Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

Şöyle öncelikle formda kullanacağın değişkenleri livewire de tanımlaman gerekiyor. public $title olarak tanıttıktan sonra mount fonksiyonu ile title değişkenine varsayılan değer atayabilirsin. Bu şekilde değişken atadıktan sonra value yi silersen livewire otomatik olarak o değeri atayacaktır. mgsmus ise katılmıyorum Livewire veli nimet şimdi ise yolda Splade var.

mgsmus Bende daha sırada https://splade.dev/ var yazacaktım, @orkuncoding arkadaşımız da belirtmiş.

Kastınızı anlıyorum. Livewire kullanırken dikkatli olmak gerekiyor. Basitlik katıyor ama tuhaf tuhaf buglara sebep olabiliyor da.

https://splade.dev/ konusunda düşünceniz nedir hocam @mgsmus ? Vue JS ile blade'i iyice harmanlamışlar görebildiğim kadarıyla. Millet heyecanlı. Bakalım neler olacak.

bir tek Splade imiz eksikti , üzgünüm yazmadan geçemezdim , zaten vue mi livewire mi karmaşasındaydım şimdi çık işin içinden çıkabilirsen

• mgsmus

Seviye 1383
      • Düzenlendi

yalcin Siz Vue/React öğrenip benim dediğim gibi API + Client şeklinde ilerleyin. Diğerlerini sonra öğrenirsiniz çünkü onları 1-2 kişilik küçük projelerde görürsünüz, kişisel projelerinizde kullanırsınız vs. Orta ve büyük işlerde bu tür bir ilerleme her aşamasında zorluk çıkarır. Düşünsenize FE kısmında bir harf değiştiriyorsunuz, tüm projenin deploy edilmesi gerekiyor. Çalışan tüm geliştiricilerin fullstack olup hakim olması gerekiyor vs.

Ayrıca API + Client ilerleyip, örneğin Vue seçerseniz Livewire ya da Splade yerine Inertia seçme şansınız da olur, ki Inertia diğerlerine göre çok daha temiz iş çıkarıyor.

Yatırım tavsiyesidir 🙂

• yalcin

Seviye 90
        • Düzenlendi

Zor şeyler güzel , güzel şeylerde zor . @mgsmus Kesinlikle yazdıklarınıza canı gönülden katılıyorum . banada API + Client şeklinde ilerlemek en mantıklısı geliyor , benim işim yazılım olsa ne Livewire ne başka bişe ile ilgilenmem , zaman kıstası yüzünden çok ağır ilerliyorum neyse , tavsiyeniz dogrultusunda yatırım yapıcam 🙂 umarım

Laracast'tan Jeffrey Inertia Laravel kullanımı ile ilgili kursu Youtube'a yüklemiş ücretsiz;

https://youtu.be/QyqrYdhSku0

Bu adam inanılmaz bir öğretici ya. Anlatımına hayranım.

mgsmus Abi ben kullandım ürünler sayfası + filtreler için çok iyi çalışıyor neden sevmiyorsunuz. Yani her yer normal html ve laravel sadece o sayfa livewire başka bir js yok 😃

• yalcin

Seviye 90
          • Düzenlendi

Evet gerçekten harika anlatmış teşekkürler @BoraN7 . Ben iyi bir araştırmacıyımdır iyide bir okuyucuyumdur google 'da iyi kullanırım orta seviye inglizcem ile okuduklarımı yabancı kaynakalarda mutlaka araştırır kıyaslarım ve söyliyebilirimki bu işlerin zirvesi API olayı imiş livewire , splade ve inertia 'da dahil bu tarz şeyler anca getir götür ayak işleri yaparlar tabi bunları okuduklarımdan çıkarımlarım şu veye bu tarz projelerde kullanılır yada kullanılabilecek projelerin büyükleri vs gibi teknik detaylardan anlamam

livewire , splade ve inertia gibi daha birçok benim bilmediğim ama sizlerin bildiği ortak adlarına ne derseniz deyin tüm hepsi zannımca "API yazamıyosun yada SPA oluşturamıyosun sana yardımcı olalım abi " cümlesinin kısaltması

yalcin Şunu kullanmak doğru şunu kullanmak yanlış diye kesin çizgilerin doğru olmadığını düşünüyorum.

Neyi ne amaçla hangi projede kullanacağınıza göre değişen bir şey.

Örneğin küçük ya da orta çaplı bir projeniz var. Back-end de sizsiniz, front-end de. Bu durumda API yaz, sonra atıyorum Vue ile frontu yap gibi şeyler çok zorlayıcı olacaktır.

Sadece web uygulaması olacaksa, Inertia JS ile API yazmadan işi çözersiniz.

Öte yandan daha büyük çaplı projedir, işin mobil ayağı da olacaktır. Back-end dev ayrıdır front ayrıdır, o zaman Laravel'i sadece API olarak kullanıp Vue ya da React gibi bir framework ile gitmek daha mantıklı olabilir.

Veya basit bir web projeniz vardır, düz blade ile yazıyorsunuzdur. Uygulamanın bazı yerlerinde etkileşimli şeyler lazımdır, Jquery vs uğraşmak yerine Livewire componenti yapar, geçersiniz.

Dediğim gibi, neyi nerede ne amaçla kullanacağımıza göre değişiyor bu işler bence.

mgsmus Bu çok iyi bir özet oldu. Screenshot alınması herkese tavsiyemdir 🙂

Ben ana sayfada en üstte sabitlenmesini önerirdim 🙂

3 ay sonra