murat889 Merhaba arkadaşlar sizlere yaşadığım bir sorunu anlatmak istiyorum çözümünü bulamadım. Bir projeye başlamıştım her şey gayet iyi gidiyordu projem yaklaşık 6-7 ay sürebildi. Daha sonrasında saldırı almaya başladım fakat DDOS atağı değildi bant genişliğim hiç artmıyordu ayrıca CloudFlare kuruluydu zaten fakat Number of Process değeri sınırdaydı. Hangi teknikle nasıl bir saldırı yapıldı bilmiyorum çözemedimde zaten ben kapatana kadar siteyi 5-6 gün kadar bu olay yaşandı. Yazılımda ileri seviye değilim zaten optimizasyon ve sunucu yapılandırmasından da fazla anlamıyorum hostingim paylaşımlıydı zaten sunucu üzerinde kurulu değildi. Günlük 35-40K üzerinde tekil ziyaret alıyordum ortalama hız içinde dinamik veriler dahil bir çok veriyi Cacheliyordum 5 dakikalık. En azından o süre zarfı boyunca sorgulama yapılmıyordu. Saldırı yapılırken bu arada ne CPU ne de RAM değerleri yükselmedi hiç sadece Number of Process değeri yüksekti. İncelemeniz için siteyi belirtmek isterdim fakat siteyi kapattım ama bu konu hakkında fikirlerinizi bilmek istiyorum ne gibi bir teknik ile saldırılmış olabilir önlemi nedir vs. Şimdiden teşekkür ederim herkese.
sineld Mevcut instance yeterli olmadığı için kopyalarını açık bırakmış olabilir. Bunu en kolay servisin kaç intance açık olduğunu not aldıktan sonra servisi restart ederek öğrenebilirsiniz.
murat889 Dediğiniz işlemleri nasıl yapacağımı söyleyebilir misiniz yada var olan bir kaynak varsa paylaşabilir misiniz? Bu konularda pek fazla bilgim yok maalesef.
murat889 Hala paylaşımlı hostingde bulunmakta. Yani bu yazılımımla alakalı bir şey mi yoksa tamamen alt yapı ile alakalı bir şey mi? Yeni yapacağım sistemi Laravel Forge ve Digital Ocean'dan alacağım sunucu üzerinde yapmayı planlıyorum yada önerebileceğiniz farklı çözümler var mıdır?
sineld Evet, o detayı belirtmeyi unuttum; bu işlemi paylaşımlı sunucuda yapamazsınız. Forge veya DO üzerinde yapabilirsiniz. Basit bir komut: service nginx restart veya service httpd restart veya service apache2 restart gibi basit bir komut.
murat889 Anladım, Digital Ocean kullanmayı düşünüyorum zaten yeni sistemimde fakat bu yaşanılan olay sunucu bazlı bir olay mı yoksa yazılımın etkisi büyük mü? Yani sunucuya geçecek olursam bu şekilde bir durum ile karşılaşır mıyım yada daha da dayanıklı olur mu sistemim
mgsmus Aslında sorun demek ne kadar doğru bilmiyorum çünkü paylaşımlı hostinglerde bu 15-20 gibi komik rakamlarla sınırlandırılıyor.
murat889 Evet kullandığım hostingde sınır 10 idi. Normal şartlarda zaten sitemde hiç yavaşlama ve number of process kullanımım aşırı değildi çok rahat açılıyordu. Şu an aynı sistemi digital ocean ile kullanmayı deneyeceğim. Konu dışı olabilir ama bir sorum olacaktı size Laravel Forge GROWTH paketini kullanmayı düşünüyorum. 2 web sitem olacak digital oceandan iki farklı sunucu alıp (farklı domainler) tek bir forge hesabına ikisinide kurabilir miyim?