SFT C# ile PHP arasında kaldım demek istediniz sanırım.
C# güçlü-statik bir dildir; değişkenler mutlaka bir tip ile oluşturulur ve bu tipler daha sonra değiştirilemez. Bu yüzden hızlıdır ve hatalar daha uygulama derlenmeden tespit edilir. Zaten derlenen bir dil olduğu için diğer derlenen bir çok dil gibi yüksek performans verir. Concurrency özellikleri sayesinde multithreading and asynchronous programlama özelliklerine sahiptir, paralel işlemler çok basit şekilde yapılabilir. Bunlarla birlikte desteklediği mimari özellikler sayesinde PHP'den çok daha ileridedir. .Net Core platformu ile Windows, macOS ve Linux'e platformlarının hespine uygulama geliştirebilirsiniz.
PHP ise server-side bir script dilidir. Yorumlanır, Zend Engine ile opcode'a sonra da makine diline dönüştürülür, direkt derlenmez. Dinamik ve zayıf bir dildir. C# ile kıyaslamak bile yanlış olur, C# ezer geçer ama buna rağmen PHP seçilebilir çünkü:
- Öğrenmesi kolaydır.
- Topluluk desteği yüksektir (C#'dan yüksektir anlamında değil)
- Web uygulamaları için daha kolay bir geliştirme ortamına sahiptir. Hemen bir şeyler yapabilirsiniz. Deploy işlemi kolaydır.
- Ücretsiz ve masrafı çok azdır. Aylık $4'lık sunucu ile bile bir sürü şey yapabilirsiniz.
- Laravel ve Symfony kullanarak çok hızlı bir şekilde çalışan uygulamalar elde edebilirsiniz. Bu frameworklerde kullanılan bazı özellikleri başka dil ve platformlarda yazmanız aylar alabilir.
Çok yüksek istek almayacak, işlemci ve bellek kullanımının mikro yönetilmesi gerekmeyen, concurrency ihtiyacı olmayan ya da minimum olan web tabanlı uygulamalar için PHP kullanılabilir. Özellikle startup'lar hızlı bir başlangıç yapıp yatırım turuna çıkabilmek için Laravel veya Symfony seçebiliyorlar.
Siz şimdi aralıksız milyonlarca istek alacak bir uygulama geliştirecekseniz, belli algoritmalar üzerine kurulu bir motor yazacaksanız ya da cross platform bir uygulama istiyorsanız elbette PHP seçmeyeceksiniz. Bu durumda C# bile uygun olmayabilir.
Eğer amacınız öğrenmek ise bana sorarsanız C# ve .NET Core seçin. Onlardan sonra PHP size çerez gibi gelir, istediğiniz zaman öğrenirsiniz ama atıyorum bir tane hastaneye randevu sistemi yazacağım ya da SaaS çalışan bir insan kaynakları uygulaması planım var derseniz Laravel gayet işinizi görür.
Önemli olan problemi anlamak ve nasıl çözeceğinizi bilmek. Bu kısmı aşarsanız, bu platformlar, diller vs hepsi sadece bir araç. Geriye işe uygun araç seçmek kalıyor.