ac1919 Tam anlamadım ne demek istediğini ama şöyle ki, normal ubuntu ile alakası olmayan makinenin kendi hard diskinde normal kendi işletim sistemi duruyor ona herhangi bir şekilde ellemiyorum.
Swap alanı ubuntuyu kurduğun diskte olur. Swap şu işe yarıyor, makinenin ram ı yetmediği zaman bellek olarak hard disk te ayırdığın swap alanını ram olarak kullanıyor. Tabi gerçek ram ile arasında çok büyük hız farkı var. Ubuntu ihtiyaç olmadıkça o alana ellemiyor.
Mesela şöyle bir senaryoda işimi çok görmüştü. Digital ocean da minimum paket önceden 512 mb ram vardı. İçine magento kuracaktım ama kurulumda ram yetersiz hatası alıyordum. Swap alanı ekleyip makinenin ram ını görünürde 2 gb a çıkardım. Böylece magentoyu kurabildim. Kurulum 3 dk daha uzun sürdü 😃
Ubuntu kuracağın diski 2 ye bölmen yeterli, 1 tanesine işletim sistemini kuruyorsun, diğerini de dosya saklama alanı olarak kullanacaksın. İşletim sistemini kuracağın bölümün dosya sistemi ext4 olmalı. Ama diğer dosya diskini ntfs gibi windowsun da desteklediği dosya sistemlerine göre oluşturmalısın. Çünkü ubuntu windows un kullandığı dosya sistemini desteklerken, windows ext4 ü desteklemez. Bu yüzden ubuntu da oluşturduğun dosyaları windows makinede okuyamazsın. Sen ubuntu kurulu diski windows makineye hard disk gibi bağladığın zaman dosya saklama bölümünü okuyarak ubuntudaki dosyalarına erişmiş olursun. Yani o kısım iki taraf için de ortak olarak kullanılabilir olacaktır.
Swap alanı ise kurulumdan sonra oluşturacaksın bu yüzden işletim sistemini kurduğun alanda fazladan 3-4 gb yeri swap için ayırman mantıklı olacaktır. Ayrıca ubuntuya kuracağın programları da işletim sisteminin olduğu tarafta tutacağın için onları da düşünerek yer ayırman gerekiyor.
Mesela 500gb lik bir hard disk i 150 işletim sistemi için / 350 dosya alanı için ayırabilirsin. Hard diskin hem ubuntu işletim sistemini taşıyan bir disk iken aynı zamanda da 350 gb alanı olan normal bir hard disk olarak kullanılabilecektir.
Bunlara ek olarak belki lazım olur diye bir bilgi; windows la ubuntuyu aynı hard diske kuracaksan o zaman işler azıcık daha değişiyor. Windows yeni sürümlerde (hangisinden sonra bilmiyorum) hızlı başlat diye bir özelliği var, pc yi kapatsan bile aslında tam olarak kapatmıyor uyku moduna benzer bir şekilde kapatıyor enerji tüketimini kesiyor. Böylece yeniden açtığında çabuk açılıyor. Bu özellik kapatılmadığı zaman makineyi ubuntu bölümü ile başlatamıyorsun pc direk windows u açıyor. Dual boot yani iki işletim sistemi olduğu zaman ubuntunun grub diye bir önyükleyicisi var, normal şartlarda pc yi açtığın anda grub arayüzü karşına çıkar, hangi işletim sistemi ile başlamak istiyorsun diye sorar. Sen de windows u yada ubuntuyu seçer yoluna devam edersin. Ama windows un hızlı başlaması etkinse bu grub bozuluyor açılmıyor kafası falan karışıyor iyice çorba oluyor (yüksek deneyim var). Ubuntu kurulum diskini takıp grubu baştan kurman falan gerekiyor boşa zaman kaybı oluyor. Bunlarla uğraşmamak için windows un hızlı başlat özelliğini kapatman gerekiyor kuruluma falan başlamadan önce.
Umarım faydası dokunur.
Kolay gelsin. 😃