yalcin Aslında forumda aratırsanız bu konu hakkında @mgsmus 'un bir çok yazısını görebilirsiniz.
Eğer tek başınıza çalışıyor, küçük çaplı projeler geliştiriyor ve işinizi görüyorsa elbette Xampp ile devam edebilirsiniz, burada bir sakınca yok.
Ancak, yapabiliyorsanız topluluğu takip edip, daha modern araçlar kullanmanızı öneririm.
Docker bazlı sistemlerdeki temel amaç, sisteminize PHP, MySQL, Redis vb. servisleri yüklemek zorunda kalmadan, Docker Container üzerinden geliştirme yapmaktır.
Bu sayede, production ortamınıza göre yerel ortamınızı hızlıca ayarlayabilirsiniz.
Örneğin ben, Laravel Sail kullandığım için docker-compose.yml dosyamdan PHP sürümünü, Node JS sürümünü, MySQL sürümünü vs. dilediğim gibi değiştirip yeniden container'ımı derleyebiliyorum.
Bu da bana esnek bir yapı sağlıyor.
Laragon'un Xampp tan farkı ise en azından izole bir yapı sunması.
PHP sürümünden, MySQL sürümüne orada da istediğiniz versiyona geçmek kolay.
Programları doğrudan Windows'a değil, Laragon'un içerisindeki yapıya kuruyorsunuz ve işletim sisteminizden izole bir şekilde çalışıyor.
Özetle, Windows kullanıcısıysanız ve Docker bazlı teknolojileri kullanma imkanınız yoksa Laravel Herd ya da Laragon en iyi opsiyonunuz.
Ancak Laravel Herd'de MySQL bile kullanmak için para ödemeniz gerekiyor. Ya da bilgisayarınıza yükleyeceksiniz.
Ama işte sorun da burada başlıyor. Production ortamları değişiklik gösterebiliyor. Her proje, her sunucu aynı PHP sürümü ya da aynı veritabanı sürümü ile gitmeyebilir. Burada esneklik azalıyor.
Örneğin, projemi yayınlayacağım sunucuda MariaDB 10.5 olsun. Hemen docker-compose.yml dosyamdan bu sürümü işaretliyorum, ve tekrar build aldığımda Docker Container'ı MariaDB 10.5 sürümü ile geliyor.
Böylece yerel ortamım ile sunucu ortamımı AYNI noktada buluşturmuş oluyorum.
Ya da ne bileyim @mgsmus daha doğru/detaylı belki yanıtlayabilir; bazı servisler var doğrudan Windows desteği bulunmayan. WSL2 sayesinde, aslında bir Linux dağıtımı altında çalıştığınız için, böyle sorunlar ile karşılaşma olasılığınız olmuyor. Vesaire, liste uzar gider : )