Merhabalar, iyi çalışmalar herkese. Laravel'den uzun bir süre uzak kaldım ve tekrardan proje geliştirmek istiyorum. Laravel ile react'i kullanarak modern uygulamalar geliştireceğim. React kullanımı için nasıl bir yol izlemem gerek, laravel'e nasıl entegre etmem gerekiyor?ya da interia.js ve livewire yapısını gördüm onu mu kullanmalıyım? Nasıl bir yol izlesem daha sağlıklı olur uzun vadede? şimdiden teşekkür ederim.
Laravel ile React Hakkında
- Düzenlendi
- En İyi Yanıtbarisozdemirr tarafından
barisozdemirr Blade kullanılmayacaksa bana göre en sağlıklı yol Laravel ile sadece API yazmak ve frontendi komple ayırmak çünkü:
- FE ve BE ekipleri birbirinden bağımsız şekilde çalışabilir, bu da geliştirme hızını artırır. Her iki tarafın da fullstack olmasına gerek kalmaz ve gerektiğinde outsource kaynak bulmak daha kolaylaşır.
- Her iki katmanda farklı diller ve teknolojiler kullanılabilir, projede esneklik sağlar. İleride Laravel backend yerine başka backend kullanılabilir.
- Backend API’si, farklı platformlardaki (desktop, mobil) uygulamalar tarafından kolayca tekrar kullanılabilir.
- İhtiyaç olduğunda sadece backend veya frontend tarafını ölçeklendirmek mümkün olur.
- FE ve BE projeleri ayrı zamanlarda veya farklı ortamlarda deploy edilebilir.
- Bir taraf güncellendiğinde diğer tarafı minimum etkileyecek şekilde bakım ve geliştirme yapılabilir.
- API katmanı sayesinde backend, frontend’den izole edilerek güvenlik artırılabilir, API gateway kullanılabilir.
- Her iki katman bağımsız test edilebildiği için hataları tespit etmek ve çözmek daha kolay olur. Test yazmak da daha kolay olacaktır.
- CI/CD süreçleri her iki proje için bağımsız şekilde optimize edilebilir.
ama tek başınıza yaptığınız bir hafta sonu projeniz ise ve FE ayrı olmayacaksa ben Inertia tercih ederdim.
React kısmında ise benim hoşuma giden:
https://remix.run/
UI olarak:
https://ui.shadcn.com/
@mgsmus Verdiğiniz detaylı yanıttan dolayı çok teşekkür ederim. Söylediklerinizi baz alarak interita'dan ilerlemeye karar verdim. Şu anda tek başıma proje geliştireceğim. Proje durumuna göre BE ve FE ayrımında kesinlikle haklısınız, ikisini birbirinden ayırmak yukarıda da bahsettiğiniz gibi birçok kolaylık sunuyor.