Tüm forum ailesine Merhaba.
Adım Murat. 2006'dan bu yana, bir webmaster olarak geçimimi sağlıyorum. Son 1.5 senesi hariç freelance çalıştım. O dönemlerde şirketlere kurumsal web sayfaları ve e-ticaret sayfaları yaptım. Bunların çoğunda da ufak siteler hariç, Joomla, Cs-Cart ve benzeri scriptler kullandım, ve bunlara uygun modüller, pos sistemleri gibi yazılımlar geliştirdim.
Fakat son 1.5 senedir. Özel bir şirkette çalışıyorum. Basit katalog mantığı ile çalışan, fakat çok sayfalı, çok formlu sitelerimiz mevcut. Artık yeni, büyük ve çok kapsamlı bir projeye başlayacağımızdan dolayı öncelikle bir araştırma sürecine girdim.
Uzun zamandır bir Framework ile çalışmak istiyordum. Doğrusu eski projelerimde işlerimi, ezSql ve özel fonksiyonlarla halletim. Class lara hiç ihtiyacım olmadı. (Aslında olmadığını sanıyordum

Bu benim programlama mantığı eksikliğimden kaynaklı). Hal böyle olunca araştırmalar beni Laravel'e getirdi. Öncelikle Laravel de kullanılan, gri, siyah ve toz pembe-somon renkleri beni cezbetti

Biraz daha araştırma yaptıktan sonra kodlanmasının da, okunmasının da çok rahat olduğunu gördüm. Bununla da bitmiyordu. Ana dökümanlar ve ihtiyaç duyabileceğiniz kitaplar Türkçeye çevrilmişti. Ve son olarak Türk kullanıcılardan oluşan, Türkçe bir paylaşım alanı vardı.
Hemen Sinan Eldem'in çevirisini yaptığı Laravel 4 Türkçe Dökümantasyonunu indirip inceledim. Gerçekten çok kapsamlıydı. Artık kesin Laravel kullanmaya karar vermiştim. Hiç beklemeden 6 Mart günü, yine Sinan'ın Türkçe çevirisini yaptığı Dayle Rees'in, Codebright kitabını satın aldım.
Aslında ben kitap ile ilgili görüşlerimi paylaşacaktım fakat, 436 sayfalık bir kitaptan sonra, yazarın gevezeliği bana da bulaştı ve uzunca bir girizgah yaptım. Kusura bakmayın
Codebright harika bir kitap. Çok sürükleyici, 4 günde bitirdim
* Öncelikle Dayle'in anlatım tarzı çok güzel. Sizi hiç sıkmıyor. Aralarda kısa hikayeler, espriler yapması sizi uzaklaştırıyor gibi gözükse de, anlatacağı konu ile dış dünya arasında ki bağlantıyı ve örneklemi yaparak sizi konuya ısındırıyor. Bu bence yazarın en mükemmel özelliği.
* Şimdi kitap bittikten sonra daha iyi anlıyorum. Hangi konu ile başlaması gerektiği, Neyi hangi bölümde anlatacağı, öğrenim sürecini hiç sekteye uğratmıyor. Laravel'i özümsiye özümsiye kafanıza yerleştiriyor, ilişkileri kuruyorsunuz.
* Ayrıca giriş aşaması için bence ne eksik, ne fazla bir bilgi var. Boğulmuyor ama kafanızda ki tüm soru işaretlerini de cevaplıyorsunuz.
* Son olarak Çevirmenin doğru çevirimleri, izlemeyi ve mantığı hiç bozmuyor. Teşekkürler Sinan. Gerçekten başarılı ve güzel bir iş olmuş. Derhal diğer kitaplara geçiyorum.
Durum böyle. Elle aldığım notlar 75 sayfayı buldu

hızlı yazımdan dolayı benden başka kimse okumaz sanırım

Tüm önemli noktaları, ve örnek kodları özellikle akılda kalması için bir kurşun kalem ile elle yazdım. Bir de kımızı kurşun kalem çok faydalı oldu

Şimdi artık deneme uygulamalarına geçiyorum. Kodlara biraz ısınmak lazım.
Özetle; Laravel'e yeni başlayanlar için kesinlikle ve şiddetle önerebileceğim yegane kitap.
Herkese Selamlar