Phpartisanmakeuser Siz bazı adımları atlamışsınız sanırım ya da bir şeyleri eksik yapmışsınız ya da yaparken bir sorun çıktı. Ben kurduğumda hepsi arka planda sürekli çalışıyordu. Zaten dokümanda da yazıyor:
https://laravel.com/docs/10.x/valet#installation
Valet will automatically start its required services each time your machine boots.
Phpartisanmakeuser 3) o zaman valet bana ne gibi ozellik sagliyor? valet kurmam ne ise yariyor?
- Valet size gerçek bir web sunucusu ile çalışma fırsatı veriyor, böylece onun özelliklerinden faydalanabiliyorsunuz. Siz web sunucusu özellikleri kullanmadığınız için farkında değilsiniz. Örneğin .test şeklinde sanal domain kullanmanızı sağlıyor ve otomatik olarak kök dizine bir klasör açınca onu projeye çeviriyor. Klasör adı + .test yapınca projeye açabiliyorsunuz.
- Valet ile birden fazla PHP sürümünü çok kolay biçimde kullanabiliyorsunuz.
- PHP HTTP server multi-threaded değil, Valet ile Ngnix kullanıyorsunuz.
- İçinde gelen DBngin ile veri tabanlarını basit yoldan kontrol edebiliyorsunuz.
- Lokal sitelerde kolayca SSL kullanabiliyorsunuz.
- ngrok desteği lokal siteleri kolayca intranet dışına paylaşabiliyorsunuz.
- Ngnix ile geldiği için lokal siteleri intranet içinde kolayca paylaşabiliyorsunuz.
- Kolayca ortam değişkenleri tanımlamanıza olanak sağlıyor.
- Proxy desteği var.
Bu üsttekiler sizin için bir anlam ifade etmiyorsa Valet kurmanıza gerek yok. Ayrıca:
mgsmus Xampp, MAMP, Valet vs tavsiye etmiyorum. Kendi bilgisayarınıza web server, veri tabanı vs kuruyorsunuz. Bunlar arkada çalışıyor, port işgal ediyor ve farklı versiyonları da aynı anda kullanamıyorsunuz. O yüzden Docker daha iyi.
dedim çünkü geliştirme ortamı demek sizin projeyi bir şekilde çalıştırdığınız yer demek değil sadece. Projeyi nerede çalıştıracaksanız, yani prod ortamı neresi olacaksa geliştirme ortamı da, yani local ve dev, olabildiğince aynı olmalı ki aradaki farklılıklardan dolayı sorun yaşamayın. Size gerçek bir örnek vereyim, 1 hafta önce yaşadığım bir sıkıntı, ben PostgreSQL ile PostGIS kullanıyorum, sunucudaki PostGIS sürümü 3.1 ama bendeki 3.2 olunca yazdığım sorgu prod ortamını patlattı. O yüzden Docker daha iyi çünkü prod ortamını bilgisayarınızda daha yakın kurabiliyorsunuz, versiyon versiyon.