ersen
Merhaba,
Laravel'de yapacağım bir apartman yönetim sistemi için veritabanının nasıl olması gerektiği konusunda önerilerinizi bekliyorum.
Sistemde yer alacak Modüller
- Kişi Yönetimi (Daire sakini, yönetici, kiracı, kapıcı, güvenlik personeli vb. kişiler)
- Daire Yönetimi (daire sahibi, varsa kiracısı, sakini, TC, isim, vb. tutulacak)
- Gelir - Gider Takibi (apartmanın gelir ve giderleri tutulacak ve raporlanabilecek)
- Anket Yönetimi
- Araç - Plaka
- Karar Defteri
- Duyurular
- Raporlamalar
- Tahsilat - Tahakkuk yapısı olacak borç takipleri için
- Envanter takibi (apartmanın araç gereç demirbaşlarının takibi)
- Sms ve email ile borç, duyuru vb. bildirimi
Aklıma geldikçe yazdım, yukarıdaki modüller olacak,
Burada çok tablo yapıp birbiri ile ilişkilendirmek mi daha mantıklı olur yoksa az tablo yapıp tür kolonları ile çalışmak mı ?
Önerileriniz olursa çok sevinirim,
kolay gelsin herkese.
mgsmus
Bazı kısımlar birden fazla tablodan da oluşabilir, bazı kısımlar tek tabloda satır özellikleri ile de ayrılabilir. Bu tablonun/tabloların hangi amaçla kullanılacağı, nasıl ve ne kadar veri saklayacağına bağlı değişen bir durum.
Bu tür sistemlerde yedekleme önemlidir. Sadece bir apartmana özel mi yazıyorsunuz bilmiyorum ama Apsiyon gibi bir sistem olacaksa bana göre multi-tenant bir yapıda olması daha mantıklı olacaktır, yani en basitinden her bir ana kullanıcı için ayrı bir veritabanı örneğin.