Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?
evrend yazdı - PrestaShop incelemeye değer diyorsanız, onuda detaylıca incelerim tabi ki. Blog sistemi, ödeme(havale, kapıda, payu), kargo, Frontend'i Presta için uyarlama noktasında PrestaShop'u tekrar gözden geçireceğim. Yukarıda da bahsettiğim gibi woocommerce ile bu özellikler Türkiye için neredeyse her şeyi ile hazır geliyor. Woocommerce ile nerede tıkanırım henüz kestiremiyorum ama tıkandığım noktada da eklenti geliştirerek aşılır diye umuyorum. Bahsettiğiniz gibi Wordpress eklenti yumağına dönecek gibi olursa oda sıkıntı tabi.

- Gördüğüm kadarıyla Payu kurumsal eklentisi bulunmuyor. İyzico'da entegrasyon mevcut görünüyor.

- Çok ürün olmayacak. 1-2 yıl sonrasında bile varyasyonlar hariç maksimum 100-150 ürünü görmez diye düşünüyorum. O yüzden toplu işlemlerde çok sıkıntı yaşamam herhalde. Ama bir geliştirici olarak. Daha hızlı eklenti geliştirebileceğim modern bir altyapı tabi ki tercih sebebi olacaktır.

- Yeni versiyonlarını beklediğim birkaç teknoloji vardı. (Ionic V.2 Stable, Angular V.2 Stable gibi) PrestaShop 1.7 bunlara eklendi o zaman. Symfony PHP dünyasında fazlasıyla kendisini kanıtladı. Kesinlikle doğru tercih yaptıklarını düşünüyorum. Muhtemelen projeyi symfony ile geliştirmek yerine, Laravel gibi Symfony componentlerinden yararlanarak kendi yapılarını geliştireceklerdir.

- Hook mantığı Prestada nasıl çalışıyor acaba? Laravel'deki event mantığında mı çalışıyor? "XXX" olayı gerçekleşirse şuraya istek gönder biçiminde mi?

Ayrıca cevabınız için teşekkür ederim.
Bende, hem presta hem magento ile uzun sure calistim, Shopify onlarla kiyasalanamayacak kadar iyi bir alt yapi sunuyor ama dediginiz gibi satis oraniniz yuksek degilse ve farkli satis kanallari da kullanmiyorsaniz Maliyetli olur sizin orneginizde 100-150 urun icin maliyeti geregindne fazla.

Magento bana gore digerleriyle kiyasladiginizda modifiye edilmesi en zor olan alt yapi, ama cok fazla eklenti bulmanizda mumkun tabi.

http://www.cs-cart.com/ a bakabildiniz mi, son 3 senede 2 ayri yerde kullandik. Cok stabil bir sistem ve surekli gelistirme ve guncelleme destegi mevcut. Ucrestsiz surumu baya bir ozellikle birlikte geliyor. Eger bakmadiysaniz, ucretsiz surumune bi bakin derim. 50 ye yakin Payment gateway destegi var, geri iade, promosyonlar, toplu urun guncelleme, otomatik rest-api olusturma vs hepsi vardi ucretsiz surumde.

Su paketi gecenlerde bir kac yerde bahsederlerken duydum, denemedim ama bir bakabilirsiniz, olumlu seyler okumustum
https://aimeos.org/integrations/laravel … e-package/

Kolay Gelsin.
11 gün sonra
Lumen ile Woocommerce kullanma fikrim var. Başarabilirsem yada yormazsa çok opensource hale getirebilirim. Kısaca mantığı, Lumen frontend için kullanılacak, yada extra ne isterseniz, Wordpress+woocommerce ise cms ve e-commerce için backend olacak. Wordpress için tema ve eklenti geliştiriyorum ama 10 yıl öncesi gibi php yazmak zoruma gidiyor. Kendi temasındaki function.php dosyasında php tagi aç kapat yapıp durmuş. Aralarda html'ler uçuşuyor. Laravel'den sonra sarsıldım. Ama woocommerce oldukça esnek geliştirilmiş. Linkten Class yapısını inceleyebilirsiniz.
https://docs.woothemes.com/wc-apidocs/package-WooCommerce.Classes.html

Bu iş nasıl olacak derseniz aşağıdaki linkleri incelediğinizde anlayacaksınız;
https://laravel-news.com/2016/01/wordpress-and-laravel/
http://adampatterson.ca/blog/2015/06/using-wordpress-with-lumen/
http://blog.jgrossi.com/2014/working-with-laravel-4-and-wordpress-together/

Not: Hala woocommerce üzerine geliştirme yapıyorum. Woocommerce için ısrarlıyım ama daha modern bir şekilde nasıl geliştiririm ona kafa yoruyorum.
2 ay sonra
Woocommerce ile eticaret siteleri oluşturuyorum.

