Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

Bir kaç farklı video , birkaç github koduna baktım ve neredeyse hiçkimse dökümantasyondaki
https://laravel.com/docs/10.x/validation#form-request-validation

/**
 * Store a new blog post.
 */
public function store(StorePostRequest $request): RedirectResponse
{
    // The incoming request is valid...

// Retrieve the validated input data...
    $validated = $request->validated();

bu yukarda bulunan $validated = $request->validated(); satırı kullanmıyor sadece $request->content diyerek amacına ulaşıyor ve dogrulamadan geçip geçmediğini gösteriyor ,test ediyor , uyguluyor vs

gercektende form request içindeki tüm kurallar onlarca kere test etmeme ragmen düzgün şekilde çalışıyor
$validated = $request->validated(); --------> $validated['content']; ile bunu kullanmadan direk
$request->content aynı şekilde çalışıyor .

validated() form request içindeki rules e yazılan kuralları denetlemek için değilmi ?

@mgsmus hocadan dan bir alıntı

Form Request kullandığınızda $request->input('content') yerine $request->validated() kullanmanız lazım. Yani şu şekilde:

$data = $request->validated();

$content = $data['content'];

çünkü form request içindeki bazı değişiklikler validated() yöntemi ile gelen parametrelere yansır ama siz input ile çekerseniz validasyonu hiçe sayıp direkt gelen parametreyi almış oluyorsunuz. Yani form request kullanınca $request->input() ile aldığınız parametre validasyondan geçmemiş hali ile çekiliyor, bu güvenlik sorunlarına ya da istenmeyen durumlara sebep olabilir.

input ile çekiyorum validasyonu hiçe saymıyorki rule içindeki tüm kuralları tastamam uyguluyor . biraz kafam karıştı

• mgsmus bunu yanıtladı.
  • TurkMvc bunu beğendi.
  • yalcin bu yukarda bulunan $validated = $request->validated(); satırı kullanmıyor sadece $request->content diyerek amacına ulaşıyor ve dogrulamadan geçip geçmediğini gösteriyor ,test ediyor , uyguluyor vs

İyi b*k yiyorlar.

yalcin input ile çekiyorum validasyonu hiçe saymıyorki rule içindeki tüm kuralları tastamam uyguluyor . biraz kafam karıştı

$request->input() ile aldığınız alan $request->validated(); içinde varsa sorun yok ama bir alanı form request içine eklemeyi unutabilirsiniz (mesela sonradan eklenen bir sütun). Bu durumda $request->input() validasyon uygulanmamış riskli bir girdiyi verebilir. Diğer en çok yapılan hata ise:

// ...

$user = User::create($request->all()); 

Geçmiş olsun.

• mgsmus

Seviye 1375
    • Düzenlendi
    • En İyi Yanıtyalcin tarafından

yalcin bu yukarda bulunan $validated = $request->validated(); satırı kullanmıyor sadece $request->content diyerek amacına ulaşıyor ve dogrulamadan geçip geçmediğini gösteriyor ,test ediyor , uyguluyor vs

İyi b*k yiyorlar.

yalcin input ile çekiyorum validasyonu hiçe saymıyorki rule içindeki tüm kuralları tastamam uyguluyor . biraz kafam karıştı

$request->input() ile aldığınız alan $request->validated(); içinde varsa sorun yok ama bir alanı form request içine eklemeyi unutabilirsiniz (mesela sonradan eklenen bir sütun). Bu durumda $request->input() validasyon uygulanmamış riskli bir girdiyi verebilir. Diğer en çok yapılan hata ise:

// ...

$user = User::create($request->all()); 

Geçmiş olsun.

ben bu şekilde güncelledim

public function store(StoreBrandRequest $request)
        {

/* $image=$request->file('image')->store('brand','public'); */

Brand::create([
                'name' => $validated['name'],
                'slug' => Str::slug($validated['name'], '-'),
                'image' => $validated['image']->store('brand','public'),
            ]);
            return to_route('brands.index'); 
        }

yalcin StoreBrandRequest class'ınızda image kuralına 'exclude' ekleyin.

Bunu yaptığınızda, doğrulamaya tabii olacak ancak $request->validated() içerisinde yer almayacak.

Ardından

$image=$request->file('image')->store('brand','public');

$request->validated() + $image
      ]
      );

slug sütunu için yaptığınız işlemi StoreBrandRequest içerisinde prepareforValidation() fonk içerisinde yapabilirsiniz.

BoraN7 Öncelikle teşekkürler

Bu dd($request); sonucu. Request tüm isteği detaylı veriyor sanrım bir requestin tüm içeriğini veriyor .

Bu aşşğıdaki ise dd($validated); Özel bir elekten geçiriyor sanırım . Tam terminolojiye hakim değilim neyse artık bir işleme tabi tutuyor birazdaha sadeleştiriyor

Şu adresde https://laravel-code.tips/you-can-validate-a-field-and-exclude-it-from-the-validated-data/ bir açıklama buldum

#Laravel Tip: When you need to validate a field, but don't actually require it for anything e.g. 'accept terms and conditions', make use of the 'exclude' rule. That way, the 'validated' method won't return it...

