Merhabalar, Laravel 8 ile gelen yeni özellikler hakkında bilgisi olan var mı?
Teşekkürler.Herkese kolay gelsin.
Laravel 8 Yenilikler
https://laravel.com/docs/8.x/releases#laravel-8
Models klasörünün gelmesi bence güzel oldu.
Factory alanındaki güncellemeleri inceledim, özellikle modele HasFactory trait eklenerek factory kullanımı sadeleştirilmiş.
Throttle kullanırken RateLimiter facade kullanılabiliyor. RouteServiceProvider içinde throttle name değer eklenip onu kullanabiliyoruz.
Maintenance mode kullanımında secret ve render özellikleri de faydalı olmuş.
Migration schema ve job vs alanları inceleme şansım olmadı henüz. Dökümantasyonu tekrardan baştan sona gözden geçirmek faydalı olabilir.
coder2 Teşekkür ederim bilgilendirdiğiniz için
- Düzenlendi
- En İyi Yanıtcoder2 tarafından
mihri_dem Merhaba, Laravel 8'deki yenilikler hakkında blog sitemde yazı yazdım.
Hata veya yanlış varsa şuradan düzenleyebilirsiniz.
Makale için adres:
https://nbayramberdiyev.com/laravel-8-yenilikler/
Teşekkürler.
Codeigniter Hocası kanalında Furkan Gürel çok güzel anlatmış izlemenizi tavsiye ederim.
Codeigniter hocası çok güzel anlatmış, laravel 8x auth harika olmuş bence uzun zamandır ihtiyaç duyuluyordu. bizim formdaki üstatlarımızda böyle vakit buldukça kısa bilgilendirme videoları atabilse çok güzel olur aslında. herneyse bence laravel 8x e adapte olmak zor olmayacak, bu konuda bir şey danışmak istiyorum. kullanıcı rollerine göre özel sayfalar oluşturmak istiyorum, yeni sistem bunu route üzerinden middlevare oluşturmadan yapabilmeme imkan sağlıyor mu ? bu konuda yardımcı olabilirimsiniz, çok teşekkür ediyorum, yani sisteme düz kullanıcı girişi yapan şu sayfaları görebilsin, şu roldekiler bu sayfayı görebilsin şeklinde, sistem yeni olduğu için bu konuda kaynak çok az yardımcı olabilirmisiniz
Laravel aşure olmaya devam ediyor.Pastırma tadında yeni özellikler.Ben kendi açımdan baktığımda oooo super dediğim hiç bir şey yok laravel 8 de.Ama hiç birşey...
Laravel 8 yayınlanalı 2 haftayı geçti ve 8.6 sürümü yayınlandı. Açıkçası çok tuhafıma gidiyor bu durum.
Semver sürüm sisteminden kaynaklı.
Laravel 8.6 kısmındaki 6 minör sürüm.
Okuyun, okutun.
sineld Semantik versiyonlama kullanılmasını kastetmedim aslında hocam. Bu kadar kısa sürede eklemeler yapılıyor olması ve kısa aralıklarla (6 ayda bir) major sürümün yükselmesi hem takibi zorlaştırıyor hemde yazılan script i güncel sürüme yükseltmeketmek gerekiyor ya da o sürümde kalıp devam ediliyor. Mevcut sürümde kalıp upgrade etmezsek bir süre sonra kod yazarken hangi özellik hangi versiyondaydı diye kafa karışıyor.
Laravel News'i takip etmek gerek, her pazar e-posta ile o haftaki güncellemeleri bilgi veriyor.
- Düzenlendi
coder2 Laravel ile Symfony şu an aynı semver mantığı ile ilerliyor. Major sürümler geriye uyumluluğu kırabiliyor, minor ve patch sürümler ise geriye uyumlu olarak ilerliyor. Elbette bu sizin kodunuzun yine aynı şekilde çalışacağı anlamına gelmiyor.
Aradaki fark ise, Symfony major sürümlere çok yavaş çıkıyor. Symfony 4 ile 5 arasında tam 2 sene var. Laravel 8'den 2 sene geriye gittiğimizde karşımıza Laravel 5.6 çıkıyor. Hem nicelik hem de nitelik olarak Laravel'in Symfony'ye göre 2 senede çok daha fazla yol katettiğini görebilirsiniz. Eğer çok fazla yeniliği minor sürümlerle çıkarsanız kümülatif biriken özelliklerin takibi de zorlaşacak ve o kod yoğunluğunun altından belki de kalkamayacaksınız. Burada tercih edilen 2 tombul sürüm yerine 4 hafif sürüm ki böylece sürümler kendi içerisinde kendilerini minor ve patch olarak geliştirebilsin. Symfony ise bunun bedelini yavaş gelişim ile ödüyor (bu kötü bir şey değil).
Laravel'in 6 ayda bir major sürüm çıkmasının sebebi ise ekosistemi sürekli canlı tutmak ve ilerlemeyi hızlandırmak olduğunu düşünüyorum. Laravel haylaz çocuk; Symfony ise tecrübeli yetişkin gibi karşımıza çıkıyor. Şunu unutmamak lazım, Laravel'in vadettiği Rapid Development. Şu an PHP bilgisi yok denecek kadar az olan, yazılım mimarisi konusunda fikri olmayan, ömründe interface enjekte etmemiş insanlar 2 gün içerisinde bir dashboard ayağa kaldırabiliyor. Basit bir proje seçip hem Laravel hem de Symfony ile yapmayı deneyebilirsiniz, aradaki farkı göreceksiniz.
Ben de sizin gibiyim, bir composer update ile işi çözmek istiyorum ama Laravel'in vizyonu ile daha uzunca bir süre mümkün olmayacak gibi. Yine de güncellemeler aksatılmazsa major geçişlerin çok da sorun olduğunu düşünmüyorum. genellikle sorunu kullandığınız paketlerde yaşıyorsunuz. Benim de yaşadığım durumlar oluyor, paketleri forklayıp kendim uyumlu hale getiriyorum. Zaten sadece belli başlı paketleri (Spatie'ninkiler gibi) kullanıyorum, onun dışında pek ihtiyacım olmuyor.
Son sözüm ise: Yazılımsal retorik ticaretle karşılaşınca paradigma çöker.
Son sözüm ise: Yazılımsal retorik ticaretle karşılaşınca paradigma çöker.
buna bayıldım üstad..efsane...
Laravel artık 6 ayda bir değil 12 ay da bir major versiyon yayınlayacakmış. Bence doğru bir karar. Laravel 9 Eylül 2021 de release edilecek.
https://blog.laravel.com/updates-to-laravels-versioning-policy