@sineld ( Sinan ) a katılıyorum.
Şuan linux mint ile hiç bir ek gereksinim duymadan verimli şekilde çalışabiliyorum.
Hemde lisans ücreti ( hakkaniyet anlamında da maddi anlamda da ) derdine düşmüyorum.
Kurulum zorluluklarına bir süre sonra alışıyorsunuz ve herşey daha kolay geliyor. Zorluk diyorum çünkü windows herşeyi bize buton veya arayüzlerle kurdurtmaya alıştırdığı için !
Linux ile bilgisayarınızı windows a oranla en az %20 daha performanslı kullanabilirsiniz.
Hatta açık kaynak kodlu uygulamaları ( windows a göre ) çok daha kolay entegre edebiliyorsunuz. Bir paket kurmanız gerektiğinde kod satırından bir komut giriyorsunuz ve tamam, çalışıyor.
Yeni başlayacaksanız kesinlikle şunlara dikkat edin;
1) ”Alelacele kurup çalıştırayımda, kullanayım” demeyin. Mümkünse geniş vakitte, önce Sanal pc ( virtualbox tarzı ) uygulamalarında kurulum yapın ve programlarınızı ( ide, apache, php, jdk, veritabanı vb ) çalıştırın.
2) Eğer yeni başlıyorsanız ve bir problemle karşılaştıysanız biraz araştırın, mutlaka birileri o problem hakkında yazmıştır. Problem giderimleri için biraz ingilizce gerekebilir ama artık dilimizde kaynak sıkıntısı kalmadı sayılır.
3) Bilgilerinizi yedeklemeden CD takıp kurulum yapmayın.
Microsfot yazılım dil ve ( .net ) platformları harici bütün dillerde geliştirme yapabilirsiniz. Java, C, C++, Php, Python, Ruby vb vb.
İde konusunda hiç sıkıntınız olmaz. Php anlamında en popüler olan ( Eclipse, Netbeans, Sublime vb ) editörleri tek tıklama veya komutla kurabilirsiniz ! hatta winE uygulaması ile windows uygulamalarını da kullanabilirsiniz.
Velhasılı kelam; Linux kullanın, windows a bağlı kalmayın, kullanım alışkanlıkları arasındaki farkları görmeniz size çok şey katabilir.