Herkese merhaba ben yaklaşık 1 yıllık bir yazılımcıyım yeni işe başladığım yerde bir tasarımcı yok ve yapmak istedikleri siteleri 5 yada 6 tane farklı web sitelerinden belli bölümlerini tasarımlarını sayfa kaynağından çekiyoruz ve birleştiriyoruz bir tasarım ortaya çıkartıyoruz böyle bir yöntem kullanmak etik değil bence, teknik olarak da tasarım ortaya çıkarmak ne kadar sağlıklı ? yada site ne kadar optimize çalışabilir ? bu konuda bir bilgim olmadığı için tecrübeli birinden fikir almak istedim.
Sayfa Kaynağından Tasarım Çekmek
Azizim45 Esinleniyorsunuz diyelim. Eğer bu şekilde çalışıyorsanız ve sitelerin belli bir yapısı oluyorsa, çok özel tasarımlar olmuyorsa, şunu teklif edin; yaptığınız siteleri header, intro, giriş, açıklama, hızlı erişim, footer vs gibi bölümlere ayırın. Her bölümden atıyorum 5 farklı tasarım çıkartın, her birinin CSS leri ayrı ve renkleri kolay değiştirilebilir olsun, sass kullanın mesela, sonra bir site yapılacağı zaman elinizdeki bölümlerden bir kombin çıkartın.
Yani Evet esinleniyoruz diyebiliriz maalesef sitenin belli bir yapısı yok hepsini özel tasarım yapmaya gayret ediyorlar ben bu yöntemi daha önce hiç duymamıştım sayfa kaynağından tek tek satır satır css çekiyoruz bazen renklerini değiştiriyoruz yapması zor ve etik değil , benim aklıma takılan teknik olarak böyle bir tasarım sağlıklı çalışır mı ?
Anladım peki yorumunuz için çok teşekkürler şuan bir fikrim var artık
Hırsızlıktır..nokta! başka bir açıklaması yok.
Selamlar, themeforest üzerinden 9-20 usd arası html templateler satın alabilirsiniz. 100-300 TL gibi bir şey yapıyor bu günün kurlarıyla. Tekerleği yeniden icat etmeye gerek yok görüşündeyim.
Bu yöntemi doğrudan müşteriler bile isteyebiliyor. Oturup elle kendim aynısını yapıyorum. Böylece hem öğreniyorum hem de tersine mühendislik yapmama gerek kalmıyor. İlk başta kolay gibi görünsede çöplük gibi css dosyaları içinde bu class nereden geldi, neyi değiştiriyor, nasıl yazılmış derken sıfırını yapmak daha mantıklı oluyor. Özellikle JS etkileşimi söz konusuysa oturup bir de eventleri takip etmen gerekiyor.
Optimize konusu size kalmış. Eğer kodlar ve tasarım optimize değilse aldığınız şeyi kendiniz optimize edeceksiniz. Sıfırdan yazmak bu yüzden daha kontrollü ve optimize.
Tailwind'ide burada biraz daha öveyim. Backendci olmama rağmen tailwind ile çok daha hızlı tasarım çıkartabiliyorum. Üstelik başka template'leri de hemen mevcut template uyarlayabiliyorum. Tavsiyem, bu süreçte her gün bir yarım saat tailwind çalışırsanız bile 1 sene sonra tasarımcıya uzun bir süre ihtiyaç olmadan benzer işler çıkarabilirsiniz. Elbette tasarımcı ile aynı kompozisyonu oluşturmak zor ama en azından kendi söküğünüzü dikersiniz.
Yazdıklarınız konusunda ben de size hak veriyorum ama ben iş yerinde böyle yapmamı istiyorlar bende böyle yapıyorum mecburen, benimde düşüncem baştan icat etmeye gerek yok max 400 tl ye çok kaliteli yeni nesil tasarımlar var alıp işe devam etmeli ayrıca tailwind css baya iyi her türlü işi çözüyor çok hızlı bir şekilde ama maalesef kararı ben vermiyorum.
Burada benim endişem böyle sayfa kaynağından çekince site yavaş açılıyor gibi sorunları benim üstüme yıkacaklarını düşündüğüm için acaba bende mi hata yoksa, iş yapış şeklimiz mi yalnış onu sormak için bu konuyu sizinle paylaşmıştım ?
