar bayağı ucuz geldi .
Yeni Macbook Air'ler hk.
Benim için asıl önemli olan, Apple ile işbirliği yapmayan üçüncü taraf programlarını engellememesidir. Sonuçta, video düzenleme benim ana gelirim. Bazen pek popüler olmayan çeşitli programları kullanmak zorunda kalıyorum. Örneğin, sokakta çalışırsam, bu programı kullanırım https://www.movavi.com/tr/screen-recorder/ . çünkü işimi buluta kaydetmenize izin verir. Bu özellikle başka bir şehirdeyken kullanışlıdır. Bu nedenle, bu yeni Macbook Air'i satın alırken, bu uygulama ile uyumluluğunu bir şekilde test etmeniz gerekecek. Gerçekten her şeyin istediğim gibi olmasını umuyorum.
Ben aldım 30 bin tl.Apple store mağazasına gittim en iyisini aldım.8 core 9(m1) işlemci ,16 gb ram ddr4 .1 tb harddisk.
bayıldım verdim..ama hic pişman değilim.cunku macbooktan başka bilgisayar kullanamıyorum.O yüzden farz olan bireydi benim icin ve aldım..bence dusunmeyin sizde.
18.000'e aldım @deathisonitsway 'in söz ettiği 16" modelini, bir süre sonra 20, sonra da 30.000 oldu.
Macbook'lar pahalı evet ama her kuruşunu hakediyor.
Eğer sürekli taşıyorsanız air, onun dışında pro.
sineld hocam aynen oyle.30 bin oldu ama vallahi arkama bakıpta niye bu kadar para verdim demedim.
Kurusuna kadar hakeden bir pc...
Selamün Aleyküm herkese, Allah'ın izni ile yeni macbook'u aldık. Windows'tan geçince sudan çıkmış balığa döndüm. Geliştirme ortamını hazırlıyorum lakin phpstorm'da bir yavaşlık var gibi index işleminde işlemci 95+°C'lere çıktı arayüz baya bir dondu. Index bittikten sonra açıldı ama arayüz hala laglı gibi ağır çalışıyor gibi.
Model : Macbook Air M1 16gb Ram
mertefe node_modules ve vendors dizinlerini index dışında bırakmanızı şiddetle öneririm.
buradaki 4-5 bölümlerde resimli açıklanmış.
- Düzenlendi
sineld Mesajınız için teşekkür ederim hocam, zaten node_modules ve vendor exclude da gözüküyor belki ilk indexten sonra kendi eklemiştir. ben extra olarak deployment altındaki option kısmında node_modules ekledim. Typing yaparken çok sıkıntı yok gibi emin değilim. ama sol taraftaki klasör ağacı yukarı aşağı yaparken yavaşlıyor. akıcı değil.
Edit : Bu node_modules'ün proje ağacında gözükmemesi gerekmiş sanırım. eski laptopumda gözükmesine rağmen sıkıntı olmayan ve kasmayan proje ağacı m1'e göre build edilmiş phpstorm'da neden kasar anlamadım.
Edit 1 : Exclude edilmişleri gizleme işlemi proje ağacının tepesindeki dişli işaretinden yapılabiliyormuş. vendor klasörü turuncu değil ama exclude da gözüküyor.
Hayırlı olsun yeni macbook'unuz.Güle güle kullanın.Phpstorm ilk indexinde rami biraz sömürür.O yüzdendir.
Tekrar hayırlı olsun.İyi kodlamalar.
mertefe
Öncelikle hayırlı olsun. Haziranda çıkacağı söylenen 14inç modeli çıkarsa ona geçmeyi düşünüyorum. Şuan aktif msi cihaz kullanıyorum. Bu süreçte m1 ile yaşadığınız deneyimleri iyi/kötü fark etmeksizin forumda paylaşabilirseniz sevinirim.
Tekrardan hayırlı olsun. İyi çalışmalar.
deathisonitsway Teşekkür ederim.
- Düzenlendi
hcan Evet haklısınız bu ekosistem gerçekten çok hoşuma gitti alıştım diyebilirim. Başta ekran biraz küçük geliyordu ama burada kod yazmak gerçekten çok hoş. Windows'tan geçince en çok klavye sıkıntı oluşturdu hep ctrl diye bildiğimiz şey artık cmd olmuştu, alt, alt-gr nerde felan tıkanıyordum. birde şirketteki pc windows klavyesi iyice saçmalamıştım.
