Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

coder2 Aslinda bende biraz docker konusunu arastiricam en azindan elementary bilgi sahibi olmak icin eger zorlanirsam laradocka kullanicam. Cunki her projede yeniden konfiqurasyon falan biyerden sonra yorar insani.

coder2 Bahsettiğiniz klasik VM kullanımı. Docker'da iş farklı. Karşı sunucu dediğiniz yerde de Docker var. Siz uygulamanızı konteynerleştirip paketliyorsunuz ve karşıdaki Docker'a gönderiyorsunuz (daha doğrusu karşı Docker Hub'dan çekiyor). Yani kendi local geliştirme ortamınızın aynı özelliklerinde bir ortam oluşturmuyorsunuz; bizzat local geliştirme ortamınızı gönderiyorsunuz. Her deployment sonrasında klasik anlamda sunucudaki veriler güncellenmiyor, hepsi baştan oluşturulup ayağa kalkıyor (işletim sistemi güncelleniyor, gerekli programlar kuruluyor, git clone ardından composer install yapılıyor vs). Deployment bittikten sonra ayağa kaldırma işini ise Dockerfile içindeki direktifler gerçekleştiriyor.

    mgsmus Bu şekilde çalıştığını bilmiyordum.
    Her defasında sıfırdan kurmak yerine güncellemeleri gerçekleştirse daha mantıklı olurdu gibime geliyor ama muhakkak mantıklı bir açıklaması vardır.

      coder2 Elementary configi ben yaptim kendimde calisti.Her yeni projede sadece 3 dosyayi ekleyince sorunsuz calisiyor.Amma bence zor olani manuel yapildigi icin guncellemeleri takip etmek.Extensionlar varsa onlarida configde eklemek. + mesele vue js livewire falan kullaninca ilave configlere gerek kalicakmi kalmiyicakmi gibi sorular var.

      mgsmus Hocam her konfigurastyonu yaptim sorunsuz calisti.Sizden bi kac sorum olacak
      1)Diyelimki ben projemde vue js veya livewire kullaniyorum o zaman onlar icin docker compose da yeniden konfiqurasyon falan yapmam gericekmi yoksa mysql nginx php konfiqleri yeterlimi?
      2)Docker de calisirken sanki sayfayi yenile yapinca biraz daha gec yukleniyor belkide benim takintim yanlis gordum oyle bisey ola biirmi?
      3)mesela docker pull falan yaparak mysql falan yukluyorlar o zaman otomatikmi compose dosyasinda yaratiyor yoksa ayri bir islemmi ?

        CodeWriteson

        1. Duruma göre gerekebilir, reverse proxy gibi.
        2. Diskin bir bölümüne mount yaptığı için yavaş ne yazık ki.
        3. compose dosyasına siz yazıyorsunuz, ayağa kalkarken image sizde yoksa pull yapıyor.

          mgsmus Hocam o zaman soyle sorayim simdi ben valet kursam valet VM gibi mi calisicak? Valet kurunca oradada boyle config duzenlemelere ihtiyac olucakmi yoksa hepsi kendi icindemi?Sorum qarip gele bilirim o yuzden simdide ozur dilerim. Docker gordugum kadariyla sys admin bilgileride gerektiriyor bir yerden sonra ve zamanla sanki bana sorun olacakmis gibi geliyor

            sineld hocam anladigim kadariyla yine docker compose falan dosyalarimiz kalicak yine konfiqurasyonu kendimiz yapicaz sail sadece araci gibi calisicak oylemi?

              sineld Hocam ama ben 2 noktada takildim.
              1) mysql yukluyyor kendisi amma db ye sequel pro la falan giris yapmak icin o zaman phpmyadmin konfiqurasyonuda eklemek lazim docker-compose dosyasina oylemi?
              2) Simdi ben ilk sail up yaptigimda cok fazla yukleme prosesi gecti her defasinda boylemi olucak?
              3)Redis kurulumu var kendi icerisinde.Simdi ben redis kullanmak icin artik hic bir kurulum yapmama gerek yokmu? Boylelikle rahatca kullana biliyormuyum ekstra islem yapmadan?

              Aslina bakilirsa gordugum kadariyla eger server kisminda projesi kendin kurmuyorsan onu yapacak sys admin varsa docker kullanmak pekde avantaj saglamiyor. Belkide dogru anlamamisim

                CodeWriteson Sequel Pro, TablePlus gibi bir programla ile bağlanın MySQL'e, elbette PhpMyadmin ile de bağlanabilirsiniz ama bu alışkanlıktan artık vazgeçin.
                İlk up komutunu çalıştırdığınız zaman gerekli usunucu kurulumları yapılacağından uzun sürer, sonraki up komutları sadece birkaç saniye içerisinde zaten kurulmuş olan sunucuyu ayağa kaldırır.
                Redis ve benzeri birkaç gerekli uygulama (mailhog) kurulu gelir, ekstra bir kurulum işlemine gerek kalmaz.

                Sail bir Docker uygulama aracıdır, yerel makinenizi geliştirme ortamı olarak kullanırken gerekli yazılımların makinenize kurulmasına gerek kalmaz.

                  sineld Hocam amma cok ciddi bir problemle karsilasiyorum.

                  Table plus la baglana biliyorum tabloya ama sequelProda ayni islemde hata geliyor

                  sineld @sineld @mgsmus Laravel Sail le birlikde artik yeni laravel proje create olunca php version 8 olarak geliyor. Jit ozelliyinin aktiv olmasi icin opcache.jit_buffer_size=1024M falan gibi duzenlemeler gerekliymis opcache de default olarak 0 geliyormus php 8de .Acaba laravel saille php 8 versionunda bu settingsler enable oluyormu ve ya bir yolu varmi? container icindeki php settingsini nasil kontrol ede bilirim?

                    18 gün sonra