Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?
  • GenelKonu Dışı
  • Laravel Framework'üne Hakim olmak bir iş bulmak için Yeterli midir ?

Php javascript ve laravel'e hakiimm olmak ilk kez işe girecek birisi için yeterli midir yoksa ek bir şey bilmek gerekiyor mudur merak ediyorum

• alihankoc ve mgsmus bunu yanıtladı.
  • koti42 Selamlar. Bu soruyu her zaman sevmişimdir. Cevap vermesi güzel oluyor.

Cevap: cevabı yok! 😆

PHP'ye hakim olmak kolay iş değildir yılları vermeniz lazım. Bir kişi ben sıfırdan başladım 6 ayda PHP kurdu oldum her şeyi bana sorun diyorsa o kişiden koşarak uzaklaşırım. Öyle olursa zaten bu işin değeri kalmaz. Herkes öğrenir ve PHP uzmanı olur.

Javascripte hakim olmak demek de bir o kadar zor. Bunun sunucu tarafı (NodeJS) var, client tarafı var, yüzlerce framework milyonlarca paket var. Bunların hatrı sayılır bir kısmına hakim olmadan ben JS biliyorum diyemezsiniz benim gözümde. Bu da yıllar isteyen bir şey.

Bu yüzden kendinizi sınırlamayın. Bir şeyi çok iyi öğrenin ama her şeyden bol bol öğrenin. İşe girmek için bir teknolojiyi çok aşırı iyi bilmek yetmez hiç bir zaman. Problem çözmeyi bilen insan daha değerlidir mesela. Ben 10 seneye yakın PHP ile kod geliştirdim, hala string replace fonksiyonunu ezbere bilmem her seferinde google'da aratırım. Mülakatta sorsalar bilemem muhtemelen. Ama bunu ezberlemek bana mantıklı gelmez hiç bir zaman. Ben bir problemi nasıl çözebileceğimi iyi bilen bir insan olmaya çalışırım. Çözümü bulduktan sonra da çözüm için gerekli kodları da google da ararım. Herkes kodu google da arayıp bulur ama herkes ne arayacağını bilmez. Burada önemli olan PHP ye hakim olmak değil ne yapacağını bilmeye hakim olmaktır.

Eğer bu şekilde olursa tüm dillerin hakimiyetine google kadar uzak olursunuz. Aksi takdirde elinizde un şeker yumurta olan ama kek yapamayan aşçı gibi olursunuz.

Umarım güzel bir işe sahip olursunuz. Bol şans. 🙂

koti42 Selamlar. Bu soruyu her zaman sevmişimdir. Cevap vermesi güzel oluyor.

Cevap: cevabı yok! 😆

PHP'ye hakim olmak kolay iş değildir yılları vermeniz lazım. Bir kişi ben sıfırdan başladım 6 ayda PHP kurdu oldum her şeyi bana sorun diyorsa o kişiden koşarak uzaklaşırım. Öyle olursa zaten bu işin değeri kalmaz. Herkes öğrenir ve PHP uzmanı olur.

Javascripte hakim olmak demek de bir o kadar zor. Bunun sunucu tarafı (NodeJS) var, client tarafı var, yüzlerce framework milyonlarca paket var. Bunların hatrı sayılır bir kısmına hakim olmadan ben JS biliyorum diyemezsiniz benim gözümde. Bu da yıllar isteyen bir şey.

Bu yüzden kendinizi sınırlamayın. Bir şeyi çok iyi öğrenin ama her şeyden bol bol öğrenin. İşe girmek için bir teknolojiyi çok aşırı iyi bilmek yetmez hiç bir zaman. Problem çözmeyi bilen insan daha değerlidir mesela. Ben 10 seneye yakın PHP ile kod geliştirdim, hala string replace fonksiyonunu ezbere bilmem her seferinde google'da aratırım. Mülakatta sorsalar bilemem muhtemelen. Ama bunu ezberlemek bana mantıklı gelmez hiç bir zaman. Ben bir problemi nasıl çözebileceğimi iyi bilen bir insan olmaya çalışırım. Çözümü bulduktan sonra da çözüm için gerekli kodları da google da ararım. Herkes kodu google da arayıp bulur ama herkes ne arayacağını bilmez. Burada önemli olan PHP ye hakim olmak değil ne yapacağını bilmeye hakim olmaktır.

