@xsearch Beni buralara kadar sürükleyen yeni yapacağımız projenin sektörel anlamda kelimenin tam anlamıyla dünya çapında olması. Şöyle bir şey söylesem daha anlaşılır olur. Şu anda patron bir domain için teklif verdi 3000$
Dolayısıyla ben bu proje çalışmasına, Yazılım mimarileri, iş akışı, algoritmalar diyerek başladım. Bildiklerimi tekrar açısındanda iyi oldu. Hemde OOP mantığını kavramak, yapısal kodlamadan biraz uzaklaşmam gerektiğini biliyordum. İlk olarak UML ye denk geldim. Konu çok ilgimi çekti.Türkçede basılmış tek kaynak kitap Bora Güngören'in "UML ile Nesne Tabanlı Çözümleme ve Tasarım" kitabı. Maalesef baskısı tükenmiş. 4-5 kitapçıyı ve yayınevini aramama rağmen bulamadım.İkinci olarak, hatta herkesin önerdiği baş yapıt kıvamında bir kitap olan Alfa'dan çıkmış Türkçe "Rafine UML" kitabını sahhaflardan araya soraya en son bir tane edindim.
Kitabı okumaya başladığınızda aslında Türkiye'nin ve kendinizin durumunu anlıyorsunuz. Burada anlatmakla bitmez. ama durumu gerçekten kötü
Meslek Lisesi (Elektronik), Yüksekokul(Elektronik), İş hayatı(Arge PCB/CAD Tasarım+Freelance Web programlama) toplasak 20 yılı geçiyor UML yi ilk defa duymak beni utandırdı diyebilirim.
Esasında konu hakkında Türkçe 1 kitap olması, Ünivesitelerin tez çalışmalarında da hep aynı yazıların, şekillerin copy-paste yapılması bile, sadece benim bireysel eksikliğimin olmadığını ayan beyan göstergesi.
Adamların herşeye nasıl standardizasyon getirdikleri, şehirlerinin sokaklarının bal dök yala kıvamına geldiğini buradan çıkartabiliyorsunuz
Lafı çok uzattım farkındayım. Peki ne yaptın diye soracak olursanız, 3 sayfalık bir Proje süreç özeti çıkartıp patrona götürdüğümde 15dk da konuşacak herşeyin bittiği ortamda tabii UML diagramları çizmek, buna vakit ayırmak ve adamın bunu anlamasını beklemek mümkün değil

Bu yüzden ben alacağım kadar bilgiyi aldım. Diagramlar çizemeyeceğim, Kullanıcı vakaları oluşturmayacağım gibi gözükse de, aslında zaten gerçek hayatta olan şeylere verilen tanımlamalar olduğundan, yeri geldiğinde işte bu budur diyebilecek kadar güzel bir şey.
SOLID ve Design Patterns konularına çalışmaya başladım hemen. Dün Framework genişletilmesi konusunda neden takıldığımı şimdi daha iyi anlıyorum.
Herkese Selamlar.