Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

Son zamanlarda ihtiyaçlar doğrultusunda bir kaç konu php de neden yok yada neden bu kadar zor yada ben bilmiyorum. Mesela realtime işlemler sırf bu konudan Node.js düşünmeye başladım.Node.js düşünmemin sebebi js olması, daha önce beginner seviyede tecrübem olması vs. Genelde oradan oraya atlayan biri değilim. Bir teknolojiye yatırım yapıp o teknoloji ile en iyi şekilde işler ççıkartmak odak noktam oldu. O sebeple node.js'e geçersem php'yi tamamen bırakıp öyle geçerim.
Yani dostlar sorum şu realtime işlemlerde php/laravel de en mantıklı çözümler nelerdir? Web projesinde Chat ve Notification işlemleri ile alakalı. Front Vue altyapılı.
Önerilerinizi merakla bekliyorum. Şimdidien teşekkür ederim.

  • mgsmus ve MrNeo bunu yanıtladı.
  • EminKkdemir 1 ay önce tam olarak sizin gibi düşünüyordum 😁 Açıkçası şimdiye kadar hiç real-time işlem yapmam gerekmedi. Ama gerekirse php buna yetersiz kalacaktı. Bu yüzden node.js geçmeyi düşündüm. Sadece, yapmam gerekirse diye değil ilgimi de çekiyordu gerçek zamanlı olaylar. Sonra php swoole u keşfettim. Nispeten yeni çıkmış bir teknoloji ama çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Benchmarklarda node.js i geride bırakıyor hız ve performans olarak. Swoole un işlevleri arasında socket bağlantısı yapmak da var. Yani sırf php kullanarak o tarz işler yapmak mümkün.

    Diğer bir alternatif de şurada anlatılmış:
    https://www.youtube.com/watch?v=dM_Afb2zNho
    Burada node.js ile php birlikte kullanılıyor. Client socketi dinliyor. Örneğin başka biri o kullanıcıya mesaj gönderdiğinde php mesajı kaydediyor ve harici bir modülle node.js üzerindeki socket servera bağlanıp mesaj geldiğini bildiriyor ve bağlantıyı kapatıyor. Client da socketi dinliyor olduğu için veriyi gerçek zamanlıymış "gibi" alabiliyor.

    Yani sırf bu yüzden bence php bırakılmaz gördüğün üzere seçenekler var. Node.js hızlı falan ama sistemi phpye göre daha çok yoruyor.

    Node.js evet güzel hızlıdır ama.oturmuş ve kabul gören bir framework yapısına sahip değil.
    Laravel neyi yapıyor? webde olan herşeyi yapar.Ama 3.party component desteğiyle ama böyle illa yapar.
    Laravel php dünyasının en kabul gören ve oturmuş frameworku.Kendinizi nasıl rahat hissediyorsanız oyle yazın.
    Node.js e tabiki de geçebilirsiniz.Sadece hız parametresini göze alarak geçiyorsanız bana göre hatalıdır.
    Evet hızlı ancak kolay maintenance,easy coding gibi şeyleri bulamayacaksınız maalesef.

      EminKkdemir Node.js de kullansanız websocket kullanacaksınız Laravel de kullansanız websocket kullanacaksınız. Sadece ikisinin uygulama şekli farklı. PHP ya da Node.js değil de real-time web uygulaması nasıl geliştirilir, neye ihtiyaç var, mantığı nedir önce onları araştırın. Ben şu an bir projede Laravel Broadcasting ile Pusher kullanıyorum.

        deathisonitsway
        Açıkçası ben phpden ve laravelden memnunum. Permormans için geçmiyorum. Phpde de kabul edilebilir optimizayon seçenekleri var. Sorunum o değil. Daha çok bir backend teknolojisinden beklenen bazı konuları 3. taraf şirketlerle (Örneğin Pusher) kullanmak zorunda olmadan yapabilmenin mümkün olmaması.

          mgsmus
          Teşekkürler hocam cevap için. Broadcasting ve Pusher konularında çok olmasa biraz tecrübe edindim. Tabiki uzmanı değilim henüz. Sizce laravel chat ve notification için en mantıklı teknoloji bu ikili mi başka alternatifleriniz nedir sizin araştırmak için soruyorum.

            EminKkdemir 1 ay önce tam olarak sizin gibi düşünüyordum 😁 Açıkçası şimdiye kadar hiç real-time işlem yapmam gerekmedi. Ama gerekirse php buna yetersiz kalacaktı. Bu yüzden node.js geçmeyi düşündüm. Sadece, yapmam gerekirse diye değil ilgimi de çekiyordu gerçek zamanlı olaylar. Sonra php swoole u keşfettim. Nispeten yeni çıkmış bir teknoloji ama çok başarılı olduğunu söyleyebilirim. Benchmarklarda node.js i geride bırakıyor hız ve performans olarak. Swoole un işlevleri arasında socket bağlantısı yapmak da var. Yani sırf php kullanarak o tarz işler yapmak mümkün.

            Diğer bir alternatif de şurada anlatılmış:
            https://www.youtube.com/watch?v=dM_Afb2zNho
            Burada node.js ile php birlikte kullanılıyor. Client socketi dinliyor. Örneğin başka biri o kullanıcıya mesaj gönderdiğinde php mesajı kaydediyor ve harici bir modülle node.js üzerindeki socket servera bağlanıp mesaj geldiğini bildiriyor ve bağlantıyı kapatıyor. Client da socketi dinliyor olduğu için veriyi gerçek zamanlıymış "gibi" alabiliyor.

            Yani sırf bu yüzden bence php bırakılmaz gördüğün üzere seçenekler var. Node.js hızlı falan ama sistemi phpye göre daha çok yoruyor.

              MrNeo
              Eklemiş olduğun videoyu 1-2 sene önce izlemiştim. Aklıma gelmişken ne yapmıştı diye bi bakarım tekrardan.
              Swoole konusunda da kısa bir ön araştırma yaptım ve sandığımdan çok daha iyi bir sistem gibi görünüyor. Bu haftasonu test edip bakacağım. Açıkçası laravel konforundan ayrılmadan bunu yapabiliyor olmak güzel. Teşekkür ederim tavsiyen için.

              EminKkdemir

              Node.js te kullansan @mgsmus un dediği gibi.Websocket icin socket.io kullanacaksın.Oturup onun da endpointlerini yazacaksın.Pusher bunu sizin yerinize yönetiyor ve daha stabil yönetiyor.Kalkıpta server ne durumda socket calısıyor mu gibi bir şeyleri dusunmeyeceksiniz.Node.js i sadece websocket icin kullanabilir gerisini yine laravelle yine goturebilirsiniz.İlla pusher kullanmam ben diyorsanız.

                deathisonitsway Açıkçası kafamda şöyle bir düşünce belirdi. Pusher yada ably altyapısı kullanarak yapmak veya dediğin gibi sadece o kısımları node.js ile halletmek. Zaten postun en başında biraz düşüncelerimi yanlış ifade etmişim. Laravel benim için kesinlikle mükemmel bir geliştirme ortamı bunu bırakıp başka bir şeye geçmem mümkün değil. Ama bazen her geliştiricinin aklına gelir ya başlarım bu işe şuna mı geçsem acaba diye araştırmalara girişir sonra döner kendi teknolojisine 😃 Tabi sadece bana da olabilir bu durum bilmiyorum.
                Teşekkürler cevabınız için.

                  EminKkdemir
                  Valla ben tembel adamım🙂 başka bir şeye zor geçerim.laraveli bile kendime göre modifiye eden adamım.endpoint bile yazmıyorum.generatorlerim var otomatik oluşturuyor herşeyi 🙂 benim için laravel geliştirmenin de ötesinde birşey oldu artik

                    EminKkdemir Pusher kullanmanın sağladığı en büyük kolaylık kendi sunucunuza herhangi bir şey kurmanıza gerek kalmaması, aktif bir yayımcıya ihtiyaç duymamanız. Pusher scriptini frontend'e dahil edin, backend tarafında pusher/pusher-php-server kurun, bitti.

                    deathisonitsway 😂 Farkettim dostum. Tembelliğin böyle faydaları var tabi. Bir iş nasıl pratik yapılır en iyi tembeller bilir derler. 😄
                    @mgsmus Anladım hocam. Pusher'la sistemi kurarken daha ayrıntılı bir şekilde anlarım bu durumları. Duruma göre aksiyon alırım. Teşekkür ederim.