Merhaba. Başlığımı tam olarak nasıl açacağımı bilemedim. Bir hatam olduysa şimdiden affola. Soruma gelecek olursak ben web siteme bir beğeni sistemi yapıyorum. Bir postun birden fazla beğenilmemesi için her beğenide üye id'sini, post id'sini alarak likes tablosunda yeni bir veri oluşturuyorum. Eğer veri yoksa ekleme işlemini gerçekleştiriyorum. Daha sonrasında postun beğeni sayısını çekmek için count methodunu kullanıyorum. Benim kafamı kurcalayan şey ilerde site iyi bir yerlere gelirse, sitede günde 1000 - 2000 beğeni eklenirse bu veriler daha sonra şişeceği için bana bir sıkıntı çıkarır mı? Birde beğeni sayısını çekerken milyonlarca veri arasından her seferinde count ile işlem yapacağı için sitenin yavaşlamasına sebebiyet verir mi?
- Soru için post tablosuna beğeni sayısı sütunu eklemeyi düşündüm. Geçerli durumlar sağlandığında beğeni sayısı güncellenecek post tablosunda böylece verileri sürekli saydırmadan post tablosundan çekeceğim. Mantıklı bir düşünce mi? Lütfen bana bir yol gösterebilir misiniz?
Web sitemi laravel ile yazıyorum. Veritabanı olarak mysql kullanıyorum