Merhaba, rest api geliştirirken bir kaynaktan birden fazla oluşturmamız gerekiyorsa devamlı olarak onu çoklu veri olarak mı göndermeliyiz yoksa tek tek istek atarak ayrı ayrı mı oluşturmalıyız?
Buradaki sıkıntı herhangi bir hata olması durumunda önceden oluşturulmuş kayıtları iptal etmek için tekrar istek atmak gerekiyor.
Örnek Durum:
Mesela diyelim ki bir api ile sipariş oluşturuyorsunuz. Bunun için hangi yöntem daha mantıklı?
Yöntem 1:
İlk olarak bir istek atıp siparişi oluşturmak sonrasında her siparipteki ürün için tekrar OrderItemStore endpoint'e istek atmak.
Yöntem 2: İlk olarak siparişi oluşturmak sonrasında tüm order item datasını tek bir istekde OrderItemStore endpoint'e göndererek tüm sipariş itemlerini tek seferde oluşturmak.
Yöntem 3: OrderStore endpoint'e istek atarken tüm sipariş ve sipariş içerisinde yer alan ürün bilgileri ile tek seferde hepsini oluşturmak.
Burada sıkıntı yaşadığım konu şu ki eğer yöntem 3 ü seçersek siparişlere ürün ekleme kısmını tekrar OrderItemStore kısmında tekrarlayacağız.
Yani eğer hepsini tek seferde order store'a gönderecek ve orderupdate üzerinden güncelleyeceksek OrderITem ile ilgili endpoint lere gerek kalmıyor.
Ama ileride bunlara da ihtiyacımız olan durumlar olabilir.
Şimdi kodu tekrar etmeden bu sistemi nasıl kurgulamak lazım?
Şimdilik şöyle yapıyorum
OrderStore ayrı ve OrderItemStore ayrı birer endpoint tabi bunların update'ları da
Sipariş oluşturup sipariş id yi aldıktan sonra OrderItemStore'a istek atarak siparişteki tüm ürünleri dizi olarak gönderiyorum ve bu şekilde sipariş ürünlerini oluşturuyorum.
Sizler api kurgularken örnekteki gibi tekrar eden işlemleri nasıl hallediyorsunuz?