- Düzenlendi
Azizim45 4-5 yıl ajansta çalıştım. Benzer mantıkta iş yapmaya çalışıyorduk. Müşterinin beğendiği siteleri html css ile baka baka benzerini yapmaya çalışıyorduk. Kaliteli iş yaptığımız zamanlar da oluyordu. Grafik tasarımcımız PSD olarak tasarımı veriyordu bana, aynısını css 2.0 ve html ile yapmaya çalışıyordum. Responsive tasarımlar henüz yaygın değildi.
Sonra ajanstan ayrıldım, yazılım yapan bir firmada işe başladım. Daha farklı çalışma stilleri, düşünce yapıları öğrendim. Artık 3-5 USD ya da 400 500 TL büyük bir para değil. En nihayetinde müşterinin bir reklam yüzü olan web sitesi çıkıyor ortaya. Yıllarca kullanabilir. Basit bir tasrımla, basit bir php yönetim paneliyle, bir müşterim yıllık 300.000 TL satışa ulaştı. Web sitesinden gelen müşterilerle. Sitede online satış yok. Sadece katalog sitesi.
Sana kişisel tavsiyem (haddimi aşarak belkide...), hızlıca o çalışma ortamından uzaklaş. Kendine yeni iş yerleri ara kardeşim.
Bunu söylememdeki sebep, ben bu gün bile kendimi yeterli görmüyorum. Ama zamanında daha farklı şekilde iş yapan firmalara geçmeseydim olduğum yerde saymaya, gerilemeye devam edecektim.
*nacizane fikrim
MehmetCanYUMUTUTAN nın dediği gibi @Azizim45 sana göre yanlış gördüğün bir işleyişi sana o işi verene belirtmediğin sürece ve o kişide seni dinlemediği sürece (benim görüşüm) o kişinin(kişilerin) düşüncesi kadar basit kalırsın bence yapman gereken senin doğru bildiğini uygulaman ve onlarda görsün senden birşeyler öğrensin.
Dediğin gibi sayfa kaynağından çektiğinde belirli sayfa yavaşlığı bende yaşadım.
ben 2 yıl kendim yazılımla uğraştım toplamda 4 aylık iş tecrübem var ben böyle site yapıldığını ilk defa duydum @MehmetCanYUMUTUTAN dediği gibi burası beni daha geriye götürüyor yeni teknolojilerden çok uzağım millet vue ve react öğrenirken ben css ile uğraşıyorum bu iş yerinin bana zarar verdiğinin farkındayım maddi zorluk sebebiyle yaklaşık 7 ay daha çalışmam gerek sonrasında yeni teknolojiler kullanan kaliteli bir firmada çalışmak istiyorum bulduğum zamanda ayrılıcam nasipse bulduğum firmada gerekirse daha düşük ücrete çalışırım yeter ki bana yeni teknolojiler konusunda katkı yapsın @MehmetCanYUMUTUTAN ve @acTiv verdiğiniz tavsiyeler için çok teşekkürler söylediklerinizin noktasına kadar size katılıyorum benim aklıma takılan iş ararken bir firmadan neler beklemeli para dışında bana katkı sağlaması için onlarda ne aramalıyım kusura bakmayın etrafımda hiç tecrübeli yazılımcı yok sizlere soruyorum ?
Azizim45 iş ararken bir firmadan neler beklemeli para dışında bana katkı sağlaması için onlarda ne aramalıyım
Merhaba.
Bence; iş başvurusu yapacağın firmaya, bu güne kadar yaptığın projelerden örnekler, ekran görüntüleri, kod örnekleri hazırla, cv'ne ekle. Firmada çalışan diğer insanların, sana yardımcı olup olmayacağını göz önünde bulundur. Firmada çalışan kişilerin linkedin hesaplarına bak. Eğer orda işe gireceksen, o insanların sana yol gösterebilecek, mentörlük edebilecek, en azından bilgi verebilecek insanlar olması önemli. Ben usta/çırak ilişkisine önem veririm.
Eğer bir şeyler üretebiliyorsan, para kısmında o günün şartlarına göre başlangıç/junior maaşı isteyebilirsin. Bu kısım tamamen sana kalmış. Kendini nasıl, ne kadar pazarlayabilirsen...