velatertach İkisi birbirinin yerini alan şeyler. Xampp, AppServ gibi local server araçları yerine docker ile kullanılan Laravel Sail çıktı.
Sizde zaten Xampp var ise onlarla uğraşmanıza gerek yok. Siz direkt şu adımı takip edeceksiniz;
https://laravel.com/docs/8.x#installation-via-composer
Ben Docker ile yapacağım derseniz onun kurulumunu dökümanları takip ederek yapmanız lazım. Bu durumda Xampp'ın bir hükmü kalmıyor, onu sileceksiniz.
Bu arada Xampp'tan memnunsanız ve işinizi görüyorsa illa değiştirmenize gerek yok. Zaten ekosisteme hakim değilseniz daha da kafanız karışıp, yıpranabilirsiniz. Demek istediğim, illa her önerileni yapmak durumunda değilsiniz. Ne ile rahatsanız bence onunla devam edin, belirli bir tecrübeye ulaşmanızın ardından, mevcut sistem ihtiyacınızı karşılamıyorsa istediğinize geçersiniz.
Konudan bağımsız, Laravel topluluğundaki bu durum benim gibi -acemi bir yazılımcı adayını- zorluyor. Laravel ile ilk tanışdığımda Laravel 6.x yayınlandı. Laravel/ui paketi çıktı, öğrendik kullandık. Derken 1 sene oldu olmadı laravel/ui iptal. Ne yapacağız? Jetstream'e geçiyoruz. E kardeşim ben Bootstrap'a alışmışım, hayır artık Bootstrap desteklemiyoruz Tailwind CSS'e geçtik. O zaman yeni baştan oturup Tailwind öğreneyim.
Atıyorum Vue+Laravel ile api yazmayı öğrendim. Şimdi deniyor ki Inertia.JS ile kullanın. Haydi, oturup şimdi bir de Inertia JS 'nin dökümanlarını inceleyeyim neymiş ne değilmiş öğreneyim.
Laravel 9.x çıktığında da belki diyecekler artık Vue JS stack seçeneğini çıkartıyoruz arkadaşlar, React JS'ye geçiyoruz. O zamanda oturup React'a mı başlayacağız?
Ben şahsen hala laravel/ui kullanıyorum, hala bootstrap kullanıyorum. Tabii ki bu dünyada değişimlere açık olacağız, buna sözüm yok ancak 6 ayda bir her şeyi değiştireceksek işimiz var.