En çok sorun yaşayacağın şey kargo ve ödeme sistemlerinde olacaktır. Örneğin kapıda ödeme sisteminde ek hizmet bedeli için sisteme ek kod ya da eklenti kurmanız gerek. Ya da kapıda ödeme sisteminde kartla mı yoksa nakit mi ödeme yapılacağı bilgisini almakta sorun olabilir.

Ancak 2.6 sürümü ile birlikte kargoda bazı şeyleri çözdüler, en azından lokasyon bazlı kargolama nispeten biraz daha kolay. ama ağırlığa göre kargo fiyatlarında ki değişimleri yine eklentilerle çözmek gerek.

Aynı şekilde ek ödeme yöntemleri, iskontalar ya da kampanyalar içinde biraz sıkıntıla halen woo. Ama 2 yıl öncesine kadar woo'yu önermiyordum hiç. Ama bu sene temalar, eklentiler geliştirip, satıyorum. Yani diğer sorunları da kısa sürede çözerler ama o zamana kadar biraz uğraşman gerekir.
3 ay sonra
Merhabalar, benimde tecrübelerinize dayalı cevaplamanızı isteyeceğim bir sorum var. Cloud üzerinde E-Ticaret alt yapıları vermek istiyorum. Bir kaç dakika içinde teması , addonları seçip ödemesini yapıp, kurulumun da otomasyonla bir kaç saniye içinde yapılması düşüncesi var. Bildiğimiz saas anlayacağınız
Burada whmcs den yardım alma düşüncem var. Bu konuda eticaret alt yapısı olarak neler önerebilirsiniz. İşi kolaylaştıracak whmcs ya da e ticaret scriptine dayalı ne önerileriniz olabilir.
İyi akşamlar herkese...
Eğer çok spesifik bir şey üretmeye çalışmıyorsanız yeni bir sistem yazmaktansa var olanlardan birini kullanıp ilerlemeyi öneririm, onun dışında Evren'in belirttiği hususları irdelemekte yarar var.
Ben şuanda aktif olarak Woocommerce kullanıyorum. Çok karmaşık ürünleriniz, kampanyalarınız vs. yoksa Türkiye şartları için mükemmel diyebilirim. Geliştirdiğim eklentilerle çok daha kullanışlı oldu. Fatura yazdırma, kargo fişi yazdırma gibi eklentiler hazırladım. Woocommerce ile şimdilik gayet mutluyuz.
www.pazence.com

İşe birde sizin SAAS sisteminiz açısından bakarsak, kiralamalı bir hizmet oluşturmak, ödemelerini düzenli almak oldukça zahmetlidir. Hangi hazır e-ticaret yazılımını kullanırsanız kullanın işiniz çok, onu baştan söylemek lazım. Tabi her şey otomatik olmasın siparişi alayım, ödemeyi alayım sonra kurulumu yaparız diyerek manuel ilerlerseniz Woocommerce kurulumu 10 dk! Sistemi oturttuktan sonra gerçekten bir e-ticaret sistemini ayağa kaldırmak 10dk'nızı alır. Ama o zamanda tam anlamıyla bir SAAS olmuyor.

Sermaye varsa en güzeli tabiki, shopify benzeri bir saas geliştirmektir. Eğer bu yolu tercih ederseniz oldukça detaylı bir proje sizleri bekliyor olacaktır. Detaylar hakkında fikir sahibi olmak için, oluşturduğum ama henüz devam edemiyor olduğum e-ticaret paketinin örnek fonksiyonlarının listesine göz atabilirsiniz.
https://github.com/herkod/herkod-core

