Öncelikler hayırlı günleriniz olsun. Özel kamu kurumunda personel olarak çalışmaktayım. Kurumumuzun genel merkezinde ihale usulü firmalara yazılımlar, mobil uygulamalar vb. yaptırılmaktadır. Tabi ihaleyi alan firma projeyi gerçekleştirdikten sonra sistem çalışması dışında herhangi gelişim göstermiyor. (Güncelleme, yeni özellik vb.) bu da yıllar içinde yeni sorunlar doğuruyor. Velhasıl;
Kurumuzun yazılımlarının eksik yönü fazlaydı bende bizim ilde kurum için alternatif yaptım. Kurumumuz tarafından çok beğenildi. Bu seferde Kurumun genel merkezinin dikkatini çektim (ki orada da 2 sene önce sunum yapmıştım benden sonra benim sunumu başka firmaya ihale usulu vermişlerdi.)
Şuan bir heyet ön ayak olacak eğer olursa paçayı kurtaracam ve tabi büyük proje olduğundan sorular/sorunlardan nasıl baş ederim fikirlerinize ihtayacım var.
Proje (7) adet veri tabanından oluşmaktadır. laravel - mysql (elasticsearch vb.) kullanmaktadır. online çalışan web portal ve mobil uygulamadan da kullanılmaktadır. (mobil uygulama kısmı şuan çalıştığım kurumda yok.)
1. Soru: Bizim ildeki kurumda 500 kişi kullanıyor. Ama Türkiye geneli olduğunda tüm iller ve ilçelerde kurumlarımızda (500 bin kişi kullanacak) ve 1-2 ay gibi sürede milyarlarca veri olacak. Mysql limiti olduğunu biliyorum. direk projeyi nasıl tasarlamalıyım ? Büyük projelerde o kadar veriyi kontrol için acaba firmalar mı bakıyor veya cloud sistemlerimi tecrübem olmadığından bilmiyorum.
2. Soru: projede mobil uygulama olacağı için ben önyüzü vue arka tarafı api şeklinde laravel ile tasarlarsam mobil uygulama için hem kolaylık olur. Diye düşünüyorum bu şekilde yeterli olur mu ?
3. Soru: Para işlemlerinde mysql da varchar yapıp php number format ile işlemler yapıyordum. Bu hatalı mıdır kimisi decimal 9 kullanıyor?
Özet: eğer olursa 50 - 100 milyonluk ihaleyi almış olacağım ( ki yedirmezlerde ) olursa büyük veri anlık çok kullanıcı ile işlemlerden oluşan proje). nasıl kurtarırım bu işi.