@mgsmus nedense yazının sonuna geldiğimde; bitti mi ya diye bir hissim oldu emin olabilirsin

hemen hemen aynı düşüncelere sahibiz; hemen hemen az kalır cümlelerinin altına imza atmadıgım yer yok; maalesef ülkede
para faktörü yazılımdan önce geliyor.Bunu bir türlü aşamıyoruz,aşacağımızıda düşünmüyorum hiç ümidim yok açıkçası.'Zarar ediyoruz -- dükkan dönmez yoksa ' gibi business tarafı söylemler; projeleri istenildiği formatta sürdürmüyor açıkçası.
Türkiyede cok iyi adamları hariç tutuyorum; genel manada frameworkler sadece framework kullandım oldu bitti manası taşımak için kullanılıyor ve projeler modern çöplüğe dönüyolar.Bizde yaptık yapmadık değil ama biz spagetti yazıyorduk; daha sonra codeigniterla tanıştı millet; ben biraz geç girdim bu düzene ama; girdiğimde bilinçliydim en azından.Detay yapa yapa bu seviyeye geldim.
Ne laravel kodları gördüm; taylor görse (ki bu adamı ön plana atmakta istemiyorum açıkcası) herhalde güler geçerdi.Ama developeri suçlayamıyorum işte; adam da böyle yazmak istemiyor olabilir.
ama daha sonra oturup aklıma clean code kitabında okuduğum cümleler geliyor.
Kod bozulur/çürür. Bazen kötü kod görürüz ve "Bunu temizlemeliyim" deriz. Bir sonraki düşüncemiz ise, "kesinlikle buna dokunmam" olur. Çünkü koda dokunursak, onu bozacağız. Onu bozarsak da suç bize kalacak. Korku, bizi kodu temizlemekten alıkoyar. Kötü kodu o şekilde bırakmak ise çürümeyi kaosa dönüştürür.
Bu kaos ise bizi yavaşlatır, her şeyi yavaşlatır. Değişiklikleri yapmak günler sürecekken haftalar sürmeye başlar. Kod tabanımızdaki belirsizlikler büyürken tahmin büyüklüklerimiz de artar ama yine de tahminlerimizi tutturamayız. Projeler bataklığa dönüşür.
#cleancode
bir clean code alıntısı daha yapayım;
Projelerin son teslim tarihi baskısı hiç azalmaz, müşterilerin sabır katsayısı birden bire pat diye düşmez, aciliyet hiç bitmez ve proje takvimi sizi asla rahat bırakmaz. Bu yüzden hiçbir zaman geriye dönüp kodu temizlemek gibi bir fırsatınız olmaz. Kodu baştan temiz tutup o şekilde ilerlemek gerçek anlamda hızlı gitmenin tek yoludur.
#cleancode
Herşeyi açıklıyor aslında; aslında sadece bizim memlekete has sorunlardan bahsetmiyor; genel bir izlenimden dolayı yazılmış cümleler bunlar.Aslında konu nereye geldi ama kaçınılmazdı buraya gelmesi.üstad zor işler bunlar.kod yazmak hiç önemli değil; alt alta yaz kodu çalışıyor zaten.İnsan iyi olanı yapabilmeli sorun burda.
İstenildiği kadar deadline bizi sıkıştırsın; kötü kod yazmaya hakkımız yok.Bazen stackover da soru sorarken; kodun commetine kadar güzel görünsün diye düzeltiyorum

neden çünkü kodumu görecekler; mahcup olmayayım.İyi ama projede bas geç.sorun yok.
Başa dönecek olursam; aslında developerin kaliteside projenin gidişini büyük ölçüde belirleyebiliyor.Örneğin ben yazdığım bir sınıfın tek iş yapmasına azami ölçüde önem veriyorum.yazdığım bir kod beni tatmin etmiyorsa; kolay ve yönetilebilir nasıl yazabilirim acaba diye zaman kaybettiğimde;
bunun business tarafında kabul görmediğini anlıyorsun ve hemen detaysız düşünme ile yazma moduna geçiyorsun.Neden çünkü iş bitmeli. Daha sonra herhangi bir feature yada bugfix çıkıncada uğraşıp duruyorsun işte.Kendince mırıldanıyorsun neden böyle saçma sapan diye.Sabır ve zaman olmayınca o komplex kod tekrar komplexleşiyor ve kısır döngüye giriyor.
Burada anlatmak istediğim aslında; developer temiz gitmiyor; kullanılmak istenen teknolojiyi bilmediği için kod ister istemez bozuluyor ve dönülmez yollara giriyor.
Sonuç olarak; Ne kadar iyiysen kodun bozulması o denli zorlaşır.Kalite düzeyi iyi değilse; seni laravel symfony kurtarmaz.Daha çok rezil eder.O yüzden php bilgisine her zaman onem veririm.Nasıl yazıyorsan yaz ama var olanı en iyi şekilde kullan.