Roni yazdı@Mecit
Demek bizim bilgilerimiz zaten çöpmüş !! yahu sen hangi akılla programlama yapıyorsun? Yazılımda süreklik kavramının ne olduğunu biliyormusun? 4.0 ile hazırladığın projen 4.3 de çalışabilecek mi? Çalışmadı, hadi projeyi yenidenmi yazayım diyeceksin? Peki insanların onca emekle hazırldaıkları bilgiler?
Yenilikler olmalıdır, ama sizin bahsettiğiniz biçimde değil. Versiyon değişiklikleri var olan aksaklıklar, açıklar, ve ek yeni özellikler içermelidir. Bu yeni ekler sizin daha önce hazırldağınız projenizde bir aksaklığa neden olmamalıdır. Yeni gelişmeleri kullanmak isterseniz projenize sadece bu yenilikleri yansıtırsınız.
Laravel henüz oturmamış bir projedir. Sürekli köklü değişiklikler bunun bir kanıtıdır. Bu durum karşısında bizim bilgilerimizin zaten çöp olduğu sonucunu çıkardın ya bir kez daha şaşırdım. O zaman 4.4 de şuan yazdıklarımızda çöp olacak.
Neyse, siz anlaşılan çöplükte yaşamaya alışmışsınız ne diyeyim.
Öncelikle, lütfen, sakin olun. Ben şahsi olarak sizin Laravel/PHP bilginize bir şey demedim. Kendi bilgisinden/yazdığı koddan "çöp olacak" diye bahseden sizsiniz. Ben genel olarak konuşuyordum. Biraz daha açmak gerekirse;
4.0 ile hazırladığın projen 4.3 de çalışabilecek mi? Çalışmadı, hadi projeyi yenidenmi yazayım diyeceksin?
4.0'dan 4.1'e, 4.1'den 4.2'ye geçerken yazılan kodlarda köklü değişikliklere gitmeyi gerektiren bir değişim olmadı. Sadece gelen yeni özellikleri entegre edebilmek için eklenen/çıkarılan dosyalar oldu ya da bazı tekniklerin uygulama şekilleri değişti. Mesela, soft delete kullanırken, değişken yerine trait kullanmak gibi. Bu değişiklikler sizin projenizi oluşturmak için yazdığınız kodu etkileyen şeyler değil.
Size şu konuda hak verebilirim, 4.1'den 4.2'ye geçmek ile 4.2'den 4.3'e geçmek arasında büyük farklar olacak çünkü framework'ün klasör yapısı köklü bir değişikliğe gitmiş fakat önceki mesajımda demek istediğim şuydu: (Bu arada, not: Taylor Otwell, Twitter'da yeni sürümü 4.3 olarak mı yoksa 5 olarak mı çıksın diye fikir almıştı. Son durum ne bilmiyorum, takip etmedim ama büyük ihtimal 4.3 olarak çıkacak son sürüm)
https://github.com/LaravelIO/laravel.io/
Örnek olarak bu projeye bakabilirsiniz. app klasörü içerisinde Lio klasörü oluşturulup PSR-0 ile yüklenmek suretiyle kodun büyük bir kısmı (controllers hariç neredeyse tamamı) bu klasör içinde bulunuyor. Bu uygulama şekli belli bir ölçeğin üzerindeki Laravel uygulamalarında çok sık görülen bir durum. Yeni sürümde bu uygulama göz önünde bulundurularak, "yahu bu insanlar zaten uygulamalarını bu şekilde yapılandırıyor, biz de halihazırda öyle yapalım, boşuna ayrı yeten buna vakit harcanmasın" düşüncesiyle böyle bir değişikliğe gidilmiş olması ortada. Yani kısacası, demek istediğim şu ki, bu tür modern uygulamalardan haberdarsanız ve uyguluyorsanız (ki uygulamanız gerekir), zaten büyük sıkıntılar yaşamayacaksınız. Sıkıntı yaşamak şöyle dursun, daha da işinize gelen bir durum olmalı, bu.
Laravel'in oturmamış bir framework olması konusunda kısmen haklısınız fakat düşünecek olduktan sonra PHP'nin kendisi bile tam olarak oturmuş bir dil değil. Sürekli değişiyor ve gelişiyor. Her sürümde yeni bir şey ekleniyor. Laravel'i de zaten çoğu framework'ten ayıran şey bu özellikleri hemen bünyesine katıyor olması. Stabilite sorunları çoğu zaman, PHP'nin sürekli getirdiği yeniliklerden kaynaklanıyor.