Optimizasyon basit bir konu değil. İncir tanelerini tek tek alıp yağını çıkarmaya benzer. Frontend ayrı, backend ayrı, db ayrı, domain ayrı ele alınmalı. Debugbar ve Clockwork gibi araçları kullanıp sorgu sürelerini ölçüp gerekli düzenlemeleri yapabilirsiniz.
Assetler'i yönetmek önemli bir detay. Örneğin thumbnail olarak sunulması gereken görseller tam boyutla sunulmamalı. Evet CSS ile boyutunu görünüm anlamında küçültmek mümkün ama trafikteki boyutu değişmiyor. Birden fazla webfont varsa azaltılabilir. İkon fontları yerine svg sürümleri kullanılabilir. Hem görseller hem de listelenen şeyler lazy load ile yüklenebilir. Laravel'in optimize komutu temel optimizasyonları yapıyor. Cloudflare gibi CDN sağlayıcıları üzerinden siteyi sunarsanız oradaki optimizasyon seçeneklerini de destek olarak kullanabilirsiniz. Prod'a çıkan CSS ve JS kodları ve hatta mümkünse HMTL kodlarını da minify etmek faydalı olacaktır. Devtools'dan lighthouse sekmesini kullanıp performans konusunda ölçüm yapıp verilen ip uçlarını kullanabilirsiniz.
Bence Laravel ve Wordpress arasında pek bir fark yok hantallık açısından. WP son ürün odaklı olduğu için yukarıda bahsettiğim ve bahsetmediğim birçok optimizasyonla geliyor. Laravelde bunları bizim kurgulamamız lazım. Sonuçta yapılan her işin bir bütçesi var.