aghabalaguluzade
Selam.
İlk kodumu 1992'de QBASIC ile yazdım. Çok eskiden beri bu işlerle uğraştığım içindir, kompüteri severim.
aghabalaguluzade Nasıl bu kadar azimlisiniz durmadan araştrıma ve sorular yanıtlama hevesiniz neye bağlı.
Bu aynı zamanda en kolay öğrenme yoludur. Hem size yardım ediyorum hem kendime; win-win.
90'larda bilgisayara erişmek zor oluğu için 90'ların sonuna kadar disketlerle bilgisayar kurslarında pek bir şey yapamadım. Gecekonduda doğduk, bilgisayar hayaldi. İnternet gelince tekrar geri döndüm, tabi o zaman artık web geliştirme vardı. Dinamik işler için iki seçeneğiniz vardı; PHP ya da ASP. Ben C sözdizimine benzediği için PHP seçtim. Ücretsiz ASP hosting bulmak da PHP'ye göre zordu. 2012'ye kadar framework kullanmadım. O dönem frameworkler yükselişe geçince ben de bir kaç tanesini denedim, aralarından Laravel ve Symfony hoşuma gitti. İkisini de kullandım, sonra sadece Laravel'e geçtim çünkü Laravel daha hızlı konfigüre ediliyordu. Hızlı başlıyordum işlere. Tabi o zamanki Laravel ile şimdikinin alakası yok.
İngilizce öğrenin ve yazılımı bir yaşam tarzı haline getirin, gerisi gelir. Ayrıca Go ya da Rust gibi bir dil daha öğrenin derim. Nodejs ekosistemi de olabilir. PHP tek başına yetmez. Şimdiki aklım 6-7 sene önce olsaydı mobil öğrenirdim, hem Android hem iOS.
Ben algoritma konusunda iyi değilim o yüzden klasik bir cevap vereyim, bol bol okuyacaksınız ve pratik yapacaksınız. Şu kitaplar en çok tavsiye edilen kitaplar sanırım:
- Introduction to Algorithms (Thomas H. Cormen, Charles E. Leiserson, Ronald L. Rivest, Clifford Stein)
- Algorithms Unlocked (Thomas H. Cormen)
- The Algorithm Design Manual (Steven S. Skiena)
- Data Structures and Algorithms in Python (Michael T. Goodrich, Roberto Tamassia, Michael H. Goldwasser)