Bu arada buraya tarih olarak not düşmek adına bu yazılım işlerine merak salmamın nedeni pandemiden önce 3-4 yazılım firmasına bizzat gidip kendime ait bir pazaryeri projesi yazdırmak istememe aldığım bana göre saçma sapan tutarsız ve birbirinden çook farklı yanıtlardı ) ilgim böyle başladı , çokda zor değilmiş biraz zaman biraz sabır biraz merak gerekli sadece tabi motivastyon önemliymiş
Yazılımcı Motivasyonu
Saygılar benden hepinize , bu yaşlarda mükemmel bişey ile uğraşıyorsunuz ,gelecekle ugrasiyorsunuz , aklınızı kullanıyorsunuz , problemler çözuyorsunuz , bence söz konusu saygı ise hepiniz fazlasıyla saygıyı hak ediyorsunuz . Herbirinizi saygıyla selamlıyorum
yalcin diğer arkadaşların da dediği gibi ben de yazılımla alakalı bir alan okumadım ve mesleğim de çok farklı. 30 yaşımdan sonra merak saldım ve her gün bir şeyler öğreniyorum. Pandemi de öğrenmek için çok fazla zamanım oldu. Bu süreçte html , css , php , javascript , laravel ve vue js öğrendim. Laravel ve vue js de hala öğrenme aşamasındayım. Tek bir hazır alt yapı kullanmadan bir tane e ticaret sitesi bile yazdım... Bunların hiç birini para için yapmadım ve yaptığım 1-2 işten de zaten para almadım. Günlük ortalama çalışma sürem 5-6 saati rahat bulmuştur. Boynumda ağrılar var , sol gözüm de artık noktalar bile uçuşuyor ancak bir işi sevgiyle yapıyorsanız bıkmak usanmak bilmiyorsunuz... Keşke zamanında farkına varsaydım bu kadar çok sevebileceğimin...
Keşke mesleğim bu olsaydı... Ama en azından artık hayatım boyunca kendimi nerde geliştireceğimi ve nerede olmak istediğimi artık çok daha iyi biliyorum.
- Düzenlendi
Aslında ben tembel adamım.Evet 2002 den beri belki yazılım dunyasındayım ama.Ben de kendimi aslında yazılımcı olarak görmüyorum diyebilirim.Ben aslında genetik mühendisi yada biolog olmak istedim hep.Hala içimde bir hevestir bunlar.Yazılım işini babam beni endüstri mesleğe gönderdi diye seçtim.Bilgisayar bölümü mezunuyum ama sanıyorum 2005-2006 dan sonra bu bilinc oturdu bende.Cunku hayalimdeki mesleği yakalayamacağımı sanırım o anda anladım.Ve hep bu alana yöneldim.
İşin özünde aslında motivasyon kaynağı olarak; Finanse edilip edilmediğiniz yatar @mgsmus ile bunun kavgasını çok yapıyoruz biz whatsup özel konuşmalarımız da
abi ne kadar para kazanıyorsun ve ne iş yapıyorsun.
@mgsmus a baktığında adam resmen christiano ronaldo bu meslekte.Herşeyi yapabiliyor.Ben onun kadar iyi değilim hatta hiç iyi değilim.Ama ben ondan daha iyi satabiliyorum kendimi hahaa..kızıcak şimdi bana o
velhasıl kelam yazılım işi oyle kolay bir iş değil.2 select sorgusu yazan kendini allame hissediyor herhalde bu meslekte.Algoritma bilmeyen adam yazılımcı olamaz.
Platonun bir sozu var bilirsiniz.Matematik bilmeyen buraya girmesin.
Bende katılıyorum o soze.Ama platonu sevmem o ayrı
Sokrates sözü ekleyeyeyim hemen: Tek bildiğim şey; hiç bir şey bilmediğimdir.
Bu söz beni ateşliyor nedense.Cunku böyle olmak, öğrenme önünde en büyük ateşleyici kavramdır.
