Selam bugün bir şeyi "tartışmak" istiyorum sizinle. Linkedin'de full stack developer, full stack + mobile developer, full stack + game developer, full stack + blockchain, full stack + designer (developer veya uzman) gibi veya php + python + nodejs, python + go + nodejs, php + laravel + go + nodejs, c# (react zaten herkese paket halinde yükleniyor) biliyorum gibi şeyler görüyorum. Ve bunu anlayamıyorum. Yani tamam basit şekilde bakarsak sitelerin hepsi zaten CRUD veya programlamaya genel olarak hakimsen (design patternler. algoritm, api, kod güvenliği) veya ne bileyim programlama dillerinin syntaxları benzerdir veya iş alanları bir birini ihtiva edebilecek şekildedir (mesela frontend ve design) adapte olman kolay olur. Ama bu kadarıda fazla gibi ya. Yurtdışında veya bazı büyük developerler webin bile kendi içinde ayrı ayrı olması gerektiğini söyler backend ayrı frontend ayrı. Çünkü iki tane alanda da iyi olamazsın. İki karpuz bir koltuğa sığmaz misali. Durum böyle olurken milletin bu kadar şeyi bildiğini söylemesi garip geliyor bana. Bide yani sadece biliyorum veya hobi olarak yazıyorum da değil bildiğin biliyorum diye yazıyorlar. Az önce şöyle bir şey gördüm
PHP, Laravel, JavaScript, Node.js, Go, C#, ASP.NET Core MVC, MySQL/MariaDB, PostgreSQL, HTML, CSS, Git, Docker, Linux, NestJS, Vue.js
ek olarak
Adobe Photoshop,
Bu nasıl olabiliyor. Ananın karnında mı öğrenmeye başladın. Ve size bir soru sizce bu adam yazılıma kaç yılında başladı. 1990 mı 1995 mi ? Hayır. 1990 doğmuş olabilmesi bile muallak. Cevap: 2015. Yani yıllardır bile işin içinde değil. Kurslar bile 6 aya frontend veya backend öğretiyorlar ki buda basit seviyede oluyor ve bir kaç proje. Bide adam Senior Software Engineer. Halbuki bir çok büyük yazılımcıya göre senior developer olmak için bile 10 yıl gibi süre gerek (5-6 ve 10 arası değişiyor genelde). Tabi ben işi bir kaç kişiye indirgemiyorum linkedinde genelde bir çok kişiyi böyle görürsünüz. Geçen bir adam gördüm böyle sordum ki bu "müthiş" öğrenimi neye borçlusunuz benimle de paylaşır mısınız ? Cevap: İngilizce biliyorum. Ulan ülkelerin bir çoğunun dili zaten ingilizce o mantığa kalsa tüm amerika ve ingiltere yazılım dehası olurdu. Ve ben bunu anlamıyorum size sormak istedim özellikle de @mgsmus ve @sineld hocama siz ne düşünüyorsunuz bu konu hakkında. Çünkü bir süre sonra kendimi sorgulamaya başladım ulan acaba ben mi bir yere gelemedim hala diye kabul edemiyorum (Cem Yılmazın belki de biz bir şey olamadık ondan b*k atıyoruzdur okula demesi gibi).
Aslında daha da yazardım fakat okunmaz diye kısa tutayım dedim.