app/config klasörü içerisine kendi dosyanızı koyun. Mesela adı site.php olsun. İçeriğini dizi döndürecek şekilde hazırlayın. Ör:
<?php
return [
'slogan' => 'Site sloganı',
'kullanici' => [
'id' => 'Kullanıcı id'
]
];
Artık bu ayarlara Config::get('site.slogan'); Config::get('site.kullanici'); şeklinde ulaşabilirsiniz.
Local versiyonu için de aynı dosyayı app/config/local klasörünün içerisine ekleyin. bootstrap/start.php dosyası içerisine environment bölümünü editleyin. Şu satırı:
$env = $app->detectEnvironment(array(
'local' => array('your-machine-name'),
));
your-machine-name yazan yere windows kullanıyorsanız bilgisayar adını yazın. mac ya da linux ise host adını yazın (bulmak için terminalde hostname komutunu kullanıyoruz)
Environment belirlemede birçok yol var. Google'dan arama yaparsanız bulabilirsiniz.
Environment belirlediğiniz taktirde laravel local mi yoksa production mu kendi bulacak ve ona göre app/config/site.php ya da app/config/local/site.php dosyasını çağıracak. Kısacası serverda app/config/site.php, kendi bilgisayarınızda app/config/local/site.php çağrılacak.
Ayrıca view composers ile viewlara veri gönderebilirsiniz:
https://laravel.gen.tr/d/790/5
Composerlarınızı app/composers.php isimli bir dosya oluşturarak içerisinde tutabilirsiniz. Daha sonra app/start/global.php içerisine en alta require app_path().'/composers.php'; ekleyerek sisteme dahil edersiniz.
Yine aynı şekilde global yapmak istediğiniz her şeyi composerlarda yaptığınız gibi ayrı bir dosyada tutarak aynı şekilde app/start/global.php içerisine ekleyerek yapabilirsiniz.
Başka bir yol ise değişken ve fonksiyonlarınızı bir sınıf altında tutmak ve compsoer ile autoload etmek:
https://laravel.gen.tr/d/599/3