Performans konusuna gelecek olursak yani m1 den midir nedir bilemedim ama sanki bana windows pc'im biraz daha performanslı gibi geldi. halen jetbrains uygulamarında dizin kısmında smooth'luk yok ve adobe'un programları nedense .ok gibi çalışıyor. M1 için yapılmış olan uygulamar güzel çalışıyor genel olarak.
isapplesiliconready diye bir adres var buradan inceliyordum. Birde şöyle bir durum var uygulamayı kapattığınızda uygulamadan tam olarak çıkmıyor sanki hazırda bekletiyor gibi. İlk açılışta uzun süren uygulamar daha sonra tık tık geliyor. Bu açıdan güzel.
Logitech mx master 2 mouse var. Youtube girerken mouse takılıyor ama trackpad'de yapmıyor. magic mouse denemedim. Donanım seçiyor sanki. Onun dışında anlamadığım sebeplerden ötürü bazen sıcaklık 90 'a felan çıkıyor. kasma olmuyor ama takıntım var sıcaklık sevmiyorum. Etkinlik monitöründen girip (windows'taki görev yöneticisi) ordan cpu high olan uygulamaya bakıyorum lazım değilse kill ediyorum. düzeliyor. Oyun oynamıyorum appstore'daki ipad ve iphone için olan oyunları sıcaklık yükselmeden oynatıyor. Ama WOW felan oynayacaksanız çok ısınıyor. GEFORCE now tavsiye ederim. Şuan docker açık phpstorm açık telegram açık kaspersky internet security felan çalışıyor sıcaklık 45 derece, Kamerası'da çok kötü 15k para veriyorsun insan güzel bir kamera takar bu ne böyle
Ethernet girişi olmayışı , hdmi çıkışı olmayışı ve düz usb girişleri olmayışı zorladı. aparat aldım 400 TL ye onunla çözdüm lakin oda çok ısınıyor ve şarjı hızlı bitiyor. Pil konusuna gelince aşırı derecede tatmin oldum hiç bu kadar uzun pil ömürlü bir cihazda çalışmamıştım.
Retina ekranda ilk defa çalıştım çok hoşuma gitti yazılar felan çok net, evet ekranı küçük ama yetiyor alışıyor insanın gözü.
Onun dışında iyi ya alınır ama gerekli mi ? Bence değil Çok da şeyapmamak lazım
Bunlar benim şahsi görüşlerim katılan olur olmaz herkese saygımız var. Aklıma gelmeyen ve merak ettiğiniz bir şey olursa sorun deneyelim biraz geç yazdım hakkınızı helal edin uzun zamandır giremiyordum.
Saygılar.
Edit 1 : He yazmayı unuttum. Abi bu trackpad neymiş ya manyak bir şey. Ben mouse kullanmıyorum artık.
Edit 2 : PHP geliştirme ortamı kurarken biraz zorlandım açıkcası çünkü windows'ta next next install , burada mamp felan var ama hoşuma gitmedi dedim kendim kurayım sistemi homebrew denen bir paket yöneticisi var composer node'u felan buradan kurdum. nodu hatırlamıyorum ama composer'ı oradan kurdum apache2 ,php felan oradan kurdum. Ben seviyorum böyle terminal kullanımı felan ama yok dedim böyle olmaz docker candır. Docker m1 için olanı süper çalışıyor windows'taki gibi mount edilmiş yer kasmıyor çat çat geliyor çiçek gibi
Edit 3 : Birde şarj konusuna gelecek olursak bunların bize verdiği şarj aleti üzerinde toprak bağlantısı var ama uç kısmında yok dolayısı ile topraklı hatta taksan bile kasa üzerinde statik elektrik oluşuyor. Yani prizde iken elin karıncalanıyor. Bu açıkcası iyi bir şey değil. Ama diyorum bir yandan bu durumu apple biliyordur. İnsanlar bu linkteki ürünü satın alarak buna çözüm sağlayabiliyormuş. Henüz denemedim.