Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?
  • YardımLaravelSQL
  • Kullanıcı detaylarını içeren veritabanı tabloları nasıl tutulur?

Herkese selamlar,
Kafama bir şey takıldı, bir users tablom var. Bu tabloda defaultun dışında username, birthdate var.
Kullanıcılar profil oluşturduklarında bildikleri dilleri, biyografilerini, profil resimlerini, kapak resimlerini, hobilerini hepsini güncelleyip profillerinde sergileyebilsinler istiyorum. Ek olarak sipariş, wishlist gibi detaylarıda olacak. Bunu tablo yapısında nasıl yapacağım bir türlü netleştiremedim. users tablosu içerisine bir json tablosu açıp hepsini orda tutmak veya pivot table açmak aklıma geldi ama hangisi daha verimli olur tam bilemedim yardımcı olur musunuz değerli tecrübeleriniz benim için çok kıymetli şimdiden teşekkür ederim 🙏🏻

Kullanıcı login olunca

select * from users where id=1

şeklinde bir sorgu ile auth işlemini takip eder Laravel, dolayısıyla her an ihtiyacınız olmayacak verileri bu tabloda tutmanız çok mantıklı değil; user_details benzeri bir tablo oluşturup bu ek bilgileri oraya koyabilirsiniz.

sineld

Anladım hocam peki hepsine tek tek kolon açmaktansa bir json data oluşturup tek kolonda işlemleri yapabilirim değil mi? doğru bir yaklaşım olur mu?

beyondelayer Roma'da Romalı gibi davran diye bir söz var. RDMBS veri tabanı kullanıyorsanız veriyi ayrı tablolarda ilişki anahtarları ile birleştirip tutmanız lazım. Sonrasında eğer isterseniz bazı işlemler sonunda bu veriyi birleştirip bir alanda hızlı erişim için JSON'a çevirip tutabilirsiniz, ki o da sineld dediği gibi sadece okuma için, üzerinde sorgulama yapmak için değil.

mgsmus

sineld

Değerli yanıtlarınız için çok teşekkür ederim, 2 gündür pivot tablolar üzerinde çalışmaya başladım yerli yerine oturdu her şey. Roma'da Romalı gibi davran sözü sanırım mongodb redis gibi sistemlere geçmeden json işlerinede girme gibi oldu doğru anladıysam 😃

beyondelayer RDMBS veri tabanlarının JSON üzerindeki yetenekleri az olduğu için ileride sıkıntı yaşamamanız adına kullanmamanızı tavsiye ediyoruz. JSON tuttuğunuz alanda istediğiniz sonucu sorgu ile alamayabilirsiniz ya da istediğiniz sonucu hızlı alamayabilirsiniz.