Yukarıda söylendiği gibi basit bir şekilde cookie kullanarak tekrar tekrar giren kişinin istatistiğini 1 sayabilirsin.
#1 Birden fazla bilgi gerekiyorsa istatistikleri ayrı bir tabloda tutup belirli aralıklarla toplayıp, çıkarıp, gruplayıp vs artık neye ihtiyacın varsa o veriyi yine farklı bir tabloda veya cache'de tutup buna göre listeyebilirsin. Bu istatistiğin analizini yaparken job kullanmanda fayda var çünkü bu tip durumlarda görüntülenme sayısından çok daha fazla bilgi söz konusu olduğu için (ip adresi, tıklama sayısı gerekliyse tek veya çoğul hit sayımı, tarih ve diğer bilgiler) milyonluk satır sayısına ulaştığında ciddi bir yük ve yavaşlamayla karşılaşırsın.
#2 Hatta ben admin paneli gibi şeylerde tarayıcı, işletim sistemi, cihaz bilgisi vs de görmek istiyorum diyorsan bu iş gittikçe ciddileşiyor. Bu bilgileri sadece analiz edip analizini kullanacaksan belirli aralıklarla istatistik tablosunu temizleyen bir job daha yazıp veri tabanı yükünü azaltabilirsin. Elbette yukarıdaki durum için de tablo temizleme geçerli bir seçenek. Bu sayede artık ihtiyacın olmayan detay verilerden kurtulmuş olursun.
#3 Tüm veriyi tutmak istiyorsan ve veri miktarı yine milyonları buluyorsa ve üstelik analiz sıklığı kısa olacaksa bu durumda RDBMS'den çıkıp NoSQL veritabanlarına (mongoDB, Cassandra vs) yönelmekte fayda var. Bu sayede sadece istatistik için tüm sistemi yormamış olursun ve daha hızlı sonuç alabilirsin.
Bu sistemi iyi kurgulamak gerekiyor çünkü bot gibi şeyleri tespit etmeden istatistik tutarsan yarın milyonluk bot bastıklarında veritabanını gereksiz yere şişirme riski de var.