Selamlar herkese,
Ben yaklaşık 3 senedir profesyonel anlamda full-stack developer olarak çalışıyorum, backend tarafında laravel front-end'de html-css-vue kullanıyorum ancak artık gelişen teknolojilerle ilgili kendimi yetersiz hissediyorum. Hatta bir ara motivasyonumu kaybedip 1-2 ay hiç kod yazmaz hale gelmişliğim oldu.
Ezbere kod yazıyormuşum gibime geliyor, yaptığım çoğu proje CRUD işlemlerinden öteye gidemedi, sürekli veritabanına veri kaydet, güncelle, sil. Bunları gözüm kapalı yapabiliyorum artık 🙂
Ancak mesela;
- Bu veriler nasıl sağlıklı şekilde ölçeklendirilir bilmiyorum
- Stack teknolojileri (redis, rabbitmq, elasticsearch vs.) hangi senaryolarda nasıl entegre ederim bilmiyorum
çünkü hiç ihtiyaç duymamıştım.
- Çoğu projede mysql kullanıyorum bi kaç projede postgresql kullandım ancak farkı ney anlayamadım
- çalışır bir kod ortaya çıkarsam bile "acaba bu kod böyle doğru oldu mu?" endişesi oluyor, çalıştığım çoğu firmada
tek back-end developer olarak çalıştım dolayısıyla bi ekip çalışması olmuyordu 🙂
Bu liste uzar gider.
Benim laravel hikayem biraz "Javascript bilmeden jQuery yazmak" gibi oldu, PHP ile ufak tefek ortaya bişeyler çıkarmaya başlarken, OOP nedir? Design Pattern nedir? bilmezken birden kendimi bu ekosistemin içinde buldum, bunun eksikliğini çok çekiyorum ama şimdi düzeltmek için bi adım atmak istiyorum.
Siz ne önerirsiniz?
Bir de boş zamanlarımda kendimi geliştirmek adına üzerine düşebileceğim stack teknolojileri içinde barındıran bi proje yapmak istiyorum ancak senaryosu ne olmalı tam oturtamadım bununla ilgili de fikir verirseniz çok memnun olurum
Sevgiler.