Yazılım dünyasında bir şeyleri başarmak istiyorsanız.Kodu kendiniz değil olabildiğince makineye yaptırın.Bunun adına generatörler deniyor.(Kendiniz yazıyorsunuz ama hayat kurtarıyor).Neyse ben 37 yaşındayım.Oyle amele gibi kod yazamam ben artık.O yüzden iyi kod yazabilmek için en once şart.Kendinizi tekrar etmeme kuralıdır.(Dont repeat yourself) bu yüzden; iyi bir motivasyon, başlangıç kitinizin iyi olmasından geçer.Yoksa aynı şeyleri tekrarlamak bir yere kadar sizi götürecektir ve ondan sonra down olacaksınız.
Saygılarımla
Ben yazılıma 1997 yılınsa sevgili @sineld sayesinde tanıştım ben ve Sinan o dönem yeni tanışmıştık ve ikimizde HTML de kayan yazıları olan birer kişisel blog açmıştık tabi o zamanlar türkiyede internet kullanımı belikide 10K/1 falan olmalı Derken PHP ile tanıştık " en çok o zaman PHP döküman olmamasından rahatsızdık" , PHP ile şiir sitesi açtık derken 2.el alışveriş sitesi açtık daha sahibinden.com'un doğmasına yıllar varken ama cebimizde sunucu ücreti olmadığı için sitenin bandwidth yetmiyordu kapatmak zorunda kaldık. Çok heyecanlı günlerdi.
Bunlar çok güzel anılar ama hakikaten bu sektörde sizin yazdığınız bir yazılım topluluk tarafından kullanılınca bu sanki dünya kupası kaldırmış gibi bir his veriyor size.
Bu işi eviyorum çünkü yeni şeyler öğrenmek gerçekten heyecan verici yeni şeyler öğrenmenin anahtarı bu meslekte sabır ve inat!
2011'de Envanto çok ilgimi çekti envanto'dan ürün satmak için sizi sınava koyuyorlardı şimdi nasıl bilmiyorum ama sınav Ingilizce olduğu için çok zorlanmıştım 1 ay çıkan sorular ve şıkları check ettim sınavı geçtim. Sınavı geçtikten sonra bir script yazıp ekledim derken reject yedim düşünsenize aylarca bir sistem yazıyorsunuz satış için ekliyorsunuz ve reeject yiyorunuz ama bes etmedim gerekli düzeltmeleri yaptım tekrar yolladım her gönderim ve kontrol otalama 1 hafta sürüyordu. yaklaşık 17 reject yedim ama dedim ya bu işte başarının sırrı sabır ve inat diye derken sonunda onayladır (Benden bıkmış olduklarından olabilir
)o script onaylanınca hayatımda hiç bir şey bana o zevki bir daha vermedi
)
Not: Envanto'da hikayeleri okuyun en çok satış yapan yazarlardan yanlış hatırlamıyorsam birisi 40 kez reject yemişti.
Bugün türkiyenin en büyük firmalarıdan 120+ ülkeye ihracat yapan firmaya ERP sistemi yazıyorum ve inanın bu şirketin benim yazdığım yazılımı kullanması beni çok mutlu ediyor.
Dediğim gibi pes etmeyin ben 40 yaşımda inertia ile yeni bir proje başlattım dün gece )
Sevgiyle
Bu arda yazmayı unuttum envanto ilk scriptimi 2014'de onayladı
- Düzenlendi
Bu başlık altında yazılanların tümü benim için iyi bir motivasyon kaynağı . Belki herkes için doğru bir örnek olmayabilir ancak benim için bu forum uzun yol otobüs yolculuğunda ara sıra pencereden dışarı bakıp ulaşmak istediğin yere kaç km kaldığına bakmak gibi birşey , ara sıra forumda sorulan soruların ve yanıtların profesyonelliği , şehirler arası yollardaki km tabelaları gibi yolun uzunluğunu hatırlattıkça biraz can sıkıntısı yapabiliyor . herkesin bu yollardan geçtiğini bilmek çok güzel , ara sıra durup doğru yolda olup olmadığını sorabilecek insanların bu forumda olması çok daha güzel .......
