sineld
Laravel Türkiye, Laravel Framework'üm Türkiye'de kullanımını teşvik etmek amacıyla 2012 yılında kurulmuştur.
Her türlü görüş ve taleplerinizi
İletişim sayfası aracılığı ile ve
info@laravel.gen.tr adresine yazarak iletebilirsiniz.
Teşekkürler.
drlinux
İlke olarak bu tarz tartışmalara girmek hiç hoşlanmadığım bir durumdur. Bu satırları sadece görüşümü belirtmek için yazdığımı söylemeliyim.
Bir komünite (community) yaratılırken (geçmişte deneyimlerimiz oldu, halen bir çoğunun içindeyiz) o komünitenin uzun ve sağlıklı dönemler geçirebilmesi, hatta üretken bir şekilde yaşamına devam etmesi için kuruculardan çok topluluk ilkeleri ve ürünler ön plana çıkarılmalıdır.
Açıkça söylemem gerekiyor, bu yaklaşım bu yeni yeni ortaya çıkan topluluğun maça 1-0 geride başlamasına benziyor (sizin bu oluşum içindeki yerinizi bilemem).
Böyle, eleştiri vermek kolay kabul ediyorum, bari biraz da tavsiye verelim (kendimizce ve tecrübelerimizle doğrudur):
1) X kişisi değil, ABC topluluğu olarak bir şeyler yapıyoruz denilmesi bu tarz oluşumlarda genellikle kullanılan bir terminolojidir.
2) Topluluğun evi olarak da nitelendirilebilecek bu domaine bağlı bir info, contact, iletisim, hello usw... adresi kanalıyla iletişimin yönetilmesi hem kişilerin topluluklarla hem de toplulukların kişilerle iletişime geçmesi açısından önemlidir. X kişisinin bilgisi, sorumluluk anlayışı ve temsiliyeti kendisi ile sınırlıdır, ancak topluluklardaki bilgi, sorumluluk ve temsiliyet tek tek kişilerle ifade edilemeyecek kadar güçlüdür/ağırdır.
3) Son olarak, bu tarz topluluklarda genelde görev dağılımları, aranan ve ihtiyaç olduğu düşünülen ekip pozisyonları açık bir şekilde paylaşılır, anlatılır. Bu, hem ileride doğacak kargaşaları bir nebze olsun önler, hem de kullanıcı tarafından üretilen dataların paylaşıldığı bu tarz kısmı kontrollü ortamlarda paylaşımların daha dikkatli yapılması gerektiğini, burada bunu kontrol eden bir organize yapı olduğunu belirtir. Bu yolla doğru insanların doğru yerlerde görev almaları da hızlanır. Topluluk üzerinden ilerleyen ve kendine özgü kültürler oluşturmuş Canonical Forumları, Stackoverflow, Php-Fusion, Git-hub projesi gibi onlarca örnek incelenebilir.
Eleştirilerden kişisel çıkarımlar çıkartmayacağınızı düşündüğüm için yazdım bunları bu saatte. Ayrıca herhangi bir görev alabilecek ne zamanım var ne de isteğim. Elimizden geldikçe öğreniyor ve öğretiyoruz.
Selamlar, başarılar.
sineld
Değerli görüşlerin için teşekkürler @drlinux.
Bu tür önerilere sonuna kadar açığım.
Aslında amacım kendimi önplana çıkarmak değil, öyle bir kaygım da yok ancak dediğin gibi öyle izlenim veriyor.
İnşallah eksiklikler zamanla tamamlacak ve profesyonel olarak Laravel'i daha ileriye taşıyacağız.
Selamlar.
fotoizzet
Merhabalar,
Yaklaşık 3 aydır bende Laravel ile ilgileniyorum.
Site hayırlı, uğurlu olsun, emeği geçenlere teşekkürler.
(Yeni gördüğüm için yazıyorum)
Bende elimden geldiğince bildiklerimi aktarmaya,
bilmediklerimi öğrenmeye çalışacağım.
sineld
Hoşgeldiniz @fotoizzet, teşekkürler.
naczu
Tebrikler. Laravel Türkiye hayırlı olsun. Umarım iyi olur.
Çok iyi oldu, çokta güzel oldu. Lakin amma öyle değildir.
sineld
Hoşgeldiniz @naczu.
Teşekkürler.
