Laravel Türkiye Discord Kanalı Forumda kod paylaşılırken dikkat edilmesi gerekenler!Birlikte proje geliştirmek ister misiniz?

https://laravel.com/docs/7.x/releases

Sürüm notlarına kabaca baktım ve birkaç güzel değişiklik dikkatimi hoşuma gitti.

Artisan ile component oluşturulması güzel olmuş. Js ile gitgide daha bütünleşik çalışabilen bir blade template çıkarmaya çalışacaklar diye düşünüyorum.

String işlemlerinde Str facade ile chaining method kullanılabilmesi de daha okunabilir bir kod yapısı çıkaracaktır bence. Bugün yazdığım bir sayfada trim, strpos, strtolower kullanmak zorunda kalınca çok kötü bir görüntü çıktı ortaya.

Route tanımlarken post:slug şeklinde key customize edilebilmesi çok iyi olmuş. Route cache konusunda 2 katına kadar iyileştirme yapıldığı yazıyor. Route tanımlarken başarılı get işlemlerini xx süre kadar cache de tut gibi bir özellik eklense 10 numara olacak.

Son olarak şematik olarak laravel in hızlı ilerlediği kanaatindeyim. Laravel 5 ten 7 geçişi çok hızlı oldu gibi.

6 yeni cikmadi mi ya. Ne kadar hizli geldi 7

ac1919 Major versiyonlar her 6 ayda bir, Şubat ve Ağustos aylarında çıkıyor.

7 ile beraber gelen özellikleri de söyleyebilir misiniz acaba ne tür bir kolaylık yada farklılık geldi şuanda tam olarak anlamamakla beraber ufakta olsa kafam karışmış olabilir 😀

mgsmus Bilgi icin tesekkurler hocam. Laravel de versiyonun lts destegine dikkat ediyor musunuz?

ac1919 Ben dikkat etmiyorum, genellikle güncellerim veya son sürüm ile başlarım ama her proje kolayca güncellenemeyebilir ya da bazı gereksinimlerden dolayı düşük sürüm ile başlanabilir, özellikle uzun soluklu ve dinamik işler, firmaların dikkat etmesi gerekebilir.

mgsmus uzun soluklu isler dusuk surum mu onerirsin hocam?

ac1919 Son özellikleri istiyorsanız yeni sürüm; uzun destek istiyorsanız LTS. Dediğim gibi ben son sürümü tercih ediyorum.

Takip edilebilir bir boyutta değil.Daha önce takip ediyordum ama son 6-8 aydır bir gram bile takip etmiyorum.
              Sadece framework olsun çamurdan olsun mantığınla kullanıyorum.Tek sevdiğim tarafı eloquent.Yoksa kimse kullanmaz bu zımbırtıyı 🙂 İşinizi görüyor mu görüyor.Aradığın paketi kullandırtıyor mu kullandırtıyor.Kendi içinde geliştirsinler napalım yani 🙂

deathisonitsway hocam daha önceki konulara verdiğiniz cevaplarda dire core kodlara kadar detay detay açıklıyordunuz. Ve hatta hatırlıyorum bir konuda Bu zaman diliminde github üzerindeki tartışmaları, açılan konuları sürekli takip ediyor, okuyorum gibi birşey demiştiniz.

Bu süreçte sizi bu düşünceye iten yenilik ne oldu ?

Yoksa mizah yaptınızda ben mi anlamadım :?

Çünkü php'yi biliyor, framework'leride merak edip araştırıyor 😀

Ben laravel'in scout, telescope paketlerini seviyorum. Ayrıca blade'i de seviyorum (blade laravel'den bağımsız kullanılabilir tabi).

coder2

super soru.şöyle diyeyim hayatta herşey kodlamak değildir.Evet bizim mesleğimizdir ilgilenmek zorundayız ama bütün mesele bundan ibaret değildir.Hayatta ilgilenmek istediğiniz yada merak ettiğiniz başka disiplinlerde vardır.Ve olmalıdır da.sizinde olmalıdır.Ben laraveli çok takip ettim ve yapısını da biliyorum.Nasıl ilerlediğini ve ilerleyebileceğini de biliyorum.O yüzden artık fazla takip ederek laravel delisiymiş gibi kendimi lanse etmekten uzak tutuyorum kendimi.

Az once de dediğim gibi farklı disiplenlere de kaymalısınız.Bu matematik olur felsefe olur yada specific bir brans olur.
                  Bir çok şeyi bilmek zorundayız.En azından ifade edebilecek kadar.Ve bunun icin zaman cok kısıtlı ve bir şeye kendinizi odaklamamalısınız.

15 gün sonra

5.8 versiyondan 7.x e geçiş temel kod yapısında çok değişiklik gerektiriyor mu? Güncelleme sonrasında tüm kodları değiştirmek sıkıntı olabilir çünkü, bin tane dosya var 🙂

gokhan87

5.8'den 6.0'a güncelleme
                    https://laravel.com/docs/6.x/upgrade

6.0'dan 7.0'a güncelleme
                    https://laravel.com/docs/7.x/upgrade

Sırayla bu değişiklikleri takip edin, neyin değişip değişmediğine bakın. Sizi etkileyip etkilemediğini kontrol edin. Eğer sizi etkilemiyorsa (kullandığınız paketler varsa ve onların da 7.0 uyumu varsa) bir tane temiz 7.0 kurup kendi dosyalarınızı aynı yerlerine taşıyın.

@mgsmus aslında 5.3 sürümünden beri dökümantasyona göre güncelle yapıyorum. Bir çok postta temiz bir laravel üzerine dosya aktarma konusunu dile getiriyorsunuz ama ben biraz tedirgin oluyorum açıkçası. E-eğitim projesi olduğu için sürekli kullanılıyor. Olası riskleri göze alamıyorum. Yeni bir laravel üzerine controller, view, bladeler onları aktarırım ama mesela dip köşe değişiklik yaptığım dosyalarda var (kernel vs.) unuttuğum olursa sıkıntı olur diye çekiniyorum. Ama bir developer sunucusu alıp onun üzerinde deneme yapmayı düşünüyorum. Önerileriniz için teşekkürler hocam.

Projenin yükseltmesini localde yapmalısınız zaten, canlıda olacak iş değil.
                      Localde testleri tamamlar sonra sunucuya yüklersiniz.

gokhan87 Genellikle bu yolu tam olarak ne yaptığını bilmeyen ya da rehberi takip edemeyen arkadaşlara öneriyoruz. Diğerine göre daha kolay bir yöntem ama 6.x öncesinden önce kaldığını da belirteyim, 5.x döneminde çok fazla yapısal değişiklik meydana gelmişti ve güncelleme biraz sıkıntılı oluyordu.

Ne yaptığınızı biliyorsanız hangisi sizin için uygunsa o şekilde güncelleyin.

sineld Anladım hocam localde deneyeceğim. @mgsmus hocam dökümantasyon üzerinden önce 6.0' a daha sonra 7.x e geçiş yapmayı düşünüyorum, teşekkürler.