Ben Node js kursu almayı düşünüyorum ama Bunu laravel'in içinde kullanabiliyor muyuz yoksa bu 2'si farklı uygulamalar mı onu merak ediyorum açıkcası Javascript mesela laravel'de kullanılabiliyor bu da böyle bir framework mü kafam karıştı açıkcası
Laravel İle Beraber Node JS Kullanılabiliyor Mu ?
NodeJS frontend için kullanılan (göreli olarak) vanilla JS'den fazlasını sunuyor ve PHP gibi backend tarafında JS ile çalışmayı sağlıyor. Yani NodeJS bir framework değil bir geliştirme ortamıdır. NodeJS frameworklerine örnek olarak Express.JS, Socket.io, Meteor vs verilebilir.
Laravel ve NodeJS elma ile armut kadar farklıdır diyebiliriz. Birbirinin içinde çalışır mı? Teorik olarak evet çalışabilir ama bunun için bu kadar efor sarfetmeye değmez. Zaten böyle bir ihtiyaç olsa çoktan topluluklar tarafından desteklenen bir çözüm sağlanırdı.
NodeJS frameworklerine bakıldığında bile PHP frameworkleri gibi aynı misyonu paylaşmıyorlar. PHP frameworkleri MVC etrafında şekilleniyorken NodeJS tarafı farklı sorunlara farklı çözümler sağlıyor. Doğru iş için doğru aleti seçmek önemli.
Eğer ikiside kullanılacaksa öncesinde mikroservis mimarisine göz atılabilir.
Şu sıralar gittikçe popülerleşmeye başladı bu NodeJS ama programlama temeli olmayan biri için bence iyi bir bağlangıç değil. OOP -> JS (client) -> JS Frameworkleri (client) -> İyi bir backend deneyimi -> NodeJS şeklinde gidilirse daha verimli olur.