- Düzenlendi
Ödeme altyapısı olarak Payu yada Iyzico kullanacağım. Seçimim verdikleri fiyat teklifine bağlı olacak.
Laravel ile sıfırdan E-ticaret projesi;
- 5Dk'da kurabileceğim daha garanti sistemler varken enerjimi başka noktalara harcayabilirim.
- Zaman ve fiyat-performans açısından çok çok zahmetli.
- Kendi kullanımınız dışında bu projeyi satmayacaksanız veya çok ciddi bir private shoping sitesi hazırlamıyorsanız(Markafoni, Morhipo) aşırı maliyetli.
- Aşağıdakilerin hiçbiri kadar test edilmiş olamayacak.
- Laravel için bu işi kolayca halledebilecek güvenilir neredeyse hiç paket yok. Güvenebilene: https://aimeos.org/integrations/laravel-ecommerce-package/
- E-ticaret projesine başlamayı düşünenler bilirler işin içine girince göründüğü kadar kolay olmadığını. Veri tabanı tablolarının şemasını çıkarttım, Model view controller, middleware'larını + ekstralarını düşündüm ve zaten sonrasında bu seçenekten vazgeçtim.
+ Bir yazılım firması olarak benim için tek avantajı. E-ticaret projem var satabilirim olurdu. Ama şu anda hedefim E-ticaret projesi satmak değil. Hızlıca, planladığım şeyleri satabilir hale gelmek.
Yazılımcılar için Diğer alternatifler:
+ Laravel değilde Symfony Framework kullanıyor olsak ve sylius(hala geliştirme aşamasında) gelişimini tamamlasa http://sylius.org/ yazılımcılar için güzel bir geliştirme altyapısı olacak.
+ Yine Symfony ile https://sonata-project.org/ incelemeye değer.
Opencart:
+ Kullananı çok.
- Teknolojinin gerisinden geldiği söyleniyor. O yüzden daha yeni ve tavsiye edilenleri varken fazla incelemedim.
Presta:
- Eklentileri pahalı.
- Türkiyede kullanmak emek istiyor. O yüzden daha yeni ve tavsiye edilenleri varken fazla inceleme ihtiyacı duymadım.
Magento:
+ Community edition sürümü var.
+ Magento için e-ticaret altyapılarının Mercedesi diyorlar.
+ On binlerce kişi tarafından kullanılıyor.
+ Kurumsal firma tarafından geliştiriliyor.
+ O kadar deneme fırsatım olmadı ama oldukça esnek olduğu söyleniyor.
- Bana Mercedes arabaya motorsiklet motoru takmışlar gibi geldi. Neden derseniz DO'daki beş dolarlık sunucularda şimdiye kadar ne test ettiysem(Tek kullanıcı) cayır cayır çalışıyordu. Gel gelelim Magento, client tarafında olsun admin tarafında olsun at arabası gibi. Tıkla sonra 5sn bekle. İnanmayan varsa DigitalOcean one click app olarak 2-3 dk'da kurarak test edebilir. Bir yazılımcı olarak bu durum hiç içime sinmedi. Şimdiye kadar php ile geliştirilmiş sistemler arasından test ettiğim en yavaşı(Hantal)! Çok Daha hızlıları varken neden Magento olsun?
Shopify:
+ Payu Türkiye, Paypal ve Garanti Sanal pos entegrasyonları mevcut.
+ Kendi tema tasarımlarınızı shopify'a aktarmak inanılmaz kolay.
+ Frontend için gerekli olan css, js vb. dosyaları cdn'lerinde barındırdığından oldukça hızlı.
+ Yüzbinden fazla referansı ve mükemmel tasarlanmış sitelere sahip müşteri örnekleri mevcut.
+ Temaları kolayca dizayn edebilmeniz için; http://shopify.github.io/shopify_theme/
+ Admin için ios ve android uygulamaları var.
- Aylık 29 dolarlık pakete e-ticaret sitesi + facebook mağazası + sosyal platformlar için direk satın al butonudiyor ama beni tüm bu güzelliklerden vazgeçiren, her alışveriş için %2 komisyon alıyor olması. Kısaca size ortakçı oluyor Shopify! Bu %2 neden problem onuda anlatayım; Ürünün maliyeti var. %2-%3 arası ödeme için komisyon ödeyeceğim zaten. Bu ürünün KDV + Gelir vergisi var. Kargo ücretsiz planladığım dan kargo maliyeti var. Kısacası bu kadar masrafın üstüne bir yazılımcı olarak e-ticaret altyapısına her transaction için %2 ödemekte zoruma gider. Benim işim bu, neden haraç gibi %2 vereyim. Sonuç olarak vermemeye karar verdim. Bu komisyon, paketinizi yükselttiğinizde azalıyor ama kesinlikle benim fiyat performans anlayışıma ters.
Woocommerce(Benim tercihim):
+ Ücretsiz! Ödeme altyapı entegrasyonları dahil(Örn: Payu).
+ Wordpress üzerinde çalışıyor olması. Bazılarına göre dezavantaj sayılabilir ama bana göre avantaj. Dünya üzerindeki tüm siteleri baz aldığınızda hatırı sayılır bir yüzdeye sahip. Sürekli geliştiriliyor ve doğru kullanıldığında oldukça hızlı.
+ E-ticaret altyapıları arasında dünyada en çok kullanılanı. Detaylar için; http://builtwith.com/ecommerce/
+ Payu'nun ve İyzico'nun kendi eklenti destekleri var.
+ Yazılımcı için döküman ve ders avantajı. Tema ve eklenti geliştirirken olmazsa olmaz. Türkçeyi kastetmiyorum ama o bile fazla.
+ Hızlı kurulum. Diğer sistemlere göre, Shopify'dan sonra E-ticaret sitenizi en hızlı ayağa kaldırabileceğiniz sistem(Belki benim için olabilir).
+ Admin tarafı oldukça pratik. Türkiye için vergi, kargo, ödeme sistemleri(havale, kapıda ödeme, Payu) vs neredeyse tamamen hazır geliyor.
+ Benim için PHP(wordpress) ile geliştirilmiş olması önemli. Kendi temamı ve eklentilerimi geliştireceğim.
+ Api(Mobil uygulama düşünüyorsanız)
+ Wordpress'in tüm güzellikleri.
+ Admin için ios uygulaması var.
Yukarıdaki seçenekler sadece benim kullanmayı düşündüğüm alternatifler. Bunların dışında birçoğunu inceledim ama burada yalnızca yazmaya değer bulduklarımı paylaştım. Ayrıca bunlar araştırmalarım ve incelemelerim sonucunda şahsi fikirlerim elbette farklı görüşte olanlar olacaktır. Sizlerde tecrübelerinizi paylaşırsanız memnun olurum.