Özgün bir sosyal medya fikrim var. Biraz araştırma yaptım, insanlara danıştım ve tutabileceğini düşünüyorum. Backendi bir rest api olacak. Mobil uygulaması kesin olacak fakat tarayıcı tarafı olup olmayacağına tam emin değilim. Bir kaç ay içinde kodlamaya başlamayı düşünüyorum. Mobil tarafında zaten fazla seçenek yok flutter kullanmayı düşünüyorum fakat backendde bir sürü alternatif var. Projeme uygun teknoloji veya teknolojileri nasıl seçerim? Projede api ın dışında chat gibi real-time işlemler de olacak. Konum bazli işlemler de ağırlıklı olacak. Node.js kullanmayı düşündüm ama büyük uygulamaların kullandığı dillere baktığımda node kullanan neredeyse yok. Laravel kullansam ileride işler çok büyürse laravel bunu kaldırabilir mi?
Kesin tutacakmış gözüyle bakıyorum gibi oldu ama fikir tutarsa başta yaptığım yanlış bir seçim yüzünden ileride büyük sorunlar yaşamak istemiyorum o yüzden biraz temkinli yaklaşıyorum.
Projem için hangi teknolojileri kullanmalıyım
MrNeo Konudan bağımsız yakalamışken bir soru sormak isterim. Flutter kullanmaktan memnun musunuz ? Ya da tatmin edici sonuçlar ortaya çıkarıyor mu? Mobil'de hiç geliştirme yapmadım ama Flutter çok hoşuma gidiyor. Sanki insanlar react-native'den kaçıp Flutter'a geçiyor gibi hissediyorum.
hcan Kesinlikle memnunum. Standart bir uygulamada kullanılabilecek hemen hemen her yapıyı hazırlayıp widget olarak sunmuşlar. Açıkçası bu tarz her şeyi hazır sunan teknolojileri pek sevmem çünkü bana kısıtlayıcı gibi gelirler. İşin mutfağına inmek isterim. Ama flutterda o kısıtlanma hissine hiç kapılmadım çünkü standart bir uygulamada ihtiyaç duyulabilecek her şey ama her şey widget olarak flutterda var. Yoksa bile bir sürü paketi var illa ki istediğin yapıyı bulursun. Dolayısıyla istediğimi yapamamak gibi bir durumla karşılaşmadım çünkü dediğim gibi kullanmak isteyebileceğim her şeyi sunmuşlar Tek yapman gereken widgetları doğru bir şekilde yerleştirip istediğin özel işlevleri kazandırmak oluyor. Mesela soldan açılan menü hazır olarak var. Bu menüyü 0dan kodlamana gerek yok sadece yerleştiriyorsun ve seçeneklerini ekliyorsun gibi. Javaya göre vs. çok daha hızlı geliştirme sağlıyor. Hot restart ve hot reload özellikleri sayesinde uygulamada yaptığın değişiklikleri neredeyse hiç beklemeden emülatörde görebiliyorsun. Ek olarak google ın yeni işletim sistemi fuchsia nın uygulamaları flutterla geliştirilmiş ve google bu teknolojiyi çok destekliyor. Yani mobilin geleceği flutterda diyebilirim.
- Düzenlendi
Laravel kaldırırda..sizin yazdığınız kod bottleneck olursa ona laravelin yapacağı pek fazla bir şey yok
Muhtemelen yarıda bırakıcaksınız Arkadaşlar tecrübeniz nedir bilmiyorum ama finanse edilmeyen bir proje hayata geçemez.Sadece hobi olarak ilgilenirsiniz.Performance,Analiz bu tür şeyler tabiki önemli ama bunları team working ile finans sağlayan şirketlerde edinebilirsiniz.En azından türkiyede böyle...Ha diyeceksin.Hic mi kaliteli bir şey cıkmaz.Evet cıkar ama finanse edilen uygulamalardır bunlar.Bazende güclü finanse vardır ama developer kalitesi düşüktür..o iş yine çıkmaz.boşa para harcanır yani..Finans + qualification = Good Job
deathisonitsway Öylesine geliştiriyor olsam muhtemelen yarıda bırakırdım haklısınız Ama bu fikirden umutluyum. Dediğiniz gibi kodun kaliteli olması gerek bunun için laraveli derinlemesine öğrenip tüm potansiyelini kullanmaya çalışıyorum. Yatırım yapacağını düşündüğüm bir kaç insan var. Ortaya az çok bir şeyler çıksın gidip görüşeceğim.
- Düzenlendi
- En İyi YanıtMrNeo tarafından
MrNeo Go ya da C# gibi diller derlenen statik diller olduğu için PHP gibi yorumlanan dillere göre daha performanslıdır (PHP önce Zend Engine için opcode'a dönüştürülür, sonra çalıştırılır, bu neredeyse her istekte gerçekleşir). O yüzden Go ya da C# kullanabilirsiniz ama bu "ileride" düşüncesi junior/intern düşüncesidir, senior yazılımcı "fuck the future, program for today" der. Siz Laravel ile çalışan bir şeyler yaptıktan sonra eğer ortaya istediğiniz gibi çalışan bir şeyler çıkmışsa bunu zaten başka dile port edebilirsiniz. Hem o zaman elinizde somut bir proje de olmuş olur. Burada önemli olan su götürmez gerçek şu: Laravel bir projeyi hayata geçirmenizi en hızlı sağlayacak araçlardan bir tanesidir. Laravel kullanan bir çok insan diğer framework ya da dillere geçiş yaptığında trade-off etkisi yaşamakta ve bunu dile getirmektedir.
Kaynak tüketimi konusunda ise ne kullanırsanız kullanın ilk verdiğim cevap geçerli. "Yeterli kaynak sağlanırsa en kötü kod bile kaldırır." ise yanlış bir düşünce.