Ödeme sistemleri konusu var birde; Müşteriler bir ödeme altyapısı sağlayıcısıyla anlaşmalı. Bu da minimum bir kaç günlük süreç. Gerekli belgeleri alarak ve çözüm ortaklığı şeklinde payu veya iyzico gibi servislerden müşterileriniz adına siz başvuru yapabilirsiniz.
@evrend +1
2 yıl sonra
Bende siz değerleri arkadaşlar gibi e-ticaret için ne yapmam gerekiyor diye uzun uzun araştırdım aynı yollardan geçtim fakat benim yazdığım proje standart bir e-ticaretten biraz farklı olması neticesinden Laravelinde gücünü kullanarak www.baskiyap.com gibi bir e-ticaret sistemi geliştirdim. eğer daha özgü birşeyler yapmak istiyorsanız kesinlikle kendinizin geliştirmesi olacaktır. Hazır birşeyler satacaksanız opencart, shopfiy vs.. bir sistem kullanamak mantıklı.
bir ay sonra
baskiyap yazdıBende siz değerleri arkadaşlar gibi e-ticaret için ne yapmam gerekiyor diye uzun uzun araştırdım aynı yollardan geçtim fakat benim yazdığım proje standart bir e-ticaretten biraz farklı olması neticesinden Laravelinde gücünü kullanarak www.baskiyap.com gibi bir e-ticaret sistemi geliştirdim. eğer daha özgü birşeyler yapmak istiyorsanız kesinlikle kendinizin geliştirmesi olacaktır. Hazır birşeyler satacaksanız opencart, shopfiy vs.. bir sistem kullanamak mantıklı.
Sitenizi inceledim kesinlikle çok iyi bir yazılım geliştirmişsiniz. Ödeme yöntemleri neler peki ? Müşteriye bilgi sms'i ve kargo detayı paylaşıyor musunuz ? Ve galiba kampanyalar için siteye özel spesifik çalışıyorsunuz ?
5 ay sonra
Opencart ile yapılmış sitemizi inceleyebilirisiniz.

http://www.matbiye.com/

Ücretli ve ücretsiz modülleri ile, istediğiniz şekilde güncellenebilir.
2 yıl sonra

Merhabalar Arkadaşlar,
Bu değerli paylaşımlarınız için çok teşekkürler.
Öncelikle belirtmek isterim yazılım konusunda hiç bir fikrim yok. 5 sene Opencart kullandım ve fena sayılmayacak bir sonuç aldım. Fakat bir işletme sahibi olarak her şeyi göz önünde bulundurmak ve geleceğe yatırım yapmak adına bir araştırma içerisindeyim. Bazı web developerlar ile görüşme halindeyiz. Çok üst bir yazılım firması bugün Laravel ile çıka geldi. Ne olduğu konusunda bir fikrimiz yok maalesef.
Laravel versus Magento. Bu denklem içerisindeyim şu anda. Sitede 6000 ürün mevcut.
Sorum siz değerli arkadaşlara şunlar olacak
Laravel seçimi yaparsak;
1- integration problemi yaşar mıyız? Marketplace var hali hazırda Opencartta ( Amazon, Ebay, Etsy, Wayfair, Alibaba) .
-Ödeme seçenekleri?(apple pay, square, Google pay, PayPal, Master, American express….) Bazı ürünler import charge yokken bazı ürünlerde olabiliyor.
-Yöresel kargo ödeme seçenekleri ? ( kargo değişebiliyor müşterinin yaşadığı bölgeye göre.) bazı bölgelerde kapıda ödeme mevcutken bazı bölgelerde değil. (Kapıda ödeme terminal square.)
2- Google dostu bir kodlamaya sahip midir? Site kısa zamanda Google da istenen seviye yada üstüne çıkabilir mi? SEO en önemli nokta her işletme için.
3- Hız olarak hem mobile hem desktop ne kadar stabil? Uzun vadeli düşünürsek aksamalar olabilir mi? Sitede akşamlar olur mu zamanla?
4-geliştirmeye ne kadar açık? Her geliştirme için bir uzman eli gerekli midir? Maliyetli midir?
5- admin panel ne kadar kullanışlı ? Çalışanlara alt hesap açıldığında istenen kısıtlama istenen düzeyde verilebilir mi?
6- kullanıcı deneyimi ne aşamada? Başarılı birkaç Laravel ile kurulmuş e-commerce web sitesi örneği var mıdır bildiğiniz?
Tüm sorulara cevap verip tüm değerli zamanınızı harcamanızı istemem. Zaman buldukça bir kaçına cevap yazarsınız çok mutlu olurum. Şimdiden teşekkürler.
Onur K.

mgsmus, tartışmayı kilitledi.