Bana göre motivasyon, kısa süreliğine ve geçici bir aldatmaca. Yani motive olayım ve bir şeyler başarayım çok yapıcı gelmiyor bana. Tüm postları zevkle okudum. Bence amacımız bir şeyler başarmaksa kendimizi yapmak zorunda olacağımız işlere sokmamız gerekir. Yukarıda birçok üstadın aslında demek istedikleri şey buydu. Yapmak zorunda olduğum birçok işi sıkıntıdan ve sinirden deli olarak yaptığımı hatırlıyorum ve bu süreçler geçtiğinde çok şey öğrendiğimi fark ediyorum. Bence motivasyon bu sinir stres anlarında kısa süreli yardımcı olabilir. Küçük motivasyonlara ben de ihtiyaç duyuyorum bunun için "Başka Bir Şey" youtube kanalını izlerim oradaki insanların bakış açıları beni çok etkilemiştir. Ayrıca Serdar Kuzuloğlu'nun gerçekçi tespitleri beni kendime getirir. Bu arada 1999 yılında "frontpage" programı ile web geliştirmeye başladım o zamanlar 8m, 8k ücretsiz hostingler vardı. Orada ilk upload ettiğim sitenin çalışması ve deli gibi şu adrese girin bakın diye deli gibi dolaştığımı hatırlıyorum ama maalesef bir rehber öğretmen yüzünden sırf fizik ve kimya dersim düşük diye eşit ağırlık bölümüne gidip farklı bir sektörde hayatımı idame ettirmekteyim. Ama bu bir pişmanlık değil aksine farklı bir sektörde uzmanlaşıp yazılım bilginizle o sektörün problemlerini çözmeye başladığınızda yepyeni ve efektif işler ortaya koyabiliyorsunuz. Tabii ki yazılım sektöründe uzmanlaşan ve birçok farklı sektörün problemlerini çözenlere ise duayen diyorum. Burada gerçekten çok güzel bir ortam mevcut ve gerçekten bilgiye ulaşmada zorluk çekmiyorsunuz. O yüzden herkese ayrı ayrı bu ülkenin teknolojisinin gelişmesinde katkıda bulundukları için teşekkür ediyorum. Kolaylıklar.
İtiraf etmeliyim benim en büyük motivasyonum para. Çocuğuma daha bir hayat sunabilmek için daha iyi olmaya çalışıyorum her geçen gün. Hatta bazen ona haksızlık ediyorum. Ona daha iyi bir hayat sunacağım diye o kadar motive oluyorum ki ona ayıracağım zamandan çalıyorum. Çok doğru değil ama evet güzel motive ediyor.
- Düzenlendi
alihankoc Para kazanması güzeldir lakin gelecek endişesi elma kurduna benzer insanı içten kemirir. Bu yüzden sorumluluklarımızı yapıp gerisine tevekkül etmek gerek. Ayrıca çocuğunuzu bir eli balda bir eli yağda yetiştirirseniz ona çok büyük bir kötülük yapmış olursunuz. Bir babanın çocuğuna bırakacağı en büyük miras sosyal ve manevi değerlerdir. Çünkü her baba birgün evladını muhakkak yalnız bırakıyor... işte o zaman bıraktığınız değerlerle ayakta kalacak. Nitekim para kadar nankör bir dost yok bugün sende yarın başkasında ) Sürçi lisan olduysa affola.
Sürçi lisan ayrı yazılmaz birde Sürçi değil
Sürçülisan -- doğrusu bu şekil. Birleşik yazılır.
deathisonitsway Hiç dikkat etmedim klavyede çok kötü olduğumu hep söyler @sineld
@trueWD vallahi doğru dedikleriniz. @deathisonitsway biliyor çocuğu nasıl yetiştirdiğimi.
onu geleceğe hazırlıyorum ama yine de babalık içgüdüsü işte. bi yerde tutamıyor insan kendini.