Üye oldum Jeffrey Way'e destek olmak için. @ileskam Kesinlikle firmanın yaptığı yanlış yöneticilerini bağlar. Hak istemeside normaldir. Ama kazancı bizi ilgilendirmeli. Çünkü büyük kurumlar uluslararası güç dengelerini etkiliyor. Dolayısı ile bence vazife çıkartılır. Ama bu hassasiyeti gösterecek Türkiye'de çok az insan var (başta linuxçüler). Uzun zaman önce korsan yazılım işini takıntı haline getirmiştim. Hepimizin mutlaka oyun geçmişi vardır. indir crackle oyna. Adamlar emek ediyor işletim sistemi yapıyor, oyun yapıyor ve sen onu crackle bedavadan oyna. Bu kul hakkına giriyor diye çok kafaya takmıştım. Baya araştırdım. Ama bu konuda aslında net çözüme ulaşamadım. Düşündüğünüzden daha karışık bir durum. Kimisi bu firmalar tekel olduğundan ve popülaritesini koruma adına bireysel korsan kullanıcılara göz yumuyor diyorlar. Ama bu lisans sözleşmesinde geçmeyen bir ibare ve gayriresmi bir düşünce. Mesela bir web tasarımcısı için Fireworks çok önemlidir. Ama ona parasını veripte lisansını ödeyen kaç kişi vardır merak ediyorum. Parmakla sayılacak kadar azdır. islami açıdan değerlendirmek doğru değil diyorsun ama ben aksine inanan birisi olarak doğru olduğunu düşünüyorum. Bazılarıda şöyle düşünüyor. Dünya ülkeleri arasında ekonomik bir savaş ve rekabet var. Bunu savaş açısından yorumladığında islami olarak bazı şeyler caiz olabiliyor. Tabi bu söylediklerim inanan insanlar için(aslında tüm insanlar için). Bunu basit algılayıp algılamamak senle ilgili @ileskam. Düşüncene saygı duyarım. Yazılımcılar için bağışta bulunman çok güzel. Ama gerçekten bağışa ihtiyacı olanlar için

ve Bu bağış işi yazılımcılarla kalmamalı. O yüzden zekat var. İslam çığırtkanlığı yapmak istediğimden böyle yazmıyorum arkadaşlar. Sadece düşüncelerimi paylaşıyorum. Maruz görürsünüz inşallah.
makseli wrote:@uzcan bir ürün için üreten tarafından lisans ücretini istenmesi bence çok normal. "(islami açıdan değerlendiriyorum)" gibi bir ibare kullanmak doğru değil bana göre.
Ürün üretenin lisans ücreti istemesi normaldir. Hernekadar bu firma tekel olma vb. gibi doğru olmayan yollara gidiyor olsa da. Çünki, firmanın yaptığı yanlış yöneticilerini bağlar.
Firmanın kazancı bizi ilgilendirmez. Ya da bundan vazife çıkartılamaz.
Bunun faturasını biz kesemeyiz, hakkaniyet var !
neyse, konumuz bu değil
Ben elimden geldiğince TR ve yabancılara bağışta bulunuyorum. Bu miktarlar çok küçük olduğundan alanda verende memnun oluyor. Bunu ücreti olarak değil, bilginin - iyiliğin yayılması olarak görüyorum. Zaman çok değerli bir varlık !