Codeguru
Hayırlı olsun. Çeviri ekibiniz varsa dökümantasyon konusunda profesyonel olarak yardımcı olabilirim. Ben sistemi yeni çözmeye çalışıyorum. Fakat inceleme ve araştırmalarıma göre sanırım yaklaşık 1-2 sene içerisinde diğer php framework kullanıcıları azalacak, daha doğrusu birçok yazılımcı laravel çatısına geçiş yapmaya başlamış olarak gördüm.
sineld
Teşekkürler @Codeguru,
Takipte olalım, önümüzdeki günlerde çeviri konusu tekrar gündeme gelecek ve ekip çalışmasına başlayacağız.
Codeguru
Laravelin ben Türkiyede uzun süre boyunca bir arpa boyu bile yol alamayacagına inanıyorum. Çünkü bu konuda forumda deneyimli 2-3 kişiyi geçmiyor sorulara cevap verebilecek ve döküman hazırlayabilecek kişi sayısı. ingilizcesi olmadan bu yola koyulanın bence Vay! haline

Ama işin ümitlendirici tarafı Türkiye'yi tam anlamıyla umursayan bir framework henüz görmedim. Bu konuda lisanslı visual studio sahibiysen tabiki .net framework tadından yenmiyor. farklı bir programlama ailesine ait olsada. Bütün ücretsiz frameworklerin Türkiye ayağı kişisel blog ve ticari reklamlara dayatılmış durumda ki bu çok yanlış. Kesinlikle A kalite kategorilere ayrılmış ekipler kurulmalı. hiçbirşey yarım bırakılmamalı ve odaklanılmalıdır ki bu ülkede umursansın.
sineld
@Codeguru ben senin kadar karamsar değilim, son bir yıl içerisinde Laravel'in Türkiye'de katettiği yolu en yakından takip edenlerdenim. Resmi olarak desteklemesi gerekmez. Kullandırma odaklı çalışan birçok kullanıcının buradaki dokümantasyonu çevirmiş olması bile son derece önemli.
Birilerinin yere göğe sığdıramadığı Code Igniter için oluşturulan çeviri ekibi
15 Kasım 2011 tarihindeki çağrıyla birşeyler yapmaya çalıştılar ancak çeviriler hiç bir zaman tamamlanamadı hatta şimdi baktığımda fark ettim
son committin üstünden 2 yıl geçmiş. Oysa Laravel Türkiye Çeviri Ekibi tüm belgelerin çevirisini 2 aydan kısa sürede tamamladı; demekki birileri bu ışığı fark etti.
Aristona
İngilizce bilmeyenlerin vay halineymiş.

Yukarıda tamamen Türkçe'ye çevirilmiş dökümantasyon linki ve 3 tane Türkçe'ye çevirilmiş kitap duruyor. Laravel'de öğrenmek isteyipte Türkçe kaynak yok dediğiniz nokta neresi?
xsearch
Forum saati 1 saat ileri mi bana mı öyle geliyor?
sineld
Forumu ilk kurduğum zaman saat ayarı hatalı olmuştu, geçen gün düzelttim ancak her kullanıcı kendi profilinden gerekli düzenlemeyi yapmalı, o zaman düzeliyor. (UTC+2, yaz saati uygulaması yok)
xsearch
@sineld teşekkürler...
sineld
@xsearch Ben teşekkür ederim üstad foruma kattıkların için.
Moderatörlükle ilgilinirsen görüşelim.
xsearch
@sineld Estağfurullah ne üstadlığı, yapabileceğim birşey varsa memnuniyetle
sineld
@xsearch Tüm forumlarda moderatörlük tanımladım senin için.
Hayırlı olsun.
Kattıkların, katacakların için şimdiden teşekkürler.
xsearch
@sineld ben teşekkür ederim. Umarım bir şeylere katkıda bulunabilirim.
Küçük bir grup kurup workshoplar yapmayı planlıyorum izmirde. Ancak hedefim daha temelden girmek. Özellikle PSR ve Design Patternsle ilgili geniş anlatımlı dökümanlar ortaya çıkarmayı hedefliyorum. Bu 2 kavramı anlamadan laravele girmek biraz sarsıntı yaratıyor.
sineld
Dün paylaşmış olduğun sitelerde güzel kaynaklar var, bunlar güzel bir sunumla son derece anlaşılabilir olur bence.