İnternette aradığım zaman bunun bir çok insan için zor veya kafa karıştırıcı bir soru olduğunu gördüm. Kaliteli kod yazayım derken deadline sıkıntı, zamanında teslim edelim denilse de o zamanda kod kalitesi kötü olacaktır ki buda gelecekte hatalı veya performanslı olmayan kodların üst üste yığılarak bakımı zor olan bir proje haline gelmesine getirip çıkaracak. Öyle ki bunun bir ismi bile var Technical Debt
.
Sizce hangisi önemlidir. Düşüncelerinizi yazın bakalım.
Kod kalitesi vs Son teslim tarihi
aghabalaguluzade Bana bir iş için 2 gün verirlerse, benden 2 günde yapılmış gibi duran bir iş alırlar.
Gün sonunda birisinden feragat etmek gerecektir. Proje uzun vadeli bir proje ise pek tabii kod kalitesine dikkat edilmeli. En az teknik borçlanma ile proje ilerletilmelidir. Devam etmeyecek ya da bakım gerekmeyecek işler içinde kod kalitesinden ödün verilebilir.
aghabalaguluzade Bizzat yaşadım, sitenin her zerresini en kaliteli şekilde yapmak için elimden gelen herşeyi yaptım, sözleşmede olmayan özellikleri ekledim yada geliştirmeler vs yaptım fakat karşılığında teşekkür yerine deadline geçti diye tartışma yaşadım. Mustafa abinin söylediğine katılıyorum, biraz acemiliğime geldi ilk işlerim diye fakat olması gereken ne konuşulduysa onu vermek yoksa üstüne bir de suçlu çıkıyorsunuz. Ayrıca ileride geliştirmeden para kazanacağınız şeylerdende para kazanamamış oluyorusunuz tabiri caizse Geçen instagramda gezinirkende görmüştüm bir adam yazılım şirketleri için "çok düzenli veya optimize kod yazmazlar genelde" diyordu. Haliyle yeni işe geçmeleri ofis çalışan masrafları vs derken. Böyle ilerlemek lazımmış demekki
- Düzenlendi
Ne kadar ekmek, o kadar köfte.
- Düzenlendi
Ne yazık ki günümüzde ve özellikle ülkemizdeki işverenler en emekli projelerin bile en kısa sürede bitirilmesi düşüncesinde, bitirilmediği takdirde çalışanın yetersiz veya tembel olduğunu ya da her ikisine birden sahip olduğunu düşünüyorlar. Oysa ki ne clean code ne usül biliyorlar, biz ise bu eksikliklerini söylemeyemediğimiz için sadece, belirtilen sürenin yetersiz olduğunu , söyleyebiliyoruz..