Herşey teoride kalıyor bizde.Proje kendisine ait olsa bile 'ne zaman bitecek bu' konsepti ile devam edildiği için projeler çöp yığınına dönüyor.Herkes yapıyor bunu,kimse ben yapmıyorum demesin.Kod komplexleştikçe işin boyutu değişiyor ve yerli yerinde olmayan yerleştirmeler ortaya çıkıyor.
FooController
FooController2
Foo_blabla_Controller
alakasız rotalar alakasız isimler ne idüğü belirsiz code parçaları.50 bin yere aynı şeyleri yazmak vs vs...
uzatırsın bu listeyi kabarır gider yani.Solidin s si yok Pattern kullanmanın gramı yok...Ama controller camelCase snake_case...ne anladım ki ben ondan bir anlam ifade etmiyor esasen.
İyi kod yazmak beceri ister maalesef. bunun dilin kendisiyle doğrudan bağlantısı olduğuna inanmıyorum.
$list = [];
foreach (['foo'=>'bar','x=>'y'] as $key=>$value){
$list[$value] = $key;
}
adamın array_flipten haberi yok..bana göre kötü kod.Gereksiz yere döngü işgali.Controllercüler bu ve bunun gibilerle dolup taşıyor.
İyi kod yazabilmek için applicationa özel patternlar kullanılmalı..Ben daha denk gelmedim bile.
Bir otel projesinde denk gelmiştim.Herif reservation/payment diye bir endpoint yazmıs.içerde en son aşaamada bankaya gidecek kod..payment/payload ödeme haricinde her işi yapıyor.reservationun voucherine bakıyor.kaç pax gelmiş onları filtreliyor.say say bitmez yaaa...
Kötü kod yazılıyor abi..iyi kod yazılmıyor.Çalışan kod yazılıyor.Maintenance boyutunu düşünmüyoruz.
Kaç kişi test yazıyor allahınızı kitabınızı seven doğru söylesin.Ben yazıyorum tum projelerimde diyen adam varsa helal olsun dicem. Yazmıyoruz abi.kodun noticelerini warninglerini iplemiyoruz bile.mem leak şişince kafamıza dank ediyor.
Günde baya request alan bir endpoinitimiz vardı dışarıya açtığımız.Ulan hep şikayet geliyor.Response cok gec geliyor diye.Bir girdik kodun içine amcam..foreach icinde 5 tane foreach donmus...
matrisleme diye bir şeyden haberi yok. binbir güclükle refoctor ediyorsun anca adama donuyor kod.
Kralı gelsin abi.İşler business boyutunda çöp oluyor. bu kadar net konusuyorum.
Belki bir düzeniniz vardır aynı disiplini takip ediyorsunuzdur ama dışarda inanın öyle bir hayat yok.
veryansın edip duruyoruz ama kod çalışsın diye o kodu bizde bozuyoruz.
Proje nasıl başlanılırsa öyle gider.bu iki kere iki dörttür yani.Çirkef başlarsan çirkef gider.Database mimarisini hiç ele almıyorum bile.Sadece codeBase tarafında cok buyuk sıkıntılarımız var.
Laravel,symfony farketmiyor ki üstad..bunlar bir global standart veriyor sana ama phpnin kendi tabanında aşırı özgürlük olduğu için.Fazla müdahale etme şansları yok bu yapıların.Ancak community nin boyle yap dediği şeyleri yaparsın onu da ne kadar uygulayabilirsen işte.