Herkese merhaba ben jr laravel geliştiricisiyim gördüğüm kadarı ile yazılım sektöründe sürekli kendimi geliştirip yenilikleri takip etmemiz gerek bende yeni şeyler öğrenme konusunda baya kafam karışık piyasada node js,react ,react native ,vue ve flutter isimlerini çok duyuyor ve görüyorum çalışma hayatım dışında hangisine vakit ayırmalıyım bilemedim bu konuda yardımcı olabilirseniz çok sevirim şimdiden çok teşekkürler
Yeni Diller Öğrenmek
Azizim45 Eğer PHP bilginizi fullstack olarak devam ettirmek istiyorsanız dil olarak Javascript/Typescript, HTML ve CSS, framework olarak ise React ya da Vue öğrenebilirsiniz. Böylece yazdığınız backend uygulama için kendiniz de bir frontend geliştirebilirsiniz. Gördüğüm kadarıyla React ve Vue, Angular'a göre şu an iş ilanlarında ön planda. Gerçek istatistikleri bilmiyorum elbette.
Eğer mobil uygulama da geliştirmek istiyorsanız; Android için Java/Kotlin, iOS için Swift öğrenmeniz gerekiyor. Her iki platforma da mobil uygulama geliştirmenizi sağlayan bazı frameworkler var, React Native ve Flutter gibi. Bunlar da bu konuda yaygın olanlar ama sanırım Türkiye'de ön çok tercih edilen native(Java/Swift) ve React Native. Flutter henüz tam oturmuş değil. React Native için Javascript/Typescript bilmeniz lazım, Flutter için ise Dart. Bu frameworklerde bilmeniz gereken önemli şey, bunlar her iki platforma da %100 çözüm değil, bazı durumlarda hem React Native hem de Flutter içinde platforma özel Java ya da Swift yazmanız gerekecek.
Bunlar dışında backend dili olarak öğrenebileceğiniz diller ve platformlar var. Dil olarak Go, Python, C#, Java ve platform olarak ise Node (Javascript). Özellikle microservis mimarisi için Go, yapay zeka ve big data için ise Python tercih ediliyor. Rust, Erlang gibi diller ülkemizde yaygın değil.
Eğer PHP'den memnunsanız şu an yapmanız gereken Laravel'den önce PHP konusunda uzmanlaşmak.
mgsmus konuyu hortlatmış gibi olacağım ama "PHP de uzmanlaşmak" dan kasıt nedir
siradaninsan Dile ve ekosistemine hakim olmak demek. Böylece frameworklere, paketlere bağımlı kalmadan geliştirme yapabilirsiniz.
mgsmus php'nin temelleri, oop, güvenlik konusu bir ton şey giriyor aslında dediğiniz şeye galiba.. cidden bir php geliştiricinin dildeki her şeyi bilmesine gerek var mı? "dile hakim olmak" giriyor işin içine şimdide php de bir roadmap önerir misiniz?
siradaninsan Öncelikle PHP nasıl çalışır, interpreter nedir, zend engine, opcode gibi konulara bakabilirsiniz. Dildeki her şeyi bilmenize gerek yok, olanak da olduğunu sanmıyorum ama ne ile oynadığınızı bilmeniz faydanıza olur.
Merhaba
Bence backend için laravel mobile uygulama için Flutter frontend için html, css JavaScript ve jquery yeterli.
Önce backend
Sonra frontend
En sonda mobile uygulamayı yapabilmesi lazım bir full stack geliştirici
- Düzenlendi