Eğer bu şekilde olursa tüm dillerin hakimiyetine google kadar uzak olursunuz. Aksi takdirde elinizde un şeker yumurta olan ama kek yapamayan aşçı gibi olursunuz.

Umarım güzel bir işe sahip olursunuz. Bol şans. 🙂

Laravel ve JS sadece birer kalem detay. Şuradaki roadmap'ler belkide işin başlangıç kısmı hakkında fikir verebilir. Başlangıç diyorum çünkü bunların alt başlıkları, birbirleriyle ilişkileri ve yıllarca deneyime ihtiyaç var. Laravelci diye bir meslek olmadığı için temellere hakim bir şekilde multi disipliner bir bakış açısıyla çalışmalısınız. Bir framework veya teknolojiye on yıllarca kariyer planı olarak bakılmıyorsa (.NET gibi) mutlaka sömürlürsünüz.

Temelleri de 3-5 ayda öğrendim diyen kişi yüksek IQ gibi çok nadir bulunan bir avantaja sahiptir herhalde diğer türlü daniel-kruger etkisi altında olmalı. Ben de 10 sene civarında yazılım üzerinde çalışıyorum ama bir türlü biliyorum diyemiyorum. Koşu bandı üzerindeymişim gibi ve bunun bir sonu yok. Hakimim konusu bu yüzden bence çok göreceli. Burada bence ortaya konan işler, çeşitlilik ve deneyim daha belirleyici olur.

alihankoc Açıkcası buna çok katılıyorum neyi nasıl arayıp yapacağını bilmek ezbere kod yazmaktan her zaman bana da mantıklı gelmiştir. Hiç ezbere kod yazmadım bir şeye ihtiyacım varsa bende o konu hakkında araştırma yapıp o dakika o saat içinde bilgi sahibi olmayı seviyorum. Teşekkür ederim uzun uzun cevap verdiğiniz için de

@alihankoc vermiş gerçi en doğru cevabı ama soyle ek yapayım bende.

Laravel bir frameworktur.İşe alım aracı olamaz bence.Burdaki kriter php'dir.Php olmazsa laravelde olmaz.
      Frameworklerin amacını bilin ve documantasyonlarında ne var karıştırın entellektüel bilginiz genişler ve buda size yarar sağlayacaktır.Adam symfony kullananı istiyor,sen bilmiyorsun.Halbuki bilgiden ziyade hic kullanmamışlık bazdır burda.Haliyle elendin tabi.Hele javascripti hic hesaba bile katmıyorum.500 tane frameworku var 🙂 genel kabulleri bilmek lazım burada.Yoksa oturup hepsine calısmak ömür yetmez buna.

Velhasıl laravel bilmek senin iyi bir coder olacağını garanti etmez.İki controller bir view yaratanda haliyle bir login sayfası yapabiliyor diye dusunuyorum 🙂 Onemli olan mimaridir gençler.Mimariyi kuramazsınız.Frameworkun ehemmiyeti ortadan kalkıyor.

deathisonitsway Ben framework hegomanyasının bir süre daha devam etse bile bir kaç sene içerisinde düşeceğini ve yeniden sadeleşmeye dönüleceğini düşünenlerdenim. Spagetti olacak demek değil tabi bu düşüncenin sonu 😆 Serverless e geçişin yumuşak yumuşak başladığını görüyorum. Ben çoktan geçtim mesela serverless'e. Ama teknoloji logaritmik bir hızla geliştiği için serverless in sonu eskiye nazaran daha hızlı gelebilir. 10 tane serverless frameworkü çıktı. Orda da işler karışmaya başlıyor 😆

Fakat bi laravele bakınca adam sana her şeyi sunmuş. Yapamayacağın bişe bırakmamış. Kuyruk mu istersin, gerçek zamanlı haberleşme mi istersin, ORM mi istersin en kralı, front end mi istersin 2 seçenek, auth mu istersin, sonra yan hizmetler var forge, horizon, telescope, cashier, socialite.... Uçsuz bucaksız bir hale geldi. Sonu da nereye varacak belli değil o da ayrı bir konu. Benim bunlara hakim olmam demek çok çok uzun zaman harcamam ve diğer alanlardan bir müddet bile olsa uzaklaşmam demek.

Sonra bi gün laravel devri bittiği zaman veya laravel kullanan yazılım geliştirici arayanlar azaldığı zaman geri kalan dünyadan uzak dımdızlak ortada kalmaktan çok korkarım. Bu yüzden laravelin bir çok özelliğini bilmiyorum. Çünkü ihtiyacım olmadı. İhtiyacım olduğunda dökümanda ne arayacağımı bilecek kadar mimari bilgiye sahibim.

Bu da beni framework kölesi yapmıyor da frameworkü benim kölem yapıyor. Ben ne zaman ihtiyaç duyarsam o zaman ihtiyacım kadarını kullanıyorum. Beynim arttırılabilir hard disk olmadığı için alanı verimli kullanmam lazım ihtiyaç olmayan bilgiyle doldurmanın anlamı yok.

Bu yüzden geçtiğimiz yıllarda bir çok iş görüşmesinde elendim. İyi ki de elendim. 🙂

alihankoc bende 100 den fazla başvuruda elendim. Ancak bir çoğu uzakta olduğum için. Laravel'de uzman olmasamda dediğin gibi bir projede neye ihtiyaç duyulacağı ve nerede ne kullanılması gerektğini bir projede bir alanın ne mantıkla çalışması gerektiğini kafamda canlandırdığımda laravel de arama yapıyorum ve bu yöntemide kullandıkça öğreniyorum en önemlisi mimari birde öğrenmeyi ve araştırmayı bilmek ben araştırmanın ve neyi nerede kullanılması gerektiğinin çok önemli olduğunu ve çokta işimi gördüğünü gördüm. Kimse bir dile a z hakim değildir.

alihankoc Ben javascript de öğrenmeyi düşünüyorum açıkcası Veya Java hangisini önerirsiniz acaba mesleki bilginize dayanarak hangisinin ömrünün daha uzun olacağını düşünüyorsunuz ? Birde java'yı temel seviye de bilip frameworklere mi yönelmek önemli yoksa Java'da her haltı framework olmadan yapmak mı bunları merak ediyorum

koti42 Benim Java ile ilgili bilgim ismi ile sınırlı bu yüzden ne desem yanlış olur.

Ama Javascript'i şu an istisnasız herkese öneriyorum. Dart büyük bir atak gerçekleştirdi Flutter 2.0 stable versiyonuyla. Onu da tavsiye etmemek haksızlık olur. 😃

alihankoc Bence laravel çok fazla bloatlaşıyor. Bazı şeyleri hazır sunmaları hoş da adamlar auth için ui bile sunuyorlar. Bunlar beni laravel'den soğutuyor doğrusu. Son zamanlarda symfony bayağı bir ilgimi çekmeye başladı

alihankoc dart için kaynak öneriniz var mı? Sitesindeki dokümanın düzeni karışık geldi

efectn Bu UI kismi cok eleştiri alıyor ama Taylor her defasında, Laravel bir Backend framework,
                  Starter Kidsler opsiyonel şeyler. Framework un core u ile alakaları yok. Kullanmak zorunda değilsiniz tarzı cevaplar veriyor.

efectn Benim herhangi bir teknoloji için kaynak önerim her zaman kendi dökümantasyonu olur. Hiç bir kaynak dökümantasyon kadar güncel olamaz. Bu yüzden malesef başka bir kaynak önerim yok 🙁 Youtube da bir çok eğitim videosu var ama 2.0 yeni çıktı ve dökümandan daha güncel bir kaynak bulmanız yakın zamanda zor.