Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

Merhabalar,

Biraz bir algoritmik bir problem yasiyorum. Aylik olarak hesapladigimiz bir puan(100) uzerinden ortalamasi var.

Soyle bir aylik olarak grupladigim bir puan listesi var. O gordugunuz her eleman 100 uzerinden verilen bir puandir.

Illuminate\Support\Collection {#2063 ▼
  #items: array:3 [▼
    "2020-11" => Illuminate\Database\Eloquent\Collection {#1887 ▼
      #items: array:3 [▼
        0 => 43.75
        1 => 0.0
        2 => 75.0
      ]
    }
    "2020-12" => Illuminate\Database\Eloquent\Collection {#1958 ▼
      #items: array:2 [▼
        0 => 0.0
        1 => 50.0
      ]
    }
    "2021-01" => Illuminate\Database\Eloquent\Collection {#2174 ▼
      #items: array:1 [▼
        0 => 50.0
      ]
    }
  ]
}

Aylik ortalamasini rakamlari toplayip ve count'a boluyorum. Su sekilde bir deger cikiyor ortaya.

array:3 [▼
  0 => 39.58
  1 => 25.0
  2 => 50.0
]

Musteri bana aylik grafigin linear bir sekilde arttigini (artmasi gerektigini) iddaa ediyor. Ilk ayin degerleri toplamini sonraki aya devrederek tekrar ortalama hesabi yaparak aslinda linear bir artis oluyor ama sonraki aydaki puan dusuk oldugunda cok azimsanmayacak sekilde grafikte asagiya dogru bir egri oluyor. Musteri bunu kabul etmiyor.

Bir onceki ayin degerlerinin de ortalamasini aldigimda veri soyle oluyor.

array:3 [▼
  0 => 39.58
  1 => 33.75
  2 => 36.46
]

Nasil bir cozum bulabiliriz kafam durma noktasina geldi, Bilmedigim atladigim bir sey mi var anlamadim, Aslinda tum sihri su 100 puan ve aritmetik ortalamasi bozuyor olayi sanki.

Yol gosterirseniz sevinirim. Tesekkurler.

Müşteri kümelatif grafik istiyor anladığım kadarıyla, bir nedir ne değildir diye bak istersen, matematiksel formülizasyonu vardır mutlaka.