mgsmus Öncelikle böyle bir tepki beklemiyordum.
Yanıtınızı ilk okuduğumda bunu yapıcı mı yoksa yıkıcı bir eleştiri olarak mı almam gerekiyor karar veremedim. Ya da biraz fazla destek talebi açıp, sıktım mı diye düşündüm. Yazacağım cevaba da karar veremedim hemen açıkçası. Ardından şimdiye dek geçen sürede ise tekrar tekrar gelip yanıtınızı okudum.
Geçen süre içerisinde sunucu fiyatları ve özellikleri hakkında araştırmalar yaptım. Dolar kurundan dolayı fiyatlar oldukça yüksek olmasına karşın sadece bunu almakla da bitmeyeceğini gördüm, cPanel filan derken uçuk fiyatlar oluyor. Sadece bir kuyruk özelliği için buna değer mi bilemedim. Bir de sunucu kullanmayı öğrenmek için zamana ihtiyaç olacak tabi. Aslında farklı planlarım olmasına rağmen bunu yaptım. Hem konuyu araştırdım hem de buna daha fazla vakit ayırmayı düşündüm.
Birçok yazılımcı gibi ben de ilgili bölümler okumadım. Turizm, Radyo Tv filan okudum. Sonra bu alana ilgimden dolayı kendimi geliştirmek istedim. Şu anki bilgi ve tecrübeme de tamamen kendi araştırmalarım ve takip ettiğim online eğitimler ile geldim. Tabi sadece yazılım değil photoshop, illustrator, after effects gibi birçok programı da bu şekilde öğrendim. Sorun yaşadıkça ise bu tarz forumların desteği ile üstesinden gelerek birçok şey daha öğrenmeye devam ettim. Malum öğrenme sürecinde pek para kazanmak mümkün olmadığı için ise yazın turizmde çalışıp kışın yazılıma devam ettim. E tabi bir şeyler öğrendikçe öyle hemen müşterileriniz de olmuyor. Ama şükür zamanla turizmdeki bağlantılarımın da desteği ile zamanla referansa dayalı bir network oluşturdum. Belki ciddi bütçeler olmadı pek ama şükür bana yetecek kadar bir şeyler kazanıyorum hala.
Bu alanda kendimi geliştirmeye karar verdikten sonra bugüne dek birçok proje geliştirdim. Sıfırdan tasarlayıp kodladığım birçok projenin yanı sıra wordpress gibi cmsler ile de projeler yaptım. Ayrıca afişler, video düzenlemeleri, logolar vb. yaptım. Daha önce duymama rağmen Laravel'i ise biraz geç keşfettim. Laravel temelli oluşturulan şu octobercms sayesinde biraz haşır neşir olduk. Baya kullanışlı olduğunu fark ettim, çok hoşuma gitti. Şu anki planlarım arasında ise laraveli daha iyi öğrenmek, daha etkin kullanmak ve react öğrenmek var.
Şimdi bütün bunları niye anlattım?
Evet hocam, yeni şeyler de öğreniyorum, buna ihtiyacım var. Hepimizin ihtiyacı var. Yeni bir şeyler öğrenmeye devam ederken yine bu alandan çalışıp para kazanıyorum. Açıkçası, yaptığım işi seviyorum. Yeni şeyler öğrenmeyi seviyorum. Kendimi geliştirmeyi seviyorum ve olur-olmaz güzel hedeflerim var. Gelecek vaat eden bilişim sektörüne memleketin gençlerini daha da teşvik etmek lazım bence. Belki zamanında sizden bir şeyler öğrenen birileri global projeler üretecek.
Hal böyleyken;
Eğer, online platformlar aracılığıyla öğrenmeye başladığım ilk şey laravel olsaydı bu önerinizi daha ciddiye alıp uygulayabilirdim. Yani ilerde severek yapacağım işten mesleğimden vazgeçebilirdim. Ya da belki yeni başlayan birine bunu önerdiğinizde kabul edecek ve öğrenmeyi bırakacak. Sizin öneriniz ile vazgeçecek yani. Tabi ki bunun sizi mutlu etmeyeceğini biliyorum ama hani "ne dilediğine dikkat et, gerçekleşebilir" diye ünlü bir söz vardır ya, bence siz de ne önerdiğinize dikkat edin gerçek olabilir. Hele ki böyle misyoner bir platformun forumunda...
dipNot: Aslında bu cevabı hiç yazmayıp hiç olmamış gibi devam edebilir, belki bir süre sonra tekrar bir konu açıp destek talebinde bulunabilirdim. Ama şuna özen gösteriyorum hep, karşılaştığım sorun hakkında forumda bir çözüm önerilmediyse veya bulunmadıysa sorunu başka bir yerden ya da kendim çözdüğümde gelip yazmaya özen gösteriyorum ki başkaları aynı sorunu yaşarsa çözümü bulsun diye. Aynı bu düşünceyle başkalarına da bunu önermeyin diye yanıtlıyorum.
dipNot2: Evet yanıtınızı yıkıcı eleştiri olarak aldım fakat, siz bu yanıtı yapıcı eleştiri olarak alın lütfen.