aghabalaguluzade https://laravel.com/docs/10.x/database#read-and-write-connections selam dokümantasyonda böyle bir şey gördüm ve bu kullanım ne zaman gerekir diye sormak istedim.
mgsmus aghabalaguluzade Benim uygulama kullanıyor çünkü: Aynı anda okuma ve yazma işlemci üzerine çok fazla yük bindirir. Bunu engellemek için. Veri tabanlarının bağlantı sınırı olur. Okuma ve yazmayı ayırdığınızda bu sınırı otomatik olarak ikiye bölmüş oluyorsunuz. Benim uygulama çok fazla paralel işlem yapan bir uygulama olduğundan dolayı (ortalama 5.5k/sn yazma ve 1k/sn okuma işlemi) aynı tablo üzerinde aynı anda okuma ve yazma işlemi gerçekleştiği için kullanıcılar (veri tabanı bağlantıları) birbirini bloklar. Bunu engellemek için. Yine aynı şekilde, aynı bağlantı aynı tabloya hatta aynı satıra hem okuma hem de yazma işlemi yapmaya çalışıyor. Bu da kilitlenmeye sebep olur. Bunu engellemek için. Okuma yazma sadece ikiye ayrılmaz. Mesela 2 okuma 2 yazma şeklinde 4 instance da ayağa kaldırılabilir. Böylece biri düşerse diğeri öteki ayağa kalkıncaya kadar işlemi devam ettirerek sizi kurtarır. Bunun gibi birkaç sebep daha sayılabilir ama temel sebepler bunlar; yani performans ve kilitlenmeyi önlemek.
aghabalaguluzade mgsmus peki hocam nasıl farklı veritabanı bağlantılarına ayırabiliriz. Laravelde demiyorum veritabanı olarak nasıl yaparız yani
mgsmus aghabalaguluzade Burada ayırma dediğiniz şey birden fazla veri tabanı sunucusundan oluşan bir cluster'ın kurulması, connection pooler, proxy/load-balancer kullanılması vs. Hangi veri tabanını kullanacaksanız onun dokümanlarına ve bu işlemlere bakacaksınız.
aghabalaguluzade mgsmus teşekkür ederim hocam dediklerinizi araştıracağım. Chatgptde Veritabanı Replication (Çoğaltma), Veritabanı Shard'ları, Ayrı Veritabanı Sunucuları, konularını da araştırarım.