- Düzenlendi
mgsmus Konuyu açan arkadaşın hatasını bende alıyorum, dediğiniz işlemleri gerçekleştirdim LRedis'ta yaptım fakat düzeltemedim. İlker hep zor mu olur terletti
Aynı zamanda projem localde redis sunucusu bir vps içerisine kurulu...
mgsmus Konuyu açan arkadaşın hatasını bende alıyorum, dediğiniz işlemleri gerçekleştirdim LRedis'ta yaptım fakat düzeltemedim. İlker hep zor mu olur terletti
Aynı zamanda projem localde redis sunucusu bir vps içerisine kurulu...
FahriMeral predis/predis değil phpredis eklentisini kullanın. VPS içerisinde hangi linux dağıtımını kullanıyorsanız ona nasıl redis kurulduğunu arayın.
@mgsmus
https://packagist.org/packages/vetruvet/laravel-phpredis bunu kurmaya çalıştım yazınız üzerine bi kaç yerde hata çıktı son çıkanı düzeltemedim Class 'Illuminate\Redis\Database' not found
diye bir şey.
Şimdilik kullanmamaya karar verdim. İmkanlar biraz daha genişlerse tekrar yoğunlaşacağım çözmek için. Teşekkür ederim.
FahriMeral @mgsmus
Şu an itibariyle bağlanmış bulunmaktayım. predis ile bağlandım. Redis için sunucu tarafında ayar yapmam gerekiyormuş. Bu akşam ayar için paylaşım yaparım bu konu altında.
Centos 7.x için ve Redis kurulumundan kurulumuna göre değişeceğini düşünerek:
Redisin yüklü olduğu sunucuda, /etc/redis.conf dosyasını düzenliyoruz.
bind 127.0.0.1
yazan satırı bulup, #
ile yorum satırına alıyoruz. => #bind 127.0.0.1
protected-mode yes
yazan satırı bulup sonundaki yes'i no
ya çeviriyoruz. => protected-mode no
# If you run Redis from upstart or systemd, Redis can interact with your
# supervision tree. Options:
# supervised no - no supervision interaction
# supervised upstart - signal upstart by putting Redis into SIGSTOP mode
# supervised systemd - signal systemd by writing READY=1 to $NOTIFY_SOCKET
# supervised auto - detect upstart or systemd method based on
# UPSTART_JOB or NOTIFY_SOCKET environment variables
# Note: these supervision methods only signal "process is ready."
# They do not enable continuous liveness pings back to your supervisor.
#supervised no
supervised systemd
supervised systemd
ekliyoruz.# The format of the external ACL user file is exactly the same as the
# format that is used inside redis.conf to describe users.
#
# aclfile /etc/redis/users.acl
# IMPORTANT NOTE: starting with Redis 6 "requirepass" is just a compatiblity
# layer on top of the new ACL system. The option effect will be just setting
# the password for the default user. Clients will still authenticate using
# AUTH <password> as usually, or more explicitly with AUTH default <password>
# if they follow the new protocol: both will work.
#
# requirepass foobared
requirepass şifreniz
requirepass foobared satırını bulup altına requirepass şifre
ile Redis bağlantı şifresi belirliyoruz. Sunucunuz yeniden başlasa bile bu şifre değişmeyecektir. (Şifreniz 32 karakter üstü olması iyi olur deniliyor. Saniyede 150K şifre denenebilirmiş)
Tek oturum şifre belirlemek için ise;
redis-cli
config set requirepass şifreniz
Doğrulamak+giriş için;
redis-cli > AUTH şifreniz
Doğruysa Cevap:OK
redis-cli > monitor
sineld Hocam oncelikle merhaba. Ben macOS kullaniyorum. MacOS icin laragon gibi alternatif varmi?
mgsmus Hocam eyvallah bir sorum olacak. Bende su anda xampp kurulu ve onu kaldirmadan valet installionu yapip kura biliyormuyum yoksa xampp i kaldirmammi lazim?
CodeWriteson Artık Xampp kullanmayın, kimse kullanmasın, devri kapandı, silin. Seçenekleriniz:
Mac kullananlar için:
https://laravel.com/docs/8.x/valet
Mac/Windows/Linux kullananlar için:
https://laradock.io/
http://devilbox.org/
https://laravel.com/docs/8.x/homestead
Şuan popüler olup öğrenmeniz, bilgi sahibi olmanız gereken:
https://www.docker.com/
mgsmus Eyvallah hocam aslinda bir arkadasim valet homestead den uzak durmami ve acilen dockere yonelmemi soyledi. Docker icin kullanim turkce tavsiye ede bileceginiz iyi bir kaynak varmi yoksa youtube dan mi ilerliyeyim?
mgsmus Hocam kusura bakmayın da Neden xampp kullanmayın dediniz? Çıkardığı sorun nedir? ve Tavsiye ettikleriniz ise ne gibi avantajlar sağlıyor?
velatertach Valet de Xampp gibi, özellikleri bilgisayarınıza kuruyor fakat Xampp'dan daha pratik ve daha fazla özelliğe sahip:
Diğerleri ise Docker tabanlı, yani onlarla istediğiniz stack'i oluşturabilirsiniz. Örneğin bir projenizi PHP 7.2 + Apache 2.4 + MySQL 5.7 + Solr 8.7 ile çalıştırırken diğerini PHP 7.4 + Ngnix 1.19 + PostgreSQL 12 + Redis 5.0 + ElasticSarch 7.9 + MongoDB 4.4 ile çalıştırabilirsiniz. Elbette Docker tabanlı olduğu için bunların hiçbiri bilgisayarınıza program ya da uygulama şeklinde kurulmuyor.
Özellikle Docker nedir araştırın.
mgsmus Zamaninizi ayirip bu degerli bilgileri paylastiginiz icin cok tesekkur ederim.Sayenizde cok sey ogreniyorum sahsen.
mgsmus Değerli vaktinizi cevap vermek için harcadığınız için teşekkür ederim
macOS'ta bence kesinlikle valet kullanılmalı, ben bütün muadilleri denedim, sevgili Mustafa'nın da belirttiği avantajları haricince hız olarak da diğerlerini katlar.
sineld Hocam peki valet kullanmayip direkt docker kullansam ?
CodeWriteson Docker kullanmış olursunuz. Docker her şey için; Valet Laravel ve genel PHP MySQL uygulamaları için gibi düşünüp ona göre değerlendirebilirsiniz.
Docker biraz karmaşık geliyor başlarda, bende yeni öğreniyorum ve henüz tam hakim değilim. Okuduğum yazı, post ve yorumların çoğunda tavsiye edilen birşey.
Docker file veya image yazıp / temin edip bunun üzerinde yazılımı geliştirmenin bence en güzel yanı bunu sunucuya atınca geliştirme ortamı ile aynı şekilde çalışması. Docker file üzerinde hangi PHP, Mysql vs sürümünü kurduysanız veya ayarlarını nasıl optimize ettiyseniz sunucuda da o şekilde oluyor.
Çalışma ortamı açısından çok faydalı ama ister istemez yazılım alanı dışında devops alanına giren kısımlar oluyor bence. İlk başta bundan dolayı pek kafama yatmamıştı ama biraz düşününce Css ve Js de bilmek (en azından düzenleme yapabilecek düzeyde) gerekiyor ve bunlarda frontend kısmında kalıyor dedim. Sonuç olarak docker hakkında da en azından dockerfile çalıştırabilecek veya dökümantasyonlara vs bakarak düzenlemeler yapabilecek kadar bilmek gerekiyor diye düşünüyorum.
mgsmus Anladim hocam. O zaman docker deneyeyim arastirma yapayim iyice eger sonda takildigim bir nokta olursa sizin degerli fikirlerinizi alirim yine. Simdiden her sey icin tesekkurler
coder2 Evet hocam banada aslinda docker israrla tavsiye edildi. Amma konfiqurasyon falan hepsi 0-dan yapildigi icin baslarda zorlana bilecegim soylendi