Laravel jetstram inertia kurdum bu kurulum tailwind.css ile geliyormuş hiç talwind bilmiyorum öğrenmekmi daha kolay olur yoksa bootstrap yüklemeyimi denemeliyim daha dogrusu bootstrapı bu birleşene yükleme mümkünmü ?
Tailwind css. hakkında
- Düzenlendi
Bence bootstrap hardcore frontendçinin işi. Doğrudan alıp kullanmak pek mantıklı gelmiyor. Oturup ihtiyacın olmayan kısımları çıkartıp kendi temanı çıkartman oldukça uzun zaman alır. Tailwind ile temel seviyede hemen hemen her işi kolayca yapmak mümkün. Dökümantasyonu bootstraptan çok daha iyi, bir şeyleri ezberlemek zorunda kalmıyorsun. Okuya okuya çözersin.
Tailwind utility-first bir class. Bu yüzden ilk başlarda ben de aşırı önyargılıydım. Sonra SASS ve Purge olayını deneyince bir daha bırakamadım. İhtiyacın kadarını alıp kullanıyorsun. Bir de eklenti desteği var. Yemede yanında yat . Eğer SASS olmadan kullanacaksan HTML tarafını katletmiş olursun. Örnekler hep class şeklinde ama bu yaklaşım hiç iyi bir fikir değil. Mutlaka SASS ile kullanılması taraftarıyım.
Ayrıca tailwindcomponents.com ile topluluğun ürettiği componentleri inceleyebilirsin. bootsnipp çöplüğünden çok daha iyi.
EgoistDeveloper Her iki yolu da denedim. Bana göre mantıklı olan HTML içerisinde direkt kullanmak:
- Hem hızlı hem de tarayıcıda anlık değiştirip etkisini direkt görebiliyorum.
- İstediğim değişikliği nerde nasıl yapacağımı hemen buluyorum. Gözlerim alıştığı için de daha HTML koduna bakarken ne yaptığımı ya da nasıl değiştireceğimi hemen anlayabiliyorum.
- İster Vue/React olsun ister Blade olsun, component kullandığım için tek bir noktadan değişiklik @apply kullanmadan da mümkün
- Componentlerde şartlı sınıflar yazmak kolaylaşıyor. Mesela
{'p-1 text-sm': compact, 'p-2 text-md': !compact}
gibi.
Yok bu kadar ayrıntı bana göre değil sizlerin işi bu olduğu için teknik detaylar ile haşır neşir olmak zorundasınız . Benim kendi tercihime kalsa en güzel görünüm Vuetifyda ve VUE CLI kullanarak pluginleri dahil yüklemesi 3 dakka sürmüyo benim için laravel 8de uzun iş . tamam madem Tailwind diyorsunuz biraz kurcalayalım bakalım .
- Düzenlendi
mgsmus Eğer hızdan kasıt DOM ise artık günümüzde buna pek takılmamak lazım ama yine de teoride ne kadar class varsa onu parse edip ilgili komutları çalıştırmak daha uzun sürer (evet biraz dinozor gibi düşünüyorum ). Tabii bu ms gibi sürelerde gerçekleşiyor ve kullanıcıdan kullanıcıya değişiyor ama selector sayısı ile render süresi doğru orantılı diye biliyorum. Çok kapsamlı arayüzlerde kullanıcı için fazladan işlemci yükü demek.
Hız konusuna SASS tarafindan bakacaksak sürekli derlenmesi gerektiği için evet biraz dezavantaj ama hiyerarşiyi sağladığı için düzenleme yapması daha kolay geliyor bana. İyi bir component yönetimi SASS ile birlikte avantajlı oluyor. Özellikle tasarıma döken kişi farklı biriyse işi bayağı bir kolaylaştırıyor. Git history kısmında da değişiklikleri ayırt etmek daha basit.
HTML class tarafına çok yüklenildiğinde (+10 class) okunabilirlik azaldığı için benim gibi göz problemleri olan kişiler için ayrı bir işkence. Sırf bu yüzden HTML tarafındaki tailwind classlarını vs toplayıp otomatik SASS'a çeviren bir tool yapıyorum. Dikey okuma daha rahat bence.