Türkçesi : #Laravel İpucu: Bir alanı doğrulamanız gerektiğinde, ancak 'şartlar ve koşulları kabul et' gibi herhangi bir şey için gerçekten gerekli olmadığında, 'hariç tut' kuralını kullanın. Bu şekilde, 'doğrulanmış' yöntem onu ​​döndürmez...

Benim durumumda konu resim ve StoreBrandRequest im

public function rules(): array
            {
                return [
                    'name' => 'required|unique:brands|min:3|max:15',
                    'image' => 'required|image|max:2048|mimes:jpeg,png,jpg'
                ];
            }
        }

Ben resimde doğrulansın istiyorum hatta rules içine bundan dolayı o kuralları koydum .
        Not : Sanırım doğrulamadaki image kullandıktan sonra mimes kullanmaya gerek yok emin olamadım genede koydum .
        bu yüzdenden ilgili controllerim

public function store(StoreBrandRequest $request)
            {

'name' => $validated['name'],
                    'slug' => Str::slug($validated['name'], '-'),
                    'image' => $validated['image']->store('brand','public'),
                ]);
                return to_route('brands.index'); 
            }

bu şekilde . Neden resme exclude ekliyerek $request->validated() içerisinde yer almamasını sağlıyayım ? validated içinde yer alması daha iyi değilmi alsın işte .

yalcin Yaptığınızda hatalı bir şey yok.

Ben sadece kodu kısaltmış oldum;

Önce resim upload işlemini hallediyoruz.
          Zaten sizin validation içerisindeki alanlardan birinde hata olursa, kod aşağı satıra ulaşmadan 422 hatası ile dönüş yapacak.

$image içerisinde $validated['image'] şeklinde ayırmanıza gerek yok.
          image alanınız zaten validation içerisinde var, doğrulamadan geçmiş olan veri gelecek burada.

$image=$request->file('image')->store('brand','public');

$request->validated() + $image
          ]
          );

Yukarıda, create içerisine upload işleminden sonraki $image değişkenini göndermek istediğim için, exclude kullandım. Bu sayede $request->validated() içerisinde 'image' yer almıyor.

Ancak validation uygulanıyor. Form Request içerisinde şu şekilde kullanmanız yeterli;

'image' => 'required|max:2048|mimes:jpeg,png,jpg|exclude'

Ayrıca mimes ile tip belirtiyorsanız, image kuralına gerek yok.

Slug kısmını da, Form Request sınıfı içerisindeki prepareForValidation metodunda halledebilirsiniz.

use Illuminate\Support\Str;

/**
           * Prepare the data for validation.
           */
          protected function prepareForValidation(): void
          {
              $this->merge([
                  'slug' => Str::slug($this->slug),
              ]);
          }

Artık $request->validated() içerisinde Str::slug'dan geçmiş olan slug değeriniz var. Ayrıca ikinci paremetrede -(tire işareti) kullanmanıza gerek yok, o zaten var sayılan değer.

Uzun lafın kısası yapınızda hatalı bir şey yok. Ben sadece Brand::create() kısmında içerisinde tek tek key-value uğraşmayın diye kısaltmış oldum.

@yalcin Bir ek yapayım;

İlk mesajınızda şunu gördüğüm için bu yapıyı uyguladım;

/* $image=$request->file('image')->store('brand','public'); */

Bu, yanlış hatırlamıyorsam DB'ye kayıt ederken

brands/image-name.jpg şeklinde kayıt eder.

Form Request'te exclude ederek, $request->validated() dizisinden çıkarıp, kendim + operatörü vasıtası ile $image değişkenini göndererek DB'ye brands/image-name.jpg şeklinde yazmasını sağladım.

Eğer exclude kullanmadan doğrudan

Brand::create($request->validated()); yapar isek, (yanlış hatırlamıyorsam) image-name.jpg olarak kayıt eder veritabanınıza.
            Ha tabii bu durumda çağırdığınız yerde brands/.$brand->image vs.. gibi de çağırmanız mümkündür.
            Bu size kalmış.

Özetle, exlude' olayına girilmeden şu şekilde de yapılabilir herhalde;

$request->file('image')->store('brand','public'); // resmi storage dizinine upload et
            Brand::create($request->validated());

Tabii test etmedim, ezbere yazıyorum. Hatam olabilir.

BoraN7 Ayrıca ikinci paremetrede -(tire işareti) kullanmanıza gerek yok, o zaten var sayılan değer.

evet varsayılan olarak tire ' imiş ama uyarın sayesinde bir deneyeyim dedim - tire değilde o ikinci parametre _ alt tire olursa ikinci parametrenin bir anlamı oluyor .

BoraN7 /* $image=$request->file('image')->store('brand','public'); */

bu kısımda benim VScode ile ilgili olabilir bilemiyorum ama yorum satırını böyle yapıyor bende yorum satırına çevirip form request i uyguladım o kısım kullanımda değil yani 🙂

BoraN7 Ayrıca mimes ile tip belirtiyorsanız, image kuralına gerek yok.

yada tam tersi sanırım image kullanınca mimes'e gerek yok .
              Çok teşekkürler