Merhaba, yıllardır laravel kullananlara ya da başka bir backend dil/framework kullananlara sormak istiyorum. Neden laravel kullanıyorsunuz? Node.js , .net gibi diller varken sizi laravel'e çeken şey nedir? Kurumsal firmalar çoğunlukla .net kullanıyor. Buna bağlı olarak iş bakımından bakıldığında da .net daha önde gidiyor. Herhangi bir kurumsal firmanın laravel'i kullanmama sebebi, arkasında Microsoft gibi bir şirketin olmaması mı?
Teşekkürler
Laravel Güzellikleri
hcan Buradan biraz fikir edinebilirsiniz: https://laravel.gen.tr/d/4907-php-hakkinda
Kendi adıma konuşmak gerekirse; BASIC, Turbo Pascal, Delphi, Visual Basic yazdım ama internet ile hepsi popülerliğini yitirip kaybolunca PHP yükseldi. Ben de 2000-2001 gibi PHP ile tanıştım. PHP 5 ile birlikte bir framework kullanmaya karar verdiğim zaman, o dönem CodeIgniter, Yii, Kohana, CakePHP... vs hepsini denemiştim, sonra FuelPHP denedim, FuelPHP denerken Taylor Otwell ile karşılaştım. FuelPHP ekibiyle düşünce yapısı uyuşmayınca FuelPHP'den ayrılıp kendisi Laravel 3'ü yayınladı. Ben de onu takip ettim, derken Laravel ile 8 sene geçti. Benim Laravel kullanmamın sebebi yaklaşık 20 yıldır PHP ile haşır neşir olmam.
Kurumsal firmaların .NET seçmesinin sebebi sağlam bir ekosisteme sahip olması, belirgin bir yapısı olması ve bilgisayar mühendislerinin Java gibi aşina olduğu bir ortam. .NET bir dil ve bir framework'den öte bir şey, komple bir geliştirme ortamı. PHP, Javascript, Node.js, Laravel... .NET yanında serkeeeş, avareeee kalıyor.
Nihai olarak şöyle bir şey de var; kötü yazan eline ne verirsen ver kötü yazıyor, firmalar sürekli proje patlatıp duruyor. Büyük firmalarda işe girenler abi hayal kırıklığına uğradım diyor. Ayrıca yazılımcı olmak başka bir şey, bir dili ya da frameworkü bilmek başka bir şey.
- Düzenlendi
Neden laravel kullanıyorum cok cok basit cevabı var.
Symfony kullandıktan sonra laravelin nimet olduğunu anladığım için.Laravel kullanıyorum.
Laravelin yapmadığı ama diğer frameworklerin yaptığı hiç bir şey yok.Artısı var eksisi yok.
O yüzden laravel kullanıyorum ve laravel kullandırtıyorum.
Ama soyle bir şey var ve her zaman soyledim.Laravel developmenti kurtarmaz.
Oyle sacma yazarsın ki projeyi seni laravel bile kurtaramaz.
.NET ile ilgili hic bir yorum yapamam cunku sistemini bilmiyorum.Php dünyasının bir geliştiricisi olarak php ile ilgili yazılan herşey laravel ile geliştirilmeli.
Not: Kendi şirketim haricinde (@mgsmus @sineld i hariç tutuyorum)
Düzgün, laravel kullanıpta app geliştireni zinhar görmedim ben daha Alayı çöp uygulamaların.
Cogunun database mimarisinden dolayı ayakta kalma şansı bile yok. Full bottleneck
Şöyle diyelim;
Daha iyisi yazılana kadar Laravel kullanmaya devam edeceğiz.
Framework fetişisti değiliz ama şu an en güzel php framework Laravel.
sineld Hocam sanırım yazılmaz.Yazılsa da yine laravel ekosisteminden çıkar herhalde bu.Aramayada gerek yok esasen.Araçları doğru kullanmayı bilelim yeter.
yıllarca .net C# ta gelişitme yapmış bir insan olarak söylüyorum, Laravel esnek konforlu ve rahat öğrenilen bir dil, burada SOLID prensiplerine dikkat eden, OOOP paradigmasını iyi bilen bir yazılımcı çok temiz kodlar üretebilir burada,
kurumsal projelerde çalışmayacak ve banka yazılımı yapmayacaksanız C# a ihtiyacınız yoktur. çoğunlukla yaptığımız işlerde kurumsal olmuyor, kurumsalda ayrıca ekip ile çalışmak zorundasınız. o yüzden kesinlikle PHP ve LARAVEL şu